Colares – wijnregio aan de Atlantische kust

Zo’n 40 kilometer ten westen van Lissabon, onder de rook van Sintra, ligt het dorp Colares. De deelgemeente (frequesia) met dezelfde naam omspant een handvol dorpjes in de omgeving, waaronder het meest westelijke dorp op het Europese vasteland.

Wijncooperatief Adega Regional de Colares, zijkant

Colares in het kort

De belangrijkste bezienswaardigheden in Colares en de omgeving zijn het ruige en fascinerende strand Praia da Adraga bij het dorpje Almoçageme, het meest westelijke punt op het Europese vasteland Cabo da Roca bij het dorpje Azóia en niet te vergeten het schilderachtige dorp Azenhas do Mar, gebouwd tegen de kliffen van de woeste Atlantische kust.

De regio Colares kende al tekenen van beschaving voordat Portugal als staat überhaupt bestond. De romeinen waren rond 130 BC al in de omgeving te vinden. Na eeuwen van bezetting door onder andere Romeinen, Vikingen en Moren werd het gebied rond de twaalfde eeuw officieel onderdeel van Portugal, dat toen ook nog maar net bestond.Per auto of fiets ontdekken

Colares is bij uitstek geschikt om op een mooie zonnige dag te verkennen met de auto. Je rijdt dan via knusse, kronkelende en heuvelachtige weggetjes van dorp naar dorp, waar je bijna altijd wel even kunt stoppen voor een mooi uitzicht, een kleine wandeling op het strand of een lekkere bica met een hartige of zoete versnapering.

Azenhas do Mar in freguesia Colares

Ook op de fiets is de regio goed te ontdekken. Je zult hier en daar wel wat steile hellinkjes tegenkomen maar die zijn doorgaans maar kort, maximaal 100 meter lang. De meeste weggetjes zijn goed te fietsen. Pas wel op in het verkeer, de meeste Portugezen rijden hier lekker door.

Dorpen in de freguesia Colares

Colares is een deelgemeente van Sintra en ligt pal ten westen van die stad. Er liggen een paar kleine dorpjes in de freguesia Colares:

Stranden in de omgeving

De westelijke ligging aan de Atlantische kust maakt dat Colares een flink aantal kilometers kust heeft, van ten zuiden van Cabo da Roca tot voorbij Azenhas do Mar. Veel van deze kust is erg woest en onherbergzaam, met kliffen tot meer dan 50 meter hoog.

Praia da Adrag in Colares, rotsen

In de vele uitsparingen in de kliffen en aan de vlakkere gedeelten vind je tientallen stranden, zowel groot als klein, waarvan een aantal heel makkelijk te bereiken is. Hier een overzicht van de belangrijkste stranden in Colares:

De meeste locals vind je bij mooi weer bij Praia da Adraga, Praia Grande en Praia das Maçãs. Deze stranden zijn makkelijk bereikbaar, hebben wat voorzieningen zoals restaurants en cafés en (voldoende) parkeerruimte meteen aan het strand. Voor de andere stranden moet je wat meer je best doen. Zo moet je voor Praia da Ursa eerst een steil pad afdalen voordat je het zand tussen je tenen kunt voelen.

Het wijngebied Colares

De wijnregio Colares is officieel een DOC (“Denominação de Origem Controlada”), de hoogste classificatie in Portugal. Dat houdt in dat de regio beschermd is en alleen wijnen uit de regio zelf deze classificatie mogen dragen.

Adega Regional de Colares

Eeuwenoude wijnranken

Colares als wijnregio is ook al eeuwen oud. De ligging aan de westelijke kust zou een nadeel moeten zijn, met de harde zeewind. Maar vanwege de duinen zijn de meeste wijngaarden goed beschermd tegen de elementen. Bijkomend voordeel is dat deze zanderige bodem de reden is dat de ranken in de DOC Colares zo goed als immuun zijn voor allerlei specifieke ziektes zoals phylloxera, of Druifluis. Door deze zandbodem hebben de ranken heel lange wortels, waardoor de ranken harder moeten werken om water op te zuigen voor de druiven.

Het planten van de wijnranken is meer werk in deze omstandigheden. Vroeger gebeurde het graven van een gat (tot soms wel drie meter diep) om de wijnrank in te poten met de hand, tegenwoordig doen de meeste wijnboeren dat natuurlijk machinaal. Hierdoor groeit het aantal wijngaarden in de regio weer.

Druiven

Zonder twijfel de meest interessante druif die in de regio Colares gebruikt wordt is de Ramisco druif. Deze druif wordt al eeuwen aangeplant en is inmiddels onderdeel van het regionale cultureel erfgoed.

De druif levert een stevige rode wijn op die in verschillende wijnen wordt verkocht in de regio. De meeste kans op een mooie fles maak je bij de Adega Regional de Colares (adres: Alameda Cel. Linhares de Lima 32, 2705-351), maar je kunt ook mooie exemplaren vinden in de kleinere supermarktjes in de omgeving. In Nederland is de druif uit Colares vrij zeldzaam: de wijnboeren in Colares hebben domweg niet het volume om grootschalige export interessant te maken.

Andere druiven in de regio zijn de Arinto, de Galego Dourado, de Jampal en de Malvasia.

Wijnproeven bij de Adega Regional de Colares

Wil je proeven wat er in deze regio allemaal aan bijzondere wijnen gemaakt wordt? Boek dan een wijnproeverij bij de plaatselijke wijncoöperatie, de Adega Regional de Colares. Je krijgt dan een mooi overzicht van alle wijnen die in de omgeving van Colares. Neem van tevoren even contact met ze op, dan weet je zeker dat er iemand aanwezig is: +351 219 291 210 / [email protected] / www.arcolares.com

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..