Restaurante Ponto Final – prachtig uitzicht, heerlijk eten

Wanneer je Lissabon van de andere kant van de rivier de Taag wilt zien en aan de drukte van de stad wil ontsnappen, zet dan Restaurante Ponto Final op je to do lijst!

Makkelijk te vinden

Dit charmante restaurant ligt aan de oever van de Taag in de stad Almada. Om hier te komen steek je met de pont de Taag over. In tegenstelling tot wat je leest op het internet is het restaurant niet moeilijk te vinden – wanneer je van de pont afkomt en rechtsaf langs de oever loopt, kom je vanzelf bij Ponto Final.
Restaurante Ponto Final, Lissabon

Het is echt niet moeilijk te vinden, de wandeling loop je in 10 minuten. Maar omdat je aandacht ongetwijfeld uitgaat naar het uitzicht over Lissabon van deze kant van de Taag, kun je beter rekenen op zeker nog 10 minuten langer.

Uitzicht op Lissabon bij Restaurante Ponto Final

Onderweg: pakhuizen met graffiti

Tijdens de wandeling kom je langs oude vervallen pakhuizen vol met graffiti (sommige daarvan zijn street-art en erg mooi), maar ook langs betonnen steigers in de Taag die zich perfect lenen om (panorama)foto’s te maken van de stad en Ponte 25 Abril. Hier en daar kan de Taag vrij ruw zijn en breken de golven tegen de kade, met spetters die op de kade komen – maar daar word je zeker niet nat van.
Graffiti en street art onderweg naar Restaurante Ponto Final

Buiten zitten? Zeker!

Het restaurant is erg charmant met de gele tafels en stoelen. Bij mooi weer raad ik je zeker aan om buiten te zitten. Het is zelfs mogelijk op het einde van de steiger te gaan zitten, zodat je omringd bent door de Taag – dit is vaak wel een tochtig plekje vanwege de wind, maar kom je bij Pont Final dineren dan zijn dit de perfecte tafeltjes om van de zonsondergang te genieten.

Nat worden tijdens de lunch

Wij hebben hier onze lunch genuttigd en zaten aan een van de tafels nabij de rand, dichtbij de ingang van het restaurant. Tegen het einde van onze lunch was het vloed en werd de Taag steeds woester waardoor we soms wel spetters op onze tafel kregen – stoor je je eraan dan is het geen probleem om een andere tafel te krijgen. Sterker nog, de bediening komt bij elke grote golf langs om te vragen of je een andere tafel wilt. Het klinkt allemaal erger dan dat het is, in totaal heb ik 10 spetters over me heen gekregen.
Ponto Final - tafel

Subliem eten

Het eten is voortreffelijk! Restaurant Ponto Final serveert typisch Portugese gerechten. De visgerechten in dit restaurant worden alom geprezen, maar ook de vleesgerechten zijn overheerlijk. Wij bestelde de Vitela à Ponto Final (kalfsvlees) en de Entrecosto Assado no Forno (varkensribbetjes) en we hebben genoten van onze maaltijd!

Grote porties, niet heel duur

De vleesgerechten zijn groot – groot genoeg om 1 portie met 2 personen te kunnen eten. Voor de visgerechten geldt dit niet, de porties zijn ook wel groot maar lenen zich niet om daar 2 volwassenen van de laten eten. Mocht je nog ruimte hebben voor een dessert dan is de huisgemaakte Mousse de Chocolate een aanrader.
Met brood en boter als vooraf, een halve liter wijn en halve liter water, de hoofdgerechten en de dessert met 2 bica’s waren wij bijna 45 euro kwijt.
Ponto Final - eten

Toeristen zitten buiten, locals zitten binnen

Dit restaurant was ons door een local getipt, maar wat ons opviel is dat er veel toeristen zaten, zeker op het terras. In het restaurant binnen zat een aantal locals te eten maar het merendeel was toeristen.

Uitzicht op Ponte 25 de Abril vanaf terras Restaurante Ponto Final

Wanneer je zeker wilt zijn van een tafeltje op het terras (en één die uitzicht biedt op de zonsondergang), is het verstandig om een tafel te reserveren. Het personeel is bijzonder vriendelijk en spreekt meerdere talen.

Bezienswaardigheden bij Ponto Final

Wanneer je uitgegeten bent, loop dan niet gelijk terug naar de pont, maar loop achter het restaurant langs. Op nog geen 2 minuten lopen is er een lift die je naar Miradouro Boca do Vento brengt. Heb je helemaal zin om nog een stuk te lopen, dan kan je er ook voor kiezen om vanuit Ponto Final door te lopen naar Cristo Rei (ongeveer nog 35 minuten), om vervolgens de bus terug te nemen naar het centrum.

Hoe kom je bij Ponto Final

Adres: Rua do Ginjal 72, Almada
Telefoon: +351 21 276 0743
Openingstijden: elke dag (behalve dinsdag) 12:00 – 23:00 uur (let op: tussen 17:00 – 19:00 uur is de keuken gesloten).
Boot: vanaf Cais de Sodré (ship terminal) neem de pont naar Cacilhas. De pont gaat 3-4 keer per uur en een retourtje kost rond de 3 euro per persoon.
Vanaf de pont sla je rechtsaf op de kade, dan is het nog 10 minuten lopen.

Join the Conversation

5 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Leo van det Linden

    Vanaf de pont in Cachilas kun je ook met de tram/bovengrondse metro naar de halte Almada (3 stops), vanwaar het maar 10 minuten naar Cristo Rei is (het is wel bergop). Prachtig zicht over de Taag (Tejo) en de 25 April brug.
    Aan de tramhalte bij de pont is een kassa waar je een kaart kunt kopen die én voor de vervoersmaatschappij in Almada én voor de pont én voor de trams in Lissabon geldig is. Je moet er dan wel voldoende geld voor elke keer opstappen op laten laden.

  2. says: Quirina

    Obrigada. Bedankt voor deze tip! Een retourtje met de pont is 3 euro! We hebben heerlijk Portugese sardientjes van de grill gegeten. Groetjes, Quirina Jiska & Mirjam