Dit is zeker één van mijn favoriete adressen om een pastel de nata te halen, alleen heten ze hier pastéis de Belém. Dit zijn de echte, alle andere pastéis de nata zijn op deze gebaseerd. Een bezoek aan Lissabon en Belém is dus niet compleet voordat je hier pastéis de Belém hebt gegeten. Omdat de taartjes vaak genoemd worden vergeet je bijna hoe de bakkerij eigenlijk echt heet: Confeitaria de Belém.
Help! Het is er zo druk!
De entree ziet er vaak druk uit met de horde toeristen die hier een pastel de nata willen bemachtigen, vaak hebben zij niet door hoe het werkt. Wij wel ;). Let dus goed op en lees onderstaande instructies door!
Zo heb je je pastéis de belém snel in handen
Welke pastéis en hoeveel?
Je bestelt eerst bij de kassa wat je wilt en hoeveel, het is lastig want een eigenschap van de mens is dat ze het eerst gezien willen hebben voordat je het koopt. Maar geloof me, elk pastel de Belém is verrukkelijk en de productie gaat zo snel dat ze in het midden van de bar (waar alleen personeel kan komen) liggen om in te pakken. Reken er maar op dat ze vers zijn, dagelijks worden er meer dan 20.000 pastéis verkocht. Je merkt het ook als je een hap neemt en al het bladerdeeg knispert.
Bonnetjes
Dus je laat aan één van de kassiers weten hoeveel je er wilt hebben, vervolgens ontvang je 2 bonnen. 1 voor je eigen administratie en 1 om aan het personeelslid te geven die jouw pastéis de nata gaat inpakken. Ik snap ook nooit welke bon voor wie is, dus ik geef ze allebei.
Poedersuiker en kaneel
Als je bestelt aan de kassa, dan gaan ze er vanuit dat je ze niet in het café gaat opeten, maar dat je ze meeneemt. Je ontvangt bij je bestelling een zakje poedersuiker en kaneel. Het is wel mogelijk om de pastéis de Belém aan de bar te eten, maar het is daar vaak erg druk.
Toch liever aan een tafeltje?
Wil je optimaal genieten van je pastéis de Belém, loop dan door naar het café achter de bar. De ingang bevindt zich aan de linkerkant van de toonbank aan de straatzijde. Ze bieden meer dan 100 zitplaatsen aan en het zal je verbazen hoe groot het café is. De prijs voor een pastel de belém is daar ongeveer gelijk, en je kunt er op je gemak een bica bij bestellen.
Je zult trouwens merken dat het ook hier vrij druk kan zijn. Onlangs nog waren wij om elf uur op een maandagochtend ter plekke en werden we bijna omvergelopen door een dertigtal Chinese toeristen. Nogmaals, maak je geen zorgen, je kunt meestal wel een plekje vinden. Maar sta er niet raar van te kijken als het een paar minuten duurt.
Originele pastéis de Belém
Als je nog nooit pastéis de Belém of pastéis de nata hebt gegeten dan raad ik je zeker aan om naar Confeitaria de Belém te gaan. In 1837 maakte de bakker deze taartjes naar een geheim recept van eieren, deeg en room. Tot op de dag van vandaag is het recept van Pastéis de Belém geheim, alleen drie van de eigenaren en drie chefs kennen het gehele recept.
Het is natuurlijk met een reden dat Confeitaria de Belém de taartjes verkoopt als pastéis de Belém en niet als pastéis de nata. De originele pastéis zijn door de nonnen ontwikkeld in Belém. In de abdij van Mosteiro dos Jerónimos gebruikten de nonnen eiwit als stijfsel van hun kleding, de eierdooiers bleven over. Om deze niet weg te gooien werd een taartje ontwikkeld waarin de eierdooiers verwerkt konden worden.
De beste pastéis de nata?
Eerlijk gezegd vind ik de Pastéis de Belém één van de lekkerste pastéis de nata die ik in Portugal heb gegeten. Wat, niet de allerlekkerste? Nee, nét niet. Welke dat wel is lees je in de grote pastéis de nata test.
De taartjes van Pastéis de Belém zijn wel het lekkerste als je ze direct eet of, als het echt niet anders kan, maximaal een paar uur later. Omdat ik me er vaak al de hele vliegreis op verheug dat ik binnen 5 uur een hap neem uit een pastéis de Belém, koop ik er altijd meer dan ik zou moeten. De rest neem ik mee naar huis, maar de beleving is heel anders dan als ze vers zijn.
Ik raad je dan ook niet aan om een doosje mee te nemen naar huis om het te delen met de thuisblijvers. Als je het mij vraagt kan dat alleen maar teleurstelling met zich mee brengen.
Pastéis de Belém is de nummer 5 in onze grote Pastéis de Nata test.
Pastéis als ontbijt of lunch
De Portugezen zijn trouwens dol op pastéis de nata, ze eten het bij hun ontbijt, lunch en/of diner. Wil je ze thuis maken dan kan je tal van recepten op het internet vinden. Mocht je de pastéis de nata niet lekker vinden, dan heeft Confeitaria de Belém ook meer te bieden. Ze hebben pasteitjes met vlees en vis. Deze zijn trouwens ook heel erg lekker. Maar ze hebben ook nog ander zoetigheid zoals een bolo Inglês en verschillende soorten koekjes.
De pastéis de Belém zijn niet veel duurder dan de pastéis de nata die je bij de bakker koopt.
Waar smaakt Pastel de Belém naar?
Pastel de Belém is gemaakt van knapperig bladerdeeg, gevuld met een romige, custardachtige vulling van onder andere eieren, melk en suiker. De vulling heeft ook een lichte citrussmaak door de toevoeging van citroenschil, die het gebakje een frisse en lichtzure smaak geeft. Goed bereid heeft het gebakje ook een heerlijk gekaramelliseerde bovenlaag die lichtjes krokant is.
Wat is het verschil tussen pastel de belém en pastel de nata?
Pastel de Belém en pastel de nata zien er op het eerste gezicht vrijwel hetzelfde