Museu da Carris – het openbaar vervoer museum

Als je meer wilt weten over de gele trammetjes die je in de stad tegenkomt, dan is een bezoek aan Museu da Carris de moeite waard.
Museu da Carris - gele trams
Het museum neemt je mee in de ontstaansgeschiedenis van het openbaar vervoer in Lissabon. Het museum is onderdeel van een actief tramdepot.

Het museum

Je bezoek aan Museu da Carris start bij de slagbomen van het terrein. Vanaf het portiershuisje loop je helemaal naar rechts naar de ingang om je bezoek te starten.

Het museum is verdeeld over een aantal gebouwen op dezelfde locatie, namelijk de remise én hoofdkantoor van het openbaar vervoersbedrijf Carris.
Museum de Carris - binnenkomst
In het eerste deel vind je een collectie voorwerpen die de geschiedenis van het openbaar vervoer in Lissabon vertellen. De trams, liften, bussen en de metro, alles komt aan bod. Je ziet instrumenten, zoals oude kaartjes machines en uniformen door de jaren heen, maar bijvoorbeeld ook de uitbreiding van het metronet en een ziekenhuiskamer speciaal voor de werknemers van Carris.
Museum de Carris - metronetwerk
Ben je klaar in het eerste deel, wacht dan bij de halte (in het museum) op de tram die je naar het tramdepot rijdt.

Het is een speciale tram met kroonluchters en banken die mooi bekleed zijn, waar je voor een paar minuten in zit. Heb je een buggy bij je voor de kinderen, geen probleem! De vriendelijke tramchauffeur helpt je om iedereen en alles in de tram te krijgen.

Tramdepot

In een grote loods kan je je lol op met alle oude trams en bussen die daar staan. Wij vonden het jammer dat je niet in alle trams en bussen kon gaan zitten. Er zijn er slechts 3 of 4 die je van binnen kunt bekijken. Maar voor onze kleuter kon dat de pret niet drukken.
Museu da Carris - buitenkant tram

In de trams waar het kon, ontpopte zij zich als tramchauffeur. Waren wij niet nieuwsgierig naar een andere ruimte dan had zij hier zo uren kunnen spelen.
Museu da Carris - dubbel dekkers
Het tramdepot eindigt in de museumwinkel, vanaf daar word je met de tram naar een andere loods gebracht met bussen en de cabine van een metro.

In de metro

Waar onze kleuter het in het tramdepot al super leuk vond, werd het alleen maar nog leuker toen we in het laatste depot aankwamen.
Museu da Carris - oude dubbeldekkers buiten
Er stond een heuse metro cabine, de vele knopjes trokken direct de aandacht van onze kleuter én van onze peuter. Er werd op alle knopjes gedrukt, alle denkbeeldige metrostations van Lissabon zijn we bij langs gereden. Het was een genot voor de kindjes om hier te spelen. In deze loods stonden ook een paar (dubbeldekker) bussen waar je achter het stuur kon kruipen. En vergis je niet: zo’n bus stuur is enorm en zeker niet makkelijk om mee te sturen.
Museu da Carris - tram van binnen
We hebben ons allemaal ontzettend vermaakt.

Makkelijk bereikbaar en niet druk

Het museum is gemakkelijk bereikbaar, het ligt net buiten de drukte van de stad. Op 5 minuten lopen ligt het veel drukkere LX Factory en op dezelfde locatie als het museum vind je Village Underground.

Tijdens ons bezoek werd er ook een schoolklas rondgeleid, maar daar merkten we qua drukte eigenlijk helemaal niets van. Het was wel handig, omdat we soms konden meeluisteren met de uitleg voor de kinderen. We kwamen verder nog drie andere toeristen tegen maar voor de rest was het erg rustig.

Het is een heel leuk museum om te bezoeken, wat ons betreft zeker een aanrader als je met kinderen Lissabon bezoekt.

Waar vind je Museu da Carris

Adres: Rua 1º de Maio 101, Alcantara
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10:00 – 17:30 uur | zaterdag: 10:00 – 12:30 – 14:00 – 17:30 | zondag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..