“Wat een oplichters, die Portugezen!”

Als je in Lissabon in een restaurant plaats neemt dan krijg je steevast ongevraagd olijven, brood, boter en kaas geserveerd zodra je gaat zitten. Maar hoe zit dat nou, moet je daar nou wel of niet voor betalen?

Oplichters - klaar voor komst mensen

Je kent het wel. Na een ochtendje sightseeing of shoppen heb je een leuk restaurantje gevonden en verheug je je erop om een heerlijk uitgebreide lunch te nemen. Je wordt door de ober naar een tafeltje gebracht en gaat zitten. Nog voordat je bestelling opgenomen is, staat er al wat op tafel: heerlijk sappige olijven, een fantastisch geitenkaasje en een mandje vers geurend brood.

Aardig?

Dat is aardig, denk je meteen! En lekker ook, ik lust wel wat! Wijntje erbij, hmmm! En de kaart ziet er ook al zo voortreffelijk uit. Dit kan niet meer stuk!

Oplichters - vooraf pateo
Na het hoofdgerecht neem je nog een mousse de chocolat en een bica om het af te ronden. Rekening alstublieft! En dan komt de verrassing. Wat krijgen we nou? Staan die olijven, brood en kaas er ook op? Hoezo dan? Daar had ik toch niet om gevraagd? Dat was toch, eh, service van het huis?

“Wat een oplichters!”

Geïrriteerd verlaat je het restaurant. Je hebt geen fooi achtergelaten en je bent vast van plan om een vurige recensie achter te laten op Yelp. Zo kunnen ze toch niet met toeristen omgaan? Vuile oplichters, die Portugezen!

Ben je nou net in een tourist trap gevallen? Hoe konden ze zien dat ik een toerist was? (hint: die dikke camera, de Nederlandse betaalpas, de taal… ach, onze hele verschijning schreeuwt “toerist”)Geen zin? Gewoon laten staan

Maar guess what? Iedereen krijgt die olijven, kaas en brood op zijn tafeltje zodra je gaat zitten. Ook de locals. In Portugal is dat nu eenmaal de gewoonte. Stukje service naar de klant toe inderdaad. En weet je, als je geen zin hebt in die olijven, dan laat je ze gewoon staan. Het klinkt zo eenvoudig, en dat is het ook. Als je die kaas en dat brood niet aanraakt dan halen ze het weg zodra ze je eerste drankje komen brengen. Zie je niks van op je rekening.

(Tenminste, als je niet in een echte tourist trap bent gelopen natuurlijk. Die kom je overal, dus ook in Lissabon, tegen)
Oplichters - onze tafls

Wat kost het?

Stel dat je wel wat brood, boter, olijven en kaas neemt, wat kost dat dan gemiddeld? Voor het brood (“pão“) mag je uitgaan van €1,50 per mandje. De botertjes (“manteiga“, meestal van Mimosa. De gezouten is verrukkelijk!) zijn relatief duur, meestal tussen de 60 cent en een euro per kuipje. Zo’n rond kaasje zou niet meer dan €2 moeten zijn. En tenslotte kost een bakje olijven (“azeitonas“) je ongeveer €1 tot €1,50.
Tascardoso - vooraf
Met twee personen zit je zo aan de €6,50 voor spullen waar je niet expliciet om gevraagd hebt. Omdat eten in Lissabon niet per se heel duur is, kan dit een aardig deel van je totaalrekening zijn. Dus we snappen heel goed dat je dan even schrikt.

Voortaan weet je dus precies hoe het zit. Niet aanraken is niet betalen. Eigenlijk heel logisch.

3 reacties op ““Wat een oplichters, die Portugezen!”

 1. Minnie Beantwoorden

  Echt een typische Nederlandse reactie is dat je ziet wel vaker dat soort recensies mijn tenen gaan daar van krullen. Het is zo’n kleine moeite om eerst de gebruiken van het land waar men gaat verblijven erop na te kijken eer men naar het land afreist. Men is op vakantie maar oke als men een beperkt budget heeft is misschien de extra €6,50 (2pers) misschien niet de bedoeling is en het gebeurt je dan maar 1 keer toch(?). Al zal ik de laatste zijn die zou klagen als ik die sappige olijven voor mij neus voorgeschoteld krijg, geitenkaasje mogen zij meenemen. 😉
  In september vlieg ik voor het eerst naar Portugal dus de tips hier komen mij goed van pas.
  In ieder geval bedankt voor de tip(s) mooie website en fijne tips..
  Mvg Minnie

 2. Ontie Beantwoorden

  4 dagen Portugal. 4 rekeningen. 3 x fout. Nooit in mijn voordeel. Onduidelijke krabbels, geen pinautomaat en als je een echte rekening vraagt dan komt de aap uit de mouw. Dubbel gerekend, foutje, bla bla bla. Vraag dus altijd een rekening. Het zijn gewoon echte oplichters die Portugezen. In ieder geval in de restaurants.

  • We❤️Lisbon Beantwoorden

   Hoi Ontie, wat vervelend dat het zo vaak verkeerd is gegaan bij je. Het is sowieso goed om een bon na te kijken, dat ervaren wij niet alleen in Lissabon maar ook bij de Albert Heijn bij ons om de hoek. We hebben de ervaring niet dat het oplichters zijn, hopelijk ervaar jij dat een volgend bezoek aan Lissabon ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..