Tijdreizen naar 1755: Beleef de aardbeving van Lissabon in Quake!

In de 18de eeuw was Lissabon een van de welvarendste steden ter wereld, dankzij de overzeese handel en de kolonie in Zuid-Amerika die Portugal jarenlang aanzienlijke rijkdom opleverden.

quake 006

Op 1 november 1755 kwam door voor Lissabon en haar inwoners verandering in. Op die zaterdagochtend zaten veel inwoners van de Portugese hoofdstad in overvolle kerken, het was Allerheiligen. Rond 09.40 uur werd de stad getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter, waardoor de stad in een grote stofwolk gehuld werd. Mensen zochten snel naar veilige plekken, zoals op hoger gelegen plekken of de oevers van de Taag, waar geen gebouwen stonden. Echter, enkele minuten na de aardbeving trok het water zich terug, waardoor de bodem van de rivier zichtbaar werd, gevolgd door een tsunami die de benedenstad van Lissabon overspoelde.

In het interactieve museum Quake maak je een reis terug in de tijd en beleef je hoe de stad in 1755 werd verwoest door deze krachtige aardbeving. Het museum biedt niet alleen inzicht in de gebeurtenissen van 1755, maar laat je ook ervaren hoe jij zou reageren als de grond onder je voeten begint te beven. Het is werkelijk een indrukwekkende ervaring.

Tip: koop je kaarten vooraf! Kaarten koop je het beste via Get Your Guide, bestel je kaarten hier!

Aardbeving avontuur met het hele gezin
Samen met onze dochters van 5 en 9 jaar hebben we besloten om op een regenachtige dag naar Quake te gaan, dat zijn deuren opende in de zomer van 2022. Het museum vertelt een boeiend verhaal over de dramatische aardbeving die Lissabon 265 jaar geleden trof.

Koop de kaarten vooraf, er is een beperkt aantal kaarten per tijdslot beschikbaar en het is snel uitverkocht. Bij binnenkomst in het museum ontvang je een polsbandje dat niet alleen toegang geeft tot het museum, maar ook gescand kan worden op verschillende plekken voor aanvullende informatie en om foto’s te maken. De aanvullende informatie zou dan worden gemaild. Helaas hebben wij deze informatie niet ontvangen.

Terug in de tijd: een overweldigende reis naar de aardbeving van 1755 in Quake
Na het afdalen van de trappen ga je als bezoeker twee eeuwen terug in de tijd om de ochtend van 1 november 1755 opnieuw te beleven. Vanaf het allereerste moment werden wij volledig ondergedompeld in het verhaal, dat begint in een verlaten laboratorium. Hier maak je kennis met de professor die ons uitdaagt om terug te reizen in de tijd, op zoek naar belangrijke ontbrekende documenten. Er wordt door de professor gewaarschuwd: aan zo’n reis zijn risico’s verbonden. In de volgende ruimte gingen we daarom eerst naar een educatieve trainingsruimte om goed voorbereid te zijn. Zonder te veel te verklappen: als bezoeker maak je een tijdreis en eenmaal aangekomen in Lissabon van 1755 krijg je de kans om te ervaren hoe het is om in het hart van de aardbeving zelf te zijn. Na de schokkende gebeurtenis, kom je in het kantoor van Marques de Pompbal. Waar je informatie krijgt over de wederopbouw van Lissabon.

Quake met kinderen: een spannende reis en tips voor ouders
Vooraf had ik toch even gecheckt of Quake geschikt was voor jonge kinderen. Op de website van Quake wordt aanbevolen dat het geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen onder de 3 jaar zijn niet toegestaan (en je kunt ook niet met een buggy de reis maken). Kinderen van 4 en 5 jaar hebben gratis toegang, maar mogen het simulatieplatform niet betreden, wat juist het meest interessante deel is dat je niet wilt missen. Ondanks dat besloten we toch een kaartje te kopen voor onze 5-jarige dochter, die eigenlijk niet snel ergens bang voor is.

quake 004

De hele reis verliep prima, totdat we aankwamen op 1 november 1755 om 9.40 uur en de grond begon te trillen. Onze 5-jarige vond het behoorlijk spannend en gaf de andere bezoekers in onze groep een extra ervaring met haar geschreeuw en gegil, vergelijkbaar met wat waarschijnlijk ook op die beruchte ochtend gebeurde. Ze vond het echt heel spannend op het moment dat het allemaal begon. Onze 9-jarige dochter daarentegen heeft echt genoten van de hele reis. Mijn advies is, als je met jonge kinderen vanaf 5 jaar gaat, laat je dan niet weerhouden. Zorg voor wat snacks in je zakken (rugzakken moeten bij de ingang worden opgeborgen) voor het geval de eerste schrik toeslaat. Gelukkig was er naast het museum een ijssalon, Santini, waar we na ons bezoek een ijsje hebben gekocht om de schrik te verzachten, wat enorm hielp.

In het hart van de museumwijk Belém
Quake is gevestigd in een splinternieuw gebouw in Belém, te midden van de museumwijk. Op een steenworp afstand bevinden zich andere toffe musea en toeristische attracties, zoals het Museu dos Coches, MAAT en Mosteiro dos Jerónimos. Deze zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken. Als je trek krijgt, zijn er ook gezellige restaurants in de buurt waar je kunt genieten van een smakelijke lunch, zoals Rui dos Pregos en Frazão. Of maak een wandeling naar Pastéis de Belém voor overheerlijke warme pastel de nata.

Een aanrader en onmisbare beleving!
Quake is absoluut een must-visit! Wat Quake zo bijzonder maakt, is de wijze waarop het verleden tot leven wordt gebracht. Vanaf het moment dat je het museum binnenstapt, word je ondergedompeld in een wereld van reconstructies en verhalen. De beleving is zo fascinerend dat je er gegarandeerd niet over uitgepraat raakt.

Koop je kaarten hier via Get Your Guide!

 
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..