Convento dos Capuchos – kurkenklooster

Verscholen in de bossen ligt het Franciscaner klooster Convento dos Capuchos, gebouwd in 1560. De convento bezoeken is zeker de moeite waard, het geeft je een gevoel alsof je in Alice in Wonderland film terecht bent gekomen.

Convento dos Capuchos klooster, Sintra

De convento wordt vaak overgeslagen door de toeristen, wat volgens ons geheel onterecht is. Niet alleen is het bijzonder om het klooster te zien en de goede conditie waarin het in verkeert, maar ook de bergen erom heen en het prachtige uitzicht zijn meer dan de moeite waard.

Bereikbaarheid

Vanaf de parkeerplaats is het nog ruim 10 minuten lopen voordat je het klooster bereikt, via een kiezelweg omhoog en voorbij een standbeeld kom je in het klooster. Eenmaal in het klooster gekomen vergeet dan niet te bukken als je groter bent dan 1 meter.

Convento do Capuchos huisje

Sober leven van de monniken

De acht monniken die hier woonden, waren ontdaan van rijkdom en leefden in armoede. Zij sliepen op de grond en aten vegetarisch. De monniken leefden in deze sobere omgeving omdat zij geloofden dat zij zich alleen konden overgeven aan de spirituele wereld nadat zij de materialistisch wereld volledig hebben losgelaten. Zij waren in bezit van drie dingen: een habijt, een bijbel en een afbeelding van een heilige (naar keuze).

Het klooster

Ben je langer dan een meter pas dan op dat je je hoofd niet stoot. De deuren zijn vaak niet hoger dan 1 meter, de kamers zijn klein. De wanden en platfonds zijn bedekt met kurk van de kurkbomen uit de omgeving.

Er zijn veel kamers in het klooster, de monniken (die ook capuchos weren genoemd vanwege hun puntmuts) hadden onder andere een eigen ziekenboeg, bibliotheek, ruimte waar religieuze liederen werden gezongen, aparte kamer voor een leerlingmonnik, eetkamer met keuken en acht kloosterkamertjes die alleen toegankelijk waren voor de monniken. In hun kamer stond geen bed, zij sliepen op een plank met stro. Er was ook een kerk met een altaar.

De monniken hadden verder een ruimte om pelgrims te ontvangen, die konden blijven overnachten. Bij de fontein konden de pelgrims drinken.

Buiten het klooster

Wanneer je het klooster hebt bezocht, raad ik je aan om ook nog een stuk te wandelen. Het is niet een heel groot gebied om te wandelen, maar er zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden.

Convento do Capuchos zitje

Bovenop de berg vind je Capela do Senhor Crucificado, een kapel waar de monnikken konden mediteren en zwijgen. Loop je weer naar beneden (voorbij het klooster) dan kom je langs de moestuin. De monniken waren zelfvoorzienend in groenten en fruit. Eieren, vlees en vis kregen zij van de bewoners in de omgeving. Er zijn diverse bloemen, bomen en planten te vinden bij het klooster. Bij het kopen van een kaartje zit een plattegrond waar de bloemen en planten opstaan.

Ben je slecht ter been dan kan een bezoek aan de convento een uitdaging zijn. Het is vanaf de parkeerplaats nog 10 minuten lopen naar het klooster. Ook in het klooster is het lastig om goed te lopen, de tegels liggen niet gelijk en er zijn veel trappetjes om naar de verschillende verblijven te komen.

Convento do capuchos uitzicht

Ga je met kinderen naar de Convento, een buggy meenemen kan, het is wel lastig om naar de Capela do Senhor Crucificado te lopen en of het klooster in te gaan. Wij raden een draagzak aan om je kind mee te nemen.

Hoe kom je bij Convento dos Capuchos

Neem vanuit Lissabon de trein naar Sintra. Neem vanaf hier een taxi als je niet van plan bent om veel te lopen. Er rijdt een bus door de Pena (bus 434) maar deze komt stopt niet bij de Convento. Je kan bij het paleis uitstappen, vanaf hier is het dan nog dik twee uur lopen. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het station in Sintra te lopen, dan doe je er zeker twee en een half uur over.

Adres: Coordenadas GPS
38º 46’ 58.48” N 9º 26’ 8.86” W
Openingstijden: 09:30 – 20:00 uur

Auto: ga met de auto! Vanuit Lissabon neem je de IC19 vanuit Lissabon tot aan Sintra. Volg de route naar het historisch centrum van Sintra, daar zie je een bord staan naar de convento dos Capuchos. Vanaf het historisch centrum naar de convento is vooral het eerste stuk een spannende rit. De ene haarspeldbocht na de andere, riemen vast en rijden maar! Wees wel voorzicht want er lopen mensen op de weg en/of je komt fietsers tegen. Eenmaal voorbij Palácio Nacional da Pena wordt het minder spannend en ben je er bijna (nog ongeveer 10 minuten rijden vanaf hier).

» Meer over Parque de Sintra »

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..