Cascais – van vissersdorpje tot badplaats

Zo’n 30 kilometer ten westen van Lissabon vind je de stad Cascais. In het verleden was Cascais een klein vissersstadje, wat je nog terug kunt zien aan de smalle straatjes bij de oude haven.


Tegenwoordig is het een behoorlijke stad, vooral vanwege de bebouwing rondom het oude centrum. Je treft er in de zomer en in de winter flink wat toeristen, maar ook voor de welgestelde Lisboeta is het hier goed toeven.

Geschiedenis van Cascais

Tegen het einde van de 19e eeuw trok de koninklijke familie naar Cascais om van de zon en het strand te genieten, waardoor het voormalige vissersplaatsje ineens een kosmopolitisch karakter kreeg. De rijke Lisboetas volgden en het stadje transformeerde naar een mondaine badplaats. Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen ook de koninklijke families van onder andere Spanje en Italië hier naartoe.

Regenboog boven de oude haven van Cascais

Dit mondaine karakter zie je tegenwoordig nog steeds terug in het straatbeeld: grote huizen, statige hotels, dure auto’s en goedgeklede, vooral oudere toeristen uit zowel Portugal als daarbuiten vinden elkaar hier.

Cascais ligt op het kruispunt van de Atlantische oceaan in het westen en de monding van de rivier de Taag in het zuiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jachthaven vol ligt met luxe schepen. Vanaf hier kun je alle kanten op.

Stranden in Cascais

Strand Praia da Ribeira de Cascais
Je vindt in de omgeving van Cascais een aantal stranden die zeer de moeite waard zijn. In het oude centrum zelf kun je kiezen uit het uiterst knusse en romantische Praia da Rainha, met uitzicht op de jachthaven, Praia da Ribeira bij de oude vissers haven, Praia da Conceição en Praia da Duquesa. Deze laatste strandjes liggen op een steenworp afstand van het station van Cascais, ideaal dus als je met de trein vanuit Lissabon komt.

Praia da Rainha, Cascais

Op 10 km van Cascais naar het noorden ligt Praia do Guincho, het strand dat vooral bekend onder surfers vanwege de stevige wind die hier bijna altijd waait. Nog verder noordwaarts (25 km) ligt het mooiste strand uit de omgeving, Praia da Adraga. Dit ruige strand is met z’n ruwe kliffen en flinke golven kenmerkend voor de Portugese Atlantische kust.

Bezienswaardigheden in de buurt

Naast stranden tref je in Cascais ook Boca do Inferno (mond van de duivel) aan. Deze kloof zorgt er bij opkomend water voor dat de golven met veel lawaai tegen de rotsen slaan.

Boca do Inferno hoog water
De westkust bij Cascais ontdek je heel gemakkelijk op de fiets (ja, echt!). Het is hier vrij vlak en de route langs de westkust is adembenemend! Gelukkig ligt hier een heel toegankelijk fietspad langs de doorgaande weg. Hou er wel rekening mee dat er, vooral bij een straffe wind, nogal eens wat duinzand op het pad kan liggen.

Cascais ligt tegen het stadje Estoril aan. Estoril is vooral bekend vanwege het casino. Delen van de James Bondfilm “On her Majesty’s secret service” zijn hier opgenomen. Ook in Estoril vind je het circuit waar het hele jaar door auto- en motorraces gehouden worden.

Jachthaven van Cascais & meer

Cascais jachthaven
Marina de Cascais ligt nabij Boca do Inferno. Het is een redelijke grote jachthaven waar vaak luxe schepen liggen.
Loop je even verder door, dan kom je langs Parque Marechal Carmona. Neem de tijd om te genieten in dit park. Het heeft diverse speeltuinen, een weide met strandstoelen en vooral hele leuke paadjes om het park te ontdekken.
Parque Marechal Carmona - vijver en quiosk
Grenzend aan het park vind je Museu Condes de Castro Guimarães met daaraan vast een klein strandje wat de moeite is om af te dalen.
Museum Cascais

De 20 hoge meter vuurtoren van Cascais is onderdeel van het Fort: Santa Marta. De baai die naast de vuurtoren ligt, kan je op warme dagen een duik nemen en of een bezoek brengen aan het Fort Santa Marta.
Cascais vuurtoren

Eten en drinken

Jardim dos Frangos
In Cascais vind je volgens ons de beste kip Piri-Piri van de omgeving! Hiervoor ga je naar Jardim dos Frangos (Alameda Combatentes da Grande Guerra 68).

O Viriato
Voor lunch en diner raden we je O Viriato aan (Av. Vasco da Gama 34),

Restaurante Apeadeiro
Restaurante Apeadeiro is het restaurant naast O Viriato. Voor een goede prijs krijg je lekker en behoorlijke porties. (Av. Vasco da Gama 252).

Restaurants bij Largo Luís de Camões in Cascais

Santini
Zin in een ijsje? In Cascais zit ook een vestiging van Gelados Santini! Zoals we al schreven vind je hier het lekkerste ijs in de omgeving (Av. Valbom 28F).

Hoe kom je in Cascais

De makkelijkste manier om in Cascais te komen vanaf Lissabon is met de auto. Er zijn twee gangbare routes: de snelle route via de A5 en de toeristische route over de N6, helemaal langs de kustlijn van de Taag.

Ook met de trein ben je binnen 45 minuten in Cascais vanuit Lissabon. Hiervoor neem je de trein vanaf Cais do Sodre in Lissabon. Een kaartje kost je per persoon € 5,-. Je hebt een Viva Viagem-kaart nodig om je reis op te laden. Heb je een Lisboa Card, dan reis je gratis naar Cascais. De treintijden van Lissabon naar Cascais vind je hier.

Onze tip: zorg dat je vanuit Lissabon: Cais de Sodré aan de linkerkant van de trein gaat zitten, dan heb je onderweg het mooiste uitzicht!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..