Restaurante Rio Ceira – traditioneel veel voor weinig

**Update 28 April 2017**
We krijgen de laatste tijd veel negatieve feedback over Rio Ceira. Ze zouden je oplichten met wat ze van tevoren op tafel zetten (kaas, olijven, brood & boter, wat overigens vrij gangbaar is in Portugal) maar bovenal schijnen ze wel eens met de rekening willen sjoemelen.

Toen we voor het laatst bij Rio Ceira waren, in oktober van 2016, merkten we hier zelf niets van. Maar omdat we steeds meer signalen krijgen dat het niet helemaal jofel gaat bij Restaurante Rio Ceira, raden we de gewone toerist op dit moment af om er te gaan eten. Zodra we er weer een eker geweest zijn laten we weten hoe het was.

**Originele beoordeling**

In de categorie “veel voor weinig” kun je het minder treffen dan Restaurante Rio Ceira. Dit klassieke restaurant met een traditionele Portugese keuken geeft je precies wat je wilt: (h)eerlijke vlees- en visgerechten voor een zeer aangename prijs. En dat alles bereid door de vrouw des huizes. Jackpot dus!

Restaurant Rio Ceira, Lissabon

Een straatje naar achteren

Restaurant Rio Ceira bevindt zich in het hart van de Baixa, in een straat die parallel loopt aan de Rua Augusta. Het is makkelijk om je te laten verleiden om in de Rua Augusta een tafeltje te kiezen. Lekker makkelijk, op de looproute en het ziet er allemaal zo lekker uit. Maar het is absoluut de moeite waard om net even een straatje verder te kijken. De restaurants zijn hier net wat minder toeristisch.

Traditioneler wordt het niet

In Rio Ceira valt meteen op waarom dit nou zo’n klassiek Portugees restaurant is. De tafeltjes en stoelen zijn klein, dicht op elkaar gepakt en het tafelkleed is geen hoogwaardig linnen. De goede verstaander weet dat dit onze favoriete tentjes zijn: dit soort plekken worden ook door de locals bezocht. En dat betekent goed voedsel voor lage prijzen!

Klassieker op het menu

Wij namen bij Rio Ceira natuurlijk de Bife a Portuguesa, een heerlijke steak met een gebakken ei erop. Dit gerecht kom je op bijna alle traditionele Portugese menukaarten wel tegen, en het is een aanrader om eens een vergelijkend warenonderzoek te doen bij meerdere restaurants. Het visgerecht dat we namen was gebakken Dorade. Uitstekend gebakken en natuurlijk ook hier een flinke portie. Hebben we wel eens minder geproefd.

Wijn is wat minder

De wijn was een halfje Caves de Valpacos Dolmen. Deze viel enigszins tegen, was wat te hard voor onze gerechten. Meestal smaken de Portugese wijntjes erg goed, vooral de Alentejo-wijnen zijn bij ons favoriet. Maar goed, dit flesje kostte ook maar €3,50, dus zo erg was het niet.

Eindoordeel

Zoek je een traditioneel Portugees restaurant waar je voor minder dan €30 kunt dineren met z’n tweeën, en hoeft het allemaal niet haute cuisine te zijn? Dan zit je bij Rio Ceira geramd! Prima vlees- en visgerechten, vriendelijk personeel, veel locals en mama in de keuken. Sobere aankleding, niet al te ruime plekken, de wijn is wisselend van kwaliteit maar al met al een prima plek om te lunchen.

Restaurante Rio Ceira krijgt van ons 4 uit 5 sterren
★★★★

Waar vind je Rio Ceira

Net om de hoek van Rua Augusta, in de straat parallel daaraan.
R. dos Correeiros 30, 1100 Lissabon

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

 1. says: Petra

  Beste,
  Wij zijn op jullie ‘goede’ review vorige week gaan eten in Restaurante Rio Ceira. Wij hadden beter even de reviews via google maps gecontroleerd. Het zijn onbeschofte mensen, leugenaars, afzetters en het eten was zeker niet top … vis was nog rauw van binnen. Volgens lokale bron gaan ze de zaak beetje renoveren en de naam veranderen omdat er zoveel slechte reviews zijn op sociale media.

  1. says: We Heart Lisbon

   Jeetje, dan is het snel bergafwaarts gegaan met ze! We zijn er in oktober voor het laatst geweest en toen was het echt prima: goed eten, niet duur en zelfs onze dochter van 2 kon het prima vinden met de mensen in de bediening en in de keuken.

   Dank je wel dat je je ervaring deelt Petra! Dat is voor ons een goede reden om de volgende keer weer eens langs te gaan en eens extra kritisch te zijn.