Pastéis de Nata test – onze top 11

Pastéis de Nata is één van de lekkerste zoetigheden die je kunt krijgen in Portugal. De oorsprong ligt nabij het klooster Mosteiro dos Jerónimos. In de abdij van het klooster gebruikte de nonnen eiwit als stijfsel van hun kleding. De eierdooiers bleven over en om deze niet weg te gooien werd er een taartje ontwikkeld waarin de eierdooiers verwerkt konden worden.

Je vindt ze overal

Het is niet heel moeilijk om in Lissabon (of in Portugal) een pasteis de nata te kopen. Op bijna elke hoek van de straat (soms zelfs meerdere in dezelfde straat) vind je een pastelaria (bakker). Bijna allemaal verkopen ze pasteis de nata, de Portugese traditionele roomgebakjes. Bij de bakkers kan je er vanuit gaan dat ze home-made zijn. Wanneer je ze in de supermarkt koopt, is dit niet zo vanzelfsprekend.

De oorsprong van pasteis de nata ligt in Portugal, maar de gebakjes zijn zo geliefd dat je ze over de hele wereld kan krijgen. Ook in Nederland (in Rotterdam en Amsterdam) kan je ze tegenwoordig krijgen. Ik heb me laten vertellen dat ze ook in Kyoto, Japan te verkrijgen zijn.

Wanneer je echt niet weet waar je pasteis de nata moet kopen (en je wilt naast onze tips zelf nog een test houden) let dan op de sticker ‘Fabrico Proprio’ in de etalage. Dit keurmerk geeft aan dat de pasteis home-made zijn.

De grote Pasteis de Nata-test

Het authentieke en geheime recept wordt nog altijd gebruikt bij Confeitaria de Belém, beter bekend als de bakkerij van Pastéis de Belém. Maar vele bakkers in Portugal hebben dit recept overgenomen naar eigen receptuur. Het verschil in smaak-, bewaar- en hapbeleving is zeker te proeven!

De Portugezen zijn dol op pastéis de nata, ze eten het bij hun ontbijt, lucht en/of diner. Gelukkig maar, want dat maakt het makkelijk om aan deze heerlijke gebakjes te komen. Om erachter te komen waar je in Lissabon de beste Pastéis de Nata kunt vinden hebben we een eenvoudige doch heerlijke test opgezet: we bezoeken zoveel mogelijk pastelarias en cafés om ze allemaal te proberen.

Het uitgangspunt hierbij was oorspronkelijk: kunnen de andere bakkerijen van Lissabon op tegen het raffinement en de smaakbeleving van de originele Pastel de Belèm? En ja, nog steeds is die van Belèm het ijkpunt, maar zoals je zult zien zit er in de tussenstand wel een verrassing.Dit is de lijst met onze top 11 van de lekkerste pastéis de nata die je in Lissabon kunt krijgen.

 1. Pastelaria Espigasol »
 2. Pastéis de Belém »
 3. Fábrica da Nata »
 4. Pastelaria Aloma »
 5. Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata »
 6. Pastelaria Versailles »
 7. Café Gelo »
 8. Confeitaria Nacional »
 9. Café Nicola »
 10. A Brasileira »
 11. NATA Lisboa »

Pastelaria Espigasol

1. Pastelaria Espigasol

De lekkerste pastéis de nata wat mij betreft en ja, ze winnen het dus van Pastéis de Belém. Qua smaak doen ze niet voor elkaar onder. De reden dat de pastéis de nata bij Espigasol ‘winnen’, komt omdat deze pastéis ook nog 1 of 2 dagen laten goed te eten zijn. Ze worden niet taai en behouden hun smaak.

De smaak is precies goed, vol en romig en zeker niet te zoet. Het deeg kraakt als je er een hap van neemt en na je eerste pastéis de nata wil je eigenlijk er direct nog één opeten. En bijkomend voordeel is dat de pasteis van Espigasol behoorlijk groot zijn, soms tot wel 25% groter dan die van de concurrenten.

Meer over Pastelaria Espigasol »

Pastéis de Belém

2. Pastéis de Belém

Hoe enthousiast we worden van Pastéis de Belém kun je hier lezen. De smaak van de originele pasteis de nata is heerlijk: vol en romig, het deeg is knapperig maar de taartjes worden oud als je ze niet dezelfde dag eet. Op de dag van aankoop smaken ze het allerlekkerste, wacht je een nacht om ze te eten dan is de smaak minder en wordt het deeg erg taai.

Meer over Pastéis de Belém »

Fábrica da Nata

3. Fábrica de nata

Sinds begin maart 2016 is Fabrica de Nata geopend in het centrum van Lissabon. In de winkel/fabriek vind je één van de lekkerste pasteis de nata: ze zijn knapperig, romig maar smaken niet te veel naar ei. De ideale combinatie voor de ideale bite. Ook de prijs is erg aantrekkelijk: 1 euro voor een Pastéis de nata.

