Pastelaria Alcôa – kloostersnoepjes

Wanneer wij aan Pastelaria Alcôa denken, denken wij niet aan een traditionele pastelaria met kletterende koffieschotels en locals die aan de bar een bica en bolo bestellen voor het ontbijt.

Nee, Pastelaria Alcôa is beter te omschrijven als patisserie. De meester banketbakker is meervoudig winnaar op verschillende gastronomische festivals. Wanneer je een blik in de winkel werpt snap je waarom.

Kunstige klooster snoepjes

In 1957 in de stad Alcobaça (ruim 100 km ten noorden van Lissabon) is Pastelaria Alcôa opgericht. In deze stad staat het klooster Santa Maria de Alcobaça, een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. De meester banketbakkers van Pastelaria Alcôa bakken volgens het vijf eeuwen oude recept van deze cisterciënzer monniken – daarom wordt de zoetigheid van Pastelaria Alcôa ook wel doces conventuais (kloostersnoepjes) genoemd.

Pastelaria Alcôa - taartjes met kok
De ‘snoepjes’ zien er prachtig uit – je ziet dat de meeste snoepjes handgemaakt zijn. Elk snoepje heeft zijn eigen kenmerk, maar de basis is bijna bij elke lekkernij hetzelfde: suiker en eierdooier. De Cornucopia, een zoete kegel gevuld met een romige verse eieren – is het beeldmerk van Pastelaria Alcôa. Ze zijn niet te missen wanneer je in de etalage kijkt.
Pastelaria Alcôa - etalage
De kloostersnoepjes verwijzen met grappige namen naar hun oorsprong, zoals segredos D. Pedro (het geheim van Petrus), coroa de abadessa (de kroon van de abdis), barriga de freira (nonnenbuikjes) en amor prohibido (verboden liefde).

De pastelaria werd in Lissabon rond 2014 heel bekend, toen zij de prijs in de wacht sleepte voor beste pasteis de nata.
Pastelaria Alcôa - taartjes van boven

Van de geur van tabak naar zoetigheid

In dat jaar heeft Pastelaria Alcôa dan ook een vestiging geopend in de Chiado. Zolang ik mij kan herinneren zat er in dat pand tot halverwege 2014 een prachtige tabakswinkel.

De azulejos en de gevel zijn behouden gebleven en herinnert nog aan de tijd van voor deze pastelaria.

Pastelaria Alcoa gevel

Pastelaria Alcôa heeft geen zitplaatsen. Aan de ramen zijn hoge aanrechten waar je kan genieten van een klooster snoepje en/of een kop koffie of thee.

Pasteis de Nata

De winnende Pastéis de Nata van 2014 moesten wij natuurlijk proeven en opnemen in onze grote pasteis de nata test. Deze kan niet ontbreken!
Wij vonden de pastel de nata zeker niet slecht, maar ook niet de beste die wij hebben gegeten in Lissabon.

De pastel de nata was heel vol van smaak, waardoor ik de ei smaak erg vond overheersen. Het deeg was misschien wel een van de knapperigste dat ik heb gegeten. Maar gezien de prijs – kwaliteit verhouding vallen deze pasteis de nata net buiten de top 3.

Lees hier wat de beste pastees de nata zijn volgens ons » De grote pastéis de nata test

Een ding moeten we Pastelaria Alcôa wel meegeven – de Pasteis de Nata komen altijd vers uit de oven. Het maakt niet uit op welk tijdstip je binnenloopt om er een te kopen.

Kloostersnoepjes mee naar huis nemen

We snappen helemaal dat als je Pastelaria Alcôa binnenstapt je enthousiast wordt en deze mooie snoepjes mee wilt nemen als souvenirs voor thuis.

Doe het niet.

Wij kochten een doosje met alle soorten kloostersnoepjes en namen deze mee naar onze vrienden die in Lissabon wonen. Tussen het kopen van de lekkernijen en het eten hiervan zat nog een aantal uren. De snoepjes zagen er lang niet meer zo mooi uit als toen we ze kochten (en bij ons lagen ze de hele tijd onderop in de buggyzak). Ik kan me voorstellen dat als je de snoepjes meeneemt in je koffer dat het helemaal een slagveld wordt.
Pastelaria Alcôa - na vervier
Eet ze dus lekker zelf op en vertel het thuisfront hoe lekker ze zijn en als ze ooit naar Lissabon gaan, dat ze dan zeker langs Pastelaria Alcôa moeten gaan!

Waar vind je Pastelaria Alcôa

Naast de winkel in de wijk Chiado heeft Pastelaria Alcôa al 14 jaar lang een seizoensgebonden kiosk in het warenhuis El Corte Inglés.

Adres: Rua Garrett 37, Chiado
Openingstijden: elke dag: 09:00 – 22:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..