Azenhas do Mar – dorp tegen de klif

De skyline van Azenhas do Mar is één van de bekendste beelden van de Portugese westkust. De golven die tegen de ruige kust slaan, ver onder de huizen die op en tegen de kliffen zijn gebouwd.

Azenhas Do Mar, zeezicht

Het dorp Azenhas do Mar is met zo’n 800 inwoners een klein vissersdorpje in de freguesia Colares, onder de rook van de stad Sintra. Het dorpje is vooral beroemd vanwege het prachtige uitzicht op de Atlantische oceaan. Vanaf een parkeerplaats aan de zuidkant van het dorp heb je een fantastisch zicht op Azenhas do Mar en kun je met mooi weer prachtige foto’s maken.

Azenhas do Mar heeft een klein strandje onderaan de rotsen, dat bereikbaar is via een lange uit de rotsen gehakte trap. Je kunt ook een stukje smokkelen door, als je vanuit het zuiden komt, vlak voor de brug het weggetje naar links te nemen. Deze weg leidt naar een kleine parkeerplaats bij het restaurant “Azenhas do Mar”, waar je ook een klein zwembad vindt.

Restaurant “Azenhas do Mar”

Onderaan het dorp vind je het restaurant dat dezelfde naam draagt als het dorp: “Azenhas do Mar”. Vis en zeefruit vormen de belangrijkste ingredienten op de menukaart, maar je kunt er ook prima terecht voor een stukje vlees. Het eten is zondermeer uitstekend maar de echte selling point van restaurant “Azenhas do Mar” is zonder twijfel het uitzicht. Net als het restaurant bij Praia da Adraga heb je hier een waanzinnig uitzicht over de oceaan!

Azenhas do Mar
Foto: azenhasdomar.com

Dit restaurant is niet het goedkoopste restaurant dat je kunt vinden. We betaalden voor een lunch voor twee met een halve liter wijn rond de €50. Dit is voor Portugese begrippen behoorlijk aan de prijs, maar met zo’n uitzicht, de superverse ingredienten en de uitstekende bediening is de prijs wel te verklaren. Een aanrader als je wat sjiekers wilt!

Natuurlijk zwembad

Azenhas do Mar Natuurlijk zwembad
Onderaan, helemaal aan het strand, is een natuurlijk zwembad aangelegd. Dit natuurlijke bad wordt bij vloed bijna altijd overspoeld en ligt meestal vol zand. Het is dan niet echt geschikt om met kinderen in te zwemmen, maar wel heel spectaculair! Bij laag water kun je er prima in badderen, zoals Karlien in de reacties hieronder terecht opmerkt.

Zo kom je bij Azenhas do Mar

Azenhas do Mar ligt aan de kustweg die van Colares via Praia das Maçãs naar Praia do Magoito loopt. Vanuit Lissabon is het dorp het snelst te bereiken door eerst naar Sintra te navigeren via de IC19.

Eenmaal bij Sintra neem je de afslag “Praias” en volg je de broden naar Colares. In Colares rijd je door richting Praia das Maçãs.
Ongeveer twee kilometer ten noorden van Praia das Maçãs vind je het dorp Azenhas do Mar.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

    1. says: We Heart Lisbon

      Je hebt gelijk Karlien, we hebben het verkeerd opgeschreven. Met een flinke vloed is het niet echt kindvriendelijk maar als het water lager is kun je er prima vertoeven.

      We gaan het er wat duidelijker neerzetten, thanks voor je reactie!