Wijntips in Lissabon – deze flessen kun je blind bestellen

Zowel bij de lunch als bij het diner is wijn een essentieel onderdeel van de maaltijd. Dat is in Lissabon niet anders dan in de rest van Portugal. En wijn betekent in Lissabon natuurlijk Portugese wijn. Alles van eigen druiven, en dat kunnen we heel goed begrijpen.

WIjntips in Portugal: deze wijnen koop je blind

Rood en wit

We hebben het hier over klassiek rood of wit, maar uiteraard is een glas portwijn als dessert heel goed mogelijk. Of een koude Moscatel de Setúbal met een citroenschilletje als verfrissend tussendoortje op het terras.

Wijn neemt een essentiele rol in in het dagelijkse leven in Portugal. Het wordt gezien als eerste levensbehoefte. Vandaar dat de BTW op wijn in het middensegment zit: 13%, ten opzichte van de standaard 23%.

Daarom is wijn zo goedkoop!

Dat is meteen een belangrijke reden waarom wijn in Portugal doorgaans zo goedkoop is: in de gemiddelde supermarkt zoals de Continente kun je voor onder de €2 een prima fles Alentejo-wijn vinden. Kom je in de buurt van de €4 dan is het bijna zonder uitzondering een heel behoorlijk flesje! Perfect om mee te nemen naar het strand of je hotelkamer!

Tip: zorg dat je een kurkentrekker bij je hebt als je naar Lissabon gaat! Schroefdoppen kunnen nog zo praktisch zijn, in Portugal zijn ze heel beschermend voor hun eigen kurkproductie, dus praktisch elke fles is gewoon gekurkt.

Dat geldt overigens niet alleen in de supermarkten. Ook in de horeca zijn wijnen heel goed te betalen! Je mag er eigenlijk wel vanuit gaan dat je voor minder dan €8 een hele fles op tafel hebt staan. In de kleinere restaurantjes zijn prijzen van rond de €5 ook geen uitzondering.

Grote of kleine fles

Je kunt trouwens ook vaak kiezen voor halve flesjes, van 0,375 liter. Net zo lekker en vaak bijna de helft goedkoper. Ideaal voor twee goede glazen, dus als je na de lunch nog lekker actief bezig wilt, bestel dan een klein flesje.

Tip: krijg je de fles niet leeg tijdens het eten? Dan neem je ‘m gewoon mee! De gemiddelde inwoner van Lissabon doet dat ook, dus waarom jij niet?

We hebben al flink wat wijnen uitgeprobeerd in Lissabon. Als je één van de onderstaande flessen op de menukaart in een restaurant of in de schappen van de supermarkt ziet staan, dan kun je die volgens ons echt blind nemen!

Saúde!

Onze tips: Rode wijnen (Supermarktprijzen en restaurantprijzen*)

Monte Velho (Alentejo) → Supermarkt: €3,69 / Restaurant: €8-13
Adega de Pegões (Setubal) → Supermarkt: €1,89 / Restaurant: €6-10
Lusitano (Alentejo) → Supermarkt: €4,99 / Restaurant ???
Adega de Borba (Alentejo) → Supermarkt: €3,19 / Restaurant: €7-12 (vaak ook als 0,375l voor €5-9)
Loios (Alentejo) → Supermarkt: €2,98 / Restaurant: €???
Senhor d’Adraga (Lisboa) → Supermarkt: €4,89 / Restaurant: €11-15
Casa Ermelinda (Setúbal) → Supermarkt: €2,89 / Restaurant: €7-12
Grandes Quintas (Douro) → Supermarkt: €6,89 / Restaurant: €15-20
Kopke (Douro) → Supermarkt: €5,99 / Restaurant: €12-16
Dom Martinho (Alentejo) → Supermarkt: €3,69 / Restaurant: €8-13 (vaak ook als 0,375l voor €6-10)

Onze tips: Witte wijnen

Guadaloupe Branco (Alentejo) → Supermarkt: €4,29 / Restaurant: €11-15
Portal de Minho (Vinho Verde) → Supermarkt: €2,49 / Restaurant: €7-12
Quinta da Aveleda (Vinho Verde) → Supermarkt: €4,49 / Restaurant €11-15

* Dit zijn richtprijzen van maart-april 2017. De daadwerkelijke prijzen kunnen inmiddels anders zijn. Check bijvoorbeeld de Continente, waar ze overigens altijd minstens 5 wijnen als Promoções te krijgen zijn met een Continente Cartao, de bonuskaart van de Continente.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..