Pastelaria Versailles – oude ziel in jonge pastelaria

Ook al behoort Pastelaria Versailles tot een van de oudste pastelarias van Lissabon. Vergeleken de binnenstad van Lissabon, is deze pasteleria niet heel erg oud.

Versailles - bar naar achter

Pastelaria Versailles werd geopend in 1922. deze pastelaria is dus nog geen 100 jaar oud, al doet de inrichting anders vermoeden.

Mooi en zware tijden

Begin 20ste eeuw werd Lissabon uitgebreid met brede lanen naar andere delen van de stad. Destijds met een sociale en culturele functie werd op Avenida da Republica het eerste grote café van de buurt geopend: Pastelaria Versailles.

In de jaren 80 en 90 veranderde de buurt drastisch: er waren steeds minder huishoudens en de wijk Saldanha transformeerde langzaam naar het financiële district van Lissabon.

Dit zorgde ervoor dat Pastelaria Versailles het zwaar had, zo erg dat zij in de jaren 80 bijna failliet gingen. Het werd overgenomen door een investeringsmaatschappij die nu nog de exploitatie doet.

Interieur

Het interieur is Art Nouveau, met veel spiegels, ornamenten op het plafond en kroonluchters door de hele cafe. Ga je op het interieur af dan vermoed je dat Pastelaria Versailles veel langer bestaat dan 1922.
Versailles overzicht foto
De tafels zijn gedekt met rode linnen tafellakens, maar de echt eyecatcher is de lange toonbank gevuld met koekjes, gebakjes, en hartige pasteitjes.

Bediening

Er is altijd veel bediening aan het werk, mannen in zwarte broeken een een rode gilet maken het interieur compleet. Let maar eens goed op als je binnen zit, het lijkt wel een strak geoefende choreografische dans met acht mannen achter de gigantische toonbank en zes mannen die de tafels binnen en buiten bedienen. Het loopt geolied en ook al zijn het veel mannen in de bediening, ze lopen elkaar niet in de weg.
Versailles - drankkast

Weinig toeristen

Opvallend aan Pastelaria Versailles is dat er weinig toeristen te vinden zijn, als je het vergelijkt met de oude pastelarias in de Baixa (Café Nicola) of in Chiado (Café A Brasileira). Bij Pastelaria Versailles vind je vooral Lisboetas die elkaar hier ontmoeten.

Ontbijt, lunch en diner

Voor elke maaltijd kan je terecht bij Pastelaria Versailles. De keuken is typisch Portugees. Maar beter bekend staat de pastelaria om de grootste koekjes assortiment van Lissabon. Een kilo kost tussen de 14-25 euro (afhankelijk van je keuze) maar lekker dat ze zijn!

Versailles - ingang

Pasteis de Nata van het huis

Vergeet niet om een pastel de nata te eten bij Pastelaria Versailles. De pasteis zijn wat kleiner dan wij gewend zijn maar wel hoger. Wat het eigenlijk wel heel lekker maakt om een grote hap te nemen. De buitenkant van de pastel is erg knapperig en het deeg is van zichtbare losse dunne vellen deeg gemaakt die knisperen als je je tanden erin zet.
Versailles - pasteis de nata
De smaak is vol en romig met een vleugje citroen, wat de pastel de nata een frisse smaak geeft. Kaneel is niet nodig, maar omdat ik dol ben om veel kaneel op mijn pastel de nata te doen heb ik het wel gedaan. Ook dan (of juist dan) smaakt de pastel voortreffelijk.

Pastelaria Versailles is de nummer 6 in onze grote Pasteis de Nata test »

Waar vind je Pastelaria Versailles

Adres: Avenida da República 15A, Saldanha
Openingstijden: elke dag 07:15 – 00:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..