Ontdek Azenhas do Mar: schilderachtig dorpje aan de Portugese westkust

Azenhas Do Mar, zeezicht

De skyline van Azenhas do Mar is een van de meest bekende beelden van de Portugese westkust, met golven die tegen de ruige kust slaan, ver onder de huizen die op en tegen de kliffen zijn gebouwd.

Het dorp Azenhas do Mar is een klein vissersdorpje met zo’n 800 inwoners, gelegen in de freguesia Colares, nabij de stad Sintra. Het staat vooral bekend om het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan. Vanaf een parkeerplaats aan de zuidkant van het dorp heb je een fantastisch zicht op Azenhas do Mar en kun je vooral met mooi weer prachtige foto’s maken.

Ontdek het geheime natuur zwembad
Azenhas do Mar beschikt over een klein strandje onderaan de rotsen, dat te bereiken is via een lange, uit de rotsen gehakte trap. Als alternatief kun je vanuit het zuiden komen en vlak voor de brug het weggetje naar links nemen om een kortere route te nemen. Deze weg leidt naar een kleine parkeerplaats bij het restaurant “Azenhas do Mar”, waar je ook een klein zwembad aantreft.

Dit natuurzwembad, dat zich bij vloed vult met zeewater, is een waar avontuur voor kinderen en volwassenen alike. Het is een unieke ervaring om te zwemmen tussen de visjes wanneer het zwembad zich eenmaal gevuld heeft. Zelfs bij opkomend water blijft het een opwindende ervaring; je zou bijna denken dat je je in een levendige golfslagbaan bevindt!

Kindvriendelijke strand van Azenhas do Mar
Bij laagwater is dit strand een waar kinderparadijs vol avontuur. De vele rotsen bieden talloze mogelijkheden om te verkennen, te klimmen en op zoek te gaan naar kreeftjes, mosselen. Bij hoogwater is het strand echter vrijwel ontoegankelijk, omdat de zee dan tot aan de rotsen reikt. Het vergt enige moed en actie om het strand te bereiken, vooral als je met jonge kinderen bent. Parkeergelegenheid is schaars en boven op de heuvel. Met een buggy zou ik dit strand niet direct aanbevelen.

Culinaire en adembenemend uitzicht bij restaurant “Azenhas do Mar”
Het restaurant “Azenhas do Mar” bevindt zich onderaan de rots, direct naast het natuurzwembad en biedt gerechten met voornamelijk vis en zeevruchten, maar ook enkele vleesgerechten. Het eten is uitstekend, maar het echte hoogtepunt van restaurant “Azenhas do Mar” is zonder twijfel het adembenemende uitzicht over de oceaan, vergelijkbaar met het uitzicht van het restaurant bij Praia da Adraga.

Dit restaurant behoort niet tot de meest voordelige opties. Voor een lunch voor twee personen met een halve liter wijn betaalden we ongeveer €80. Dit is relatief prijzig naar Portugese maatstaven, maar gezien het spectaculaire uitzicht, de verse ingrediënten en de uitstekende service is de prijs begrijpelijk. Een aanrader voor wie iets luxueuzer wil dineren!

Ontdek de route naar Azenhas do Mar: een adembenemende Route langs de Portugese kust
Om bij Azenhas do Mar te komen, volg je de kustweg van Colares via Praia das Maçãs naar Praia do Magoito. Vanuit Lissabon is het dorp het snelst te bereiken door eerst naar Sintra te rijden via de IC19.

Eenmaal bij Sintra neem je de afslag “Praias” en volg je de borden naar Colares. Rijd door Colares richting Praia das Maçãs. Ongeveer twee kilometer ten noorden van Praia das Maçãs vind je het dorp Azenhas do Mar.

Voorzieningen bij Praia Azenhas do Mar

Strandwacht: Nee
Toiletten: Ja
Douches: Ja
Verhuur: Nee
Bar of Restaurant: Ja
Toegankelijk: Nee
Parkeergelegenheid: Ja (maar weinig)
Openbaar vervoer: Ja (bus naar Sintra)

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

    1. says: We Heart Lisbon

      Je hebt gelijk Karlien, we hebben het verkeerd opgeschreven. Met een flinke vloed is het niet echt kindvriendelijk maar als het water lager is kun je er prima vertoeven.

      We gaan het er wat duidelijker neerzetten, thanks voor je reactie!