Pastéis de Belém – de originele pastéis de nata

Zeker één van mijn favoriete adressen om een pastéis de nata te halen (alleen heten ze hier pastéis de Belém). Een bezoek aan Belém is niet compleet voordat je hier pastéis de Belém hebt gegeten, omdat de taartjes vaak genoemd worden vergeet je bijna hoe de bakker heet: Confeitaria de Belém.

Help! Het is er zo druk!

De entree ziet er vaak druk uit met de horde toeristen die een pastéis willen bemachtigen, vaak hebben zij niet door hoe het werkt: let op en lees onderstaande instructies goed!

In de rij voor Pastéis de Belém

Zo heb je je pastéis de belém snel in handen

Welke pastéis en hoeveel?
Je bestelt eerst bij de kassa wat je wilt en hoeveel, het is lastig want een eigenschap van de mens is dat ze het eerst gezien willen hebben voordat je het koopt. Maar geloof me, elk pastéis de Belém is verrukkelijk en de productie gaat zo snel dat ze in het midden van de bar (waar alleen personeel kan komen) liggen om in te pakken. Reken er maar op dat ze vers zijn, dagelijks worden er meer dan 20.000 pastéis verkocht. Je merkt het ook als je een hap neemt en al het bladerdeeg knispert.Bonnetjes
Dus je laat aan één van de kassiers weten hoeveel je er wilt hebben, vervolgens ontvang je 2 bonnen. 1 voor je eigen administratie en 1 om aan het personeelslid te geven die jouw pastéis de nata gaat inpakken. Ik snap ook nooit welke bon voor wie is, dus ik geef ze allebei.

Poedersuiker en kaneel
Als je bestelt aan de kassa, dan gaan ze er vanuit dat je ze niet in het café gaat opeten, maar dat je ze meeneemt. Je ontvangt bij je bestelling een zakje poedersuiker en kaneel. Het is wel mogelijk om de pastéis de Belém aan de bar te eten, maar het is daar vaak erg druk.

Toch liever aan een tafeltje?
Wil je optimaal genieten van je pastéis de Belém, loop dan door naar het café achter de bar. De ingang bevindt zich aan de linkerkant van de toonbank aan de straatzijde. Ze bieden meer dan 100 zitplaatsen aan en het zal je verbazen hoe groot het café is. De prijs voor een pastel de belém is daar ongeveer gelijk, en je kunt er op je gemak een bica bij bestellen.

Pasteis de Belem rij binnen
Je zult trouwens merken dat het ook hier vrij druk kan zijn. Onlangs nog waren wij om elf uur op een maandagochtend ter plekke en werden we bijna omvergelopen door een dertigtal Chinese toeristen. Nogmaals, maak je geen zorgen, je kunt meestal wel een plekje vinden. Maar sta er niet raar van te kijken als het een paar minuten duurt.Originele pastéis de Belém

Als je nog nooit pastéis de Belém of pastéis de nata hebt gegeten dan raad ik je zeker aan om naar Confeitaria de Belém te gaan. In 1837 maakte de bakker deze taartjes naar een geheim recept van eieren, deeg en room. Tot op de dag van vandaag is het recept van Pastéis de Belém geheim, alleen drie van de eigenaren en drie chefs kennen het gehele recept.
Pasteis de belem met kaneel
Het is natuurlijk met een reden dat Confeitaria de Belém de taartjes verkoopt als pastéis de Belém en niet als pastéis de nata. De originele pastéis zijn door de nonnen ontwikkeld in Belém. In de abdij van Mosteiro dos Jerónimos gebruikten de nonnen eiwit als stijfsel van hun kleding, de eierdooiers bleven over. Om deze niet weg te gooien werd een taartje ontwikkeld waarin de eierdooiers verwerkt konden worden.

Pastéis de nata close up

De beste pastéis de nata?

Eerlijk gezegd vind ik de Pastéis de Belém één van de lekkerste pastéis de nata die ik in Portugal heb gegeten. Wat, niet de allerlekkerste? Nee, nét niet. Welke dat wel is lees je in de grote pastéis de nata test.

De taartjes van Pastéis de Belém zijn wel het lekkerste als je ze direct eet of, als het echt niet anders kan, maximaal een paar uur later. Omdat ik me er vaak al de hele vliegreis op verheug dat ik binnen 5 uur een hap neem uit een pastéis de Belém, koop ik er altijd meer dan ik zou moeten. De rest neem ik mee naar huis, maar de beleving is heel anders dan als ze vers zijn.

Ik raad je dan ook niet aan om een doosje mee te nemen naar huis om het te delen met de thuisblijvers. Als je het mij vraagt kan dat alleen maar teleurstelling met zich mee brengen.

Pastéis de Belém is de nummer 5 in onze grote Pastéis de Nata test.

Pastéis als ontbijt of lunch

De Portugezen zijn trouwens dol op pastéis de nata, ze eten het bij hun ontbijt, lunch en/of diner. Wil je ze thuis maken dan kan je tal van recepten op het internet vinden. Mocht je de pastéis de nata niet lekker vinden, dan heeft Confeitaria de Belém ook meer te bieden. Ze hebben pasteitjes met vlees en vis. Deze zijn trouwens ook heel erg lekker. Maar ze hebben ook nog ander zoetigheid zoals een bolo Inglês en verschillende soorten koekjes.

De pastéis de Belém zijn niet veel duurder dan de pastéis de nata die je bij de bakker koopt.

Hier vind je Confeitaria de Belém

Adres: Rua Belém 84-92, Belém
Openingstijden: elk dag:
Oktober – juni: 08:00 – 23:00 uur
Juli – September: 08:00 – 24:00 uur
Gesloten op: 24,25, 31 december en 1 januari zijn ze om 19:00 uur dicht.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: E. Saris

    Meervoud is pastéis, enkelvoud pastel. Dus als je schrijft : “als je nog nooit een pastéis de nata hebt geproefd” is dat toch niet correct?