Ik zet deze pasteis voor Pastéis de Belém omdat ze bijna net zo goed zijn. Het voordeel is dat je niet naar Belém hoeft af te reizen, qua prijs/kwaliteit vind ik deze bakker ook iets beter. Dat komt vooral omdat de pasteis ook nog de dag daarna lekker zijn.

Meer over Fábrica da Nata »

Pastelaria Aloma

4. Pastelaria Aloma

Winnaar van de troffee “O melhor pasteis de nata”, de beste pasteis de nata van de wereld. De pasteis de nata van Pastelaria Aloma kun je koud eten, zonder verlies van de smaak. Soms worden de pasteis dan erg zompig, maar deze pasteis de nata blijft knapperig, de crème is niet te zoet. De pasteis de nata is er zacht en smaak heerlijk. Zeker een van de beste pasteis die ik in Lissabon heb geproefd en daarom met stip in onze top 3!

Meer over Pastelaria Aloma »

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata

5. Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata

De pastel de nata van Manteigaria is erg lekker, knapperig en vol van smaak. Zeker een aanrader om hier eentje (of twee, drie…) te halen en niet helemaal naar Belem te gaan. De enige “maar” is dat de pasteis een beetje zoet zijn. Het lijkt net alsof er al poedersuiker op zit, wat niet heel storend is maar ik eet mijn pasteis liever zonder poedersuiker en met kaneel.

Meer over Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata »

Pastelaria Versailles

6. Pastelaria Versailles

Pastelaria Versailles behoort tot een van de oudste pastelarias van Lissabon. Maar vergeleken de binnenstad van Lissabon, is deze pasteleria niet heel erg oud. Eet een pastel de nata bij Pastelaria Versailles. Het zijn lekkere pastel de nata, knapperig en precies de juiste maat om een hele grote hap te nemen.

Meer over pastelaria Pastelaria Versailles »

Café Gelo

7. Café Gelo

Wanneer je in de buurt bent van Rossio is deze bakker bijna niet te missen. Zeker niet als je (lekkere) trek hebt. De etalage ligt vol met brood, koekjes, pasteis de nata en taarten.

De pasteis de nata bij Café Gelo zijn erg smaakvol en romig. Het deeg is in tegenstelling tot andere pasteis die je in de buurt kan kopen niet heel dun waardoor de pasteis meer body krijgen. Een groot voordeel is dat de pasteis ook in kleine vormen te verkrijgen zijn.

Meer over pastelaria Café Gelo »

Confeitaria Nacional

8. Confeitaria Nacional

De pastéis de nata van Confeitaria Nacional smaken goed, ze zijn iets zoeter dan dat ik gewend ben en wat ik lekker vind. Het lijkt ook of ze met een vleugje anijs zijn bereid. Ook deze bakkers hanteren een geheim recept en geven dan ook niet prijs of het ook echt zo is dat er anijs doorheen zit. Het deeg is dun, waardoor het weer knispert als je een hap neemt.

Meer over Confeitaria Nacional »

Café Nicola

9. Café Nicola

Ik ben van mening dat je de beste pastéis de nata koopt bij de bakker. Je kan ze ook eten bij een café zoals café Nicola of A Brasileira maar ga je voor versheid ga dan naar een bakker om de taartjes te kopen. Ook hier zijn de pastéis de nata niet slecht, maar ook hier loop ik liever naar de andere hoek van Rossio (bijna op alle hoeken zijn pasteleiras waar je de pastéis kan kopen) om een pastéis te kopen.

Meer over Café Nicola »

A Brasileira

10. A Brasileira

De pastéis de nata die aan de bar worden verkocht bij A Brasileira, het café in Lissabon dat de ‘bica’ heeft uitgevonden, vallen wel wat tegen. Ze zijn degelijk, niet speciaal en het lijkt alsof ze de smaak hebben afgesteld op de vele toeristen die dit cafe bezoeken. Het is niet spectaculair, ik zou het er niet om laten. Maar loop liever 10 minuten richting Rossio om bij Café Gelo pastéis de nata te kopen.

Meer over A Brasileira »

NATA Lisboa

11. NATA Lisboa

Deze Fabrica de Pasteis de Nata stond eigenlijk niet op ons lijstje om mee te nemen in de grote pasteis de nata test – totdat we zagen dat er in maart 2017 ook een vestiging in Amsterdam is geopend.

Hoe goed zijn deze pasteis vergeleken met de rest? De meningen zijn verdeeld. De één vind ze laf en té vullend, de ander is wat milder en roemt de knapperigheid. Maar ja, vergeleken bij wat je in Lissabon ook kunt krijgen is dit verre van de beste.

Misschien dat ze in Amsterdam heerlijk zijn hoor (gaan we nog testen) maar vergeleken bij de rest van de top-11 steken deze er zeker niet bovenuit.

Meer over NATA Lisboa »

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..