Aldeia Típica José Franco – openluchtmuseum van een typisch Portugees dorp

aldeia típica josé franco 005

Tussen Ericeira en Mafra bevindt zich het dorp Sobreiro, waar je het openluchtmuseum Aldeia Típica José Franco kunt ontdekken. Dit museale dorp staat bekend als het typische dorp van de oprichter, José Franco.

Het openluchtmuseum is een uitstekende bestemming voor gezinnen met kinderen. Met een bezoek aan het minidorp, de speeltuin en de winkels kun je je hier zeker een paar uur vermaken, zelfs zonder kinderen.

aldeia típica josé franco 002

Jose Franco als grondlegger achter Aldeia Típica

José Franco, de visionair achter Aldeia Típica José Franco, kwam op jonge leeftijd in aanraking met klei dankzij zijn moeder, een verkoopster van serviesgoed. Na de lagere school volgde hij een opleiding tot pottenbakker. In 1945 kreeg hij het idee om een levend museum te creëren om de tradities en gewoontes van de regio Mafra te bewaren. Dit museum werd zijn levenswerk.

Typisch miniatuurdorp

aldeia típica josé franco 007

Het openluchtmuseum biedt een glimp van het typische plattelandsleven in de regio Mafra, als eerbetoon aan de lokale bevolking en Portugal. Het dorp bestaat uit replica’s van werkplaatsen, winkels en andere gebouwen zoals ze er vroeger uitzagen. Het miniatuurdorp, dat al meer dan 70 jaar bestaat, is minutieus gemaakt met stromend water, bewegende treinen en gedetailleerde activiteiten uit die tijd.

Vooral door de week is het druk met schoolreisjes, en in het weekend komen veel gezinnen hier samen. Het derde deel van het dorp is nieuw, met een kasteelmuur waar kinderen op kunnen klimmen, een speeltuin, en een podium voor voorstellingen.

Na een bezoek aan Aldeia Típica José Franco kun je genieten van typisch Portugese snacks, zoals pão com chouriço (warme broodjes met chorizo) of salgados (hartige pasteitjes). Voor de ouders is er ook een kleine kelder waar lokale wijnen kunnen worden geproefd.

Keramiek voor een lage prijs

Voor de liefhebbers van keramiek die niet het openluchtmuseum willen bezoeken, is er een winkel vol met pottenbakkersspullen in de buurt van Mafra en Ericeira. Je kunt er echt van alles vinden, serveerschalen, kommen, borden, schalen, kopjes en pannen. Het is zeker de moeite waar om hier rond te kijken en misschien iets kopen. Voor mij is het ‘gevaarlijk’ om deze winkel binnen te stappen – ik kom altijd wel met iets de winkel uit. De kwaliteit is hoog, en de prijzen zijn zeer redelijk.

Waar vind je Aldeia Típica José Franco

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 09:00 – 19:00 uur | zondag 10:00 – 18:00 uur

Voor de locatie, kun je de onderstaande Google Maps-link raadplegen:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..