Lissabon: Stad op zeven heuvels

De mooiste stad aan de Taag, de stad van schilderachtige, smalle straatjes uitgestrekt over zeven heuvels. Lissabon heeft voor ieder wat wils, van fantastische bezienswaardigheden tot een bruisend nachtleven en mooie stranden in de omgeving.

Ontdek zelf waarom Lissabon zo’n topbestemming is!

Blik op Lissabon

De stad Lissabon heeft veel te bieden, maar het is vooral een stad om er te zijn en rond te dwalen. Ze is authentiek en niet te vergelijken met een andere Europese stad. De charme zit in de vele details die in de stad te zien zijn: de azulejos, fado, calçada (bestrating van mozaïek tegels), cafés, oude trams en noem maar op.

Rijk verleden

Lissabon heeft een oud verleden zoals in de 12de eeuw met overheersingen van de Moren, de invloeden zijn nog zichtbaar in de stad, voornamelijk in Alfama. In de 14de eeuw de zeevaarders die vanuit Belém op ontdekkingsreis gingen.

Stedentrip naar Lissabon

Lissabon is een betaalbare stad voor elk budget. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Plan je een reis naar Lissabon dan is elk moment van het jaar geschikt, de fijnste tijd om in Lissabon te zijn is april – juni en september – oktober. In de zomer kan het heel erg heet zijn in de stad.

Door de vele bezienswaardigheden is Lissabon een perfecte bestemming voor een meerdaagse trip of zelfs voor een week vakantie als je de omgeving ook wilt ontdekken.

Wijken

Lissabon is opgedeeld in verschillende wijken met hun verschillende charme en uitstraling. Je kan verschillende wijken lopend ontdekken. Wijken zoals Belém en Parque das Nações liggen iets verder uit het centrum maar zeker de moeite waard om te bezoeken, met het openbaarvervoer of een taxi.

Overnachten

Er zijn een vele manieren van overnachten in Lissabon, van de grote internationale hotelketens van kleine hotels, B&B, Airbnb, hostels voor elk budget is er een mogelijkheid.

Eten en drinken

Lissabon heeft de bijnaam: hoofdstad van de sardientjes, deze vissen kom je bijna overal op de menukaart tegen. Maar bestel deze alleen in de zomer, dan komen ze vers uit de zee. De menukaarten staan vol met diverse soorten vis, ben je geen visliefhebber dan is er ook ruimte keuze uit diverse soorten vleessoorten. Iets wat niet in overvloed komt in de restaurants zijn de groenten (of vegetarische restaurants), maar je kan altijd salades bij je gerecht bestellen.

Winkelen

Shopaholic kunnen hun hart ophalen, Lissabon is een goede stad op te shoppen. In de Baixa zijn de meeste grote winkelketens te vinden vooral in de Rua da Augusta. In de Bairro Alto en Avenida Liberdade zijn de meer exclusieve merken te vinden. Trendy winkeltje vind je in Chiado. Naast de grotere winkelketen zijn er ook nog winkels met typische portugese winkels te vinden zoals producten met kurk ed.

Fado

Fado is het Portugese levenslied en neemt een bijzondere plek in, in het leven van vele Portugezen. Fado geeft een stem aan de gemoederen van het leven, verdriet, blijdschap, melancholie, weemoed en saudade, maar zeker ook aan de feeststemmingen. Fado is ontstaan in de arme wijken van Lissabon zoals Bairro Alto en Alfama. Tot op de dag van vandaag wordt Fado nog gezongen in deze wijken. Er zijn hier veel fadoclubs maar veel zijn in de loop der jaren commerciële bedrijven geworden waar je voornamelijk toeristen tegenkomt en waar je veels te veel geld betaald voor een maaltijd en/of een drankje. Toch raad ik je aan om kennis te maken met Fado als je in Lissabon bent. Omdat Fado niet voor iedereen als muziek in de oren klinkt, raad ik je aan om geen dinershow te nemen, maar in een café aan te schuiven om een paar noten mee te luisteren. Fado luister ik het liefst bij A Tasco do Chico.