Zé da Mouraria – verborgen parel in Mouraria

Een verborgen juweeltje in het centrum van Lissabon: verstopt in een smal straatje in de wijk Mouraria bevindt zich restaurant Zé da Mouraria.

Ze de Mouraria - restaurant
Het restaurant is klein en gevuld met locals. Op het menu staat vooral typisch Portugees eten.

Prijzig, of toch niet?

Op advies van onze vrienden gingen we bij Zé da Mouraria lunchen. We hadden geluk, we kwamen rond 14:00 uur en er was nog een tafel voor ons 4-en vrij. Ons was verteld dat het heel erg druk kan zijn en er dikwijls een wachtrij staat.

Ze de Mouraria - ingang
Nadat we ons hadden geïnstalleerd met een kinderstoel kregen we brood, boter en kaas op tafel. Dankbaar werd er van gegeven, want we hadden net Museum de Carris bezocht en waren redelijk hongerig.

Bij het zien van de kaart waren we enigszins verbaasd. Het waren niet de prijzen die we gewend zijn voor een typisch Portugees restaurant waar veel locals komen. We vonden het eigenlijk behoorlijk aan de hoge kant, wat je hier voor een gerecht betaalt.

We kozen toch maar gewoon voor twee gerechten – niet alleen omdat we niet zo goed konden kiezen, maar ook omdat iedereen bij ons aan tafel trek had. De bestelde Febras de Porco à casa (16,50 euro) en de Prato do Dia: Picanha à casa (19,50 euro). De serveerster gaf aan dat het misschien wel veel was, maar we zeiden dat onze kinderen enorm goede eters zijn en hebben maar het zo gelaten.

Binnen 15 minuten stonden de gerechten op tafel. Eerst dachten we nog wat het voor een andere tafel (met meerdere personen) zou zijn, maar bij het navragen lachte de serveerster ons toe en met een knipoog zei ze dat ze ons nog had gewaarschuwd.
Ze Mouraira - eten
Naast de grote hoeveelheid vlees kregen we ook nog een hele schaal patat, een pan rijst en een schaal zwarte bonen. We hebben echt lang niet alles op kunnen krijgen! Gelukkig konden we het meenemen waardoor we een diner hadden voor die avond en een lunch de volgende dag.

Wat is er nou eigenlijk aan de hand met het menu bij Zé da Mouraria? Bij de kaart in een “normaal” restaurant ga je ervan uit dat een gerecht voor 1 persoon is. Wel, de porties die bij Zé da Mouraria geserveerd worden zijn ruim voldoende voor 3 à 4 personen, zelfs als je grote eters aan je tafel hebt zitten! Dat verklaart de hoge prijs op het menu, die moet je niet door 1 maar door minstens 3 of 4 delen om een per-persoon-prijs te krijgen. Dan vallen de prijzen ook reuze mee voor hetgeen wat je opgediend krijgt.

Vriendelijke bediening

Met kinderen uit eten gaan is soms een uitdaging, zeker als ze trek hebben (althans, dat geldt voor die van ons). Of als ze dan eindelijk aan het eten zijn, dat alles eronder komt te zitten en er zo nu en dan een lepel, vork of mes op de grond valt. Maar ook de waterglazen waren niet veilig bij deze zit.

Kortom, ons gezinnetje maakte er een zooitje van. We zaten halverwege het midden en de zijkant van het zoals gewoonlijk ietwat krappe restaurant en konden dus geen kant op. De bediening was heel vriendelijk en bleef met nieuwe lepels, vorken en messen komen. Toen we bij het verlaten (met een volle buik) van het restaurant ook nog de knuffel kwijt waren geraakt, werd er een zoekactie opgezet bij het inmiddels alweer bezette tafeltje.
Ze de Mouraria - ingang binnen

Fantastische inrichting

De tofste restaurants in Lissabon vind ik die met veel azulejos en waar de foto’s van bekende Portugezen met de eigenaar (en/of kok) aan de muur hangen. Zé da Mouraria valt absoluut in deze categorie. Het geeft enorme voldoening om rond te kijken en alle typische Portugese dingen aan de muren en het plafond te zien.

Veel locals – steeds meer toeristen

De restaurants waar meer locals zitten dan toeristen zijn sowieso favoriet bij ons. We begrepen dat Zé da Mouraria steeds vaker in reisgidsen wordt meegenomen, of op reisblogs wordt getipt, wat natuurlijk op den duur meer toeristen aantrekt.

Het is niet mogelijk om te reserveren bij Zé da Mouraria, bij het verlaten van het restaurant stond er een rij van minimaal 10 mensen die op een tafel aan het wachten waren.
Ze de Mouraria - weekmenu
Het menu is Portugees, ben je niet bekend met de gerechten dan helpt iemand van de bediening je om te vertellen of het beef, pork of chicken is. Elke dag bieden ze een Prato De Dia aan, dat is elke dag een ander gerecht. Welke dat is kun je zien op een bord achter in het restaurant.

Wij waren met fles wijn, water, boter, brood, olijven en de twee bovenstaande gerechten 50 euro kwijt. Aan de prijzige kant dus maar de reden daarvoor hebben we je al gegeven. We hadden kunnen delen met nog een gezin van 4…

Waar vind je Zé da Mouraria

Adres: Rua João do Outeiro 24, Mouraria
Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 12:00 – 16:00 uur | zondag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..