Central Tejo – een duik in de energie van Lissabon

central tejo 002 1

Op zoek naar een boeiende ontsnapping tijdens je citytrip naar Lissabon? Central Tejo, voorheen het elektriciteitsmuseum, gelegen in de wijk Belém, biedt een intrigerende reis door de geschiedenis van elektriciteit. Central Tejo, actief van 1909 tot 1972, diende als een thermische elektriciteitscentrale die stroom levert aan de stad en de regio Lissabon. Het museum opende in 1990 en geeft nu een fascinerende kijk op de evolutie van energie. Central Tejo wordt ook wel MAAT Central genoemd.

Van kolen tot stroom: een reis door Central Tejo

Start je ontdekking in de indrukwekkende Praça do Carvão, waar schepen vroeger kolen lozen voor de ketels. De ontvangsthal, Sala de Exposições, vertelt het verhaal van de lagedruk ketels en fungeert als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Een hoogtepunt van het museumbezoek was de verkenning van de verschillende ruimtes, waaronder Sala da Água en Sala das Máquinas op de bovenste verdieping. De kleurrijke buizen die door de machines lopen, elk met een ander fluïdum, zijn een visueel spektakel. Sala dos condensadores toont een permanente tentoonstelling als eerbetoon aan de werknemers van de Tejo-centrale.

Sala das Caldeiras, met zijn imposante hogedrukketels, vertelt het verhaal van de bouw van Central Tejo. Voor mij was het betreden van een ketel een van de hoogtepunten, met het mysterieuze geluid en de lichteffecten die een spannende sfeer creëerden.

Op de begane grond wordt aandacht besteed aan de zware werkomstandigheden van arbeiders, met Sala dos Cinzeiros die herinnert aan het verzamelen van as van verbrande steenkool. Een speciale ruimte voor onze kleintjes was Sala do Experimenteel, waar educatieve experimenten en activiteiten plaatsvonden.

Ontdek Lissabon zonder gedoe: Central Tejo en Maat-museum tickets, snel en eenvoudig

Combineer je bezoek aan Central Tejo moeiteloos met een trip naar het Maat-Gallery. Schaf je tickets gemakkelijk aan via Get Your Guide. Vermijd de vaak lange wachtrijen door online tickets te kopen en loop zonder zorgen voorbij aan de rij.

Waar vind je Central Tejo?

Adres: Avenida Brasília, Belém
Openingstijden: woensdag t/m maandag 09:00 – 19:00 uur | dinsdag gesloten

Central Tejo biedt een educatieve ervaring voor reizigers van alle leeftijden. Voeg deze unieke attractie toe aan je Lissabon avontuur en ontdek de wonderen van elektriciteit in een historische setting.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..