Ontdek de elektrische kunstwereld van Joana Vasconcelos bij MAAT: Plug-in Tentoonstelling tot 25 maart 2024!

Het MAAT-museum huisvest momenteel een tentoonstelling van de Portugese beeldend kunstenaar Joana Vasconcelos voor haar solotentoonstelling, Plug-in. Deze tentoonstelling brengt Vasconcelos’ nieuwe werken samen met haar iconische stukken.
Joana Vasconcelos is bekend om haar monumentale sculpturen en meeslepende installaties, waarbij ze alledaagse objecten contextualiseert om de kunst- en ambachtbeweging van de 21e eeuw.

Op 29 september 2023 opende de tentoonstelling, die een intrigerende dialoog creëert tussen het erfgoed van elektriciteit, technologie en hedendaagse kunst. De werken worden tentoongesteld in zowel het MAAT Central-gebouw (oude krachtcentrale) als de MAAT Gallery.

img 8682

MAAT Central
Bij MAAT Central presenteert Joana Vasconcelos ‘Árvore da Vida / Tree of Life (2023)’. Een bezoek aan MAAT Central is altijd de moeite waard, zeker nu, met de indrukwekkende boom die tentoongesteld staat in de grote industriële hal.

img 8694

Wanneer je van MAAT Central naar MAAT Gallery loopt, ontdek je langs de oevers van de Taag twee kunstwerken die eerder te zien waren in het Guggenheim Museum Bilbao: het spiegelmasker ‘I’ll Be Your Mirror (2019)’ en de gigantische Solitaire-ring (2018).

Tussen de tentakels – een betoverden ontmoeting met Valkyrie Octopus
Samen met onze twee dochters van 6 en 9 jaar bezochten we speciaal MAAT om de ‘Valkyrie Octopus (2015)’ te zien. Ik had gehoord dat het echt indrukwekkend zou zijn om te midden van de ovale ruimte te staan, omringd door de octopus. En dat bleek helemaal waar te zijn! Het was een onvergetelijke ervaring om zo dichtbij en door de tentakels van de octopus te lopen.

Tip: koop je kaarten vooraf! Kaarten koop je het beste via Get Your Guide, bestel je kaarten hier!

De Valkyrie Octopus, samengesteld uit ontelbare stoffen en lichtjes, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het dwalen tussen de tentakels was werkelijk imponerend, en we konden er simpelweg niet genoeg van krijgen. In de omgeving van dit grandioze kunstwerk ontdekten we zitgelegenheden die we dankbaar gebruikten om het object vanuit alle perspectieven te bewonderen. Valkyrie Octopus, oorspronkelijk gemaakt voor het MGM Macau casino, hangt nu met trots in de Oval Gallery van MAAT.

In de MAAT Gallery zijn in totaal zeven werken te bewonderen, waaronder het gloednieuwe ‘Drag Race (2023)’. Twee conventionele voertuigen zijn getransformeerd tot kunstwerken, waarbij het eerste uitbundig is versierd met vergulde snijwerken en veren, terwijl het tweede bedekt is met speelgoed geweren en gevuld met knuffels.

Naast de twee auto’s staat ook een andere kunstinstallatie, ‘Strangers in the Night (2000)‘. Deze installatie vormt een boeiende dialoog tussen technologie en hedendaagse kunst.

De Plug-in tentoonstelling, te zien in het MAAT tot 25 maart 2024. Een fascinerende reis door de elektrische kunstwereld van Joana Vasconcelos, waar verleden en heden samenkomen in een sprankelende dialoog tussen kunst en technologie.

Koop je kaarten hier via Get Your Guide!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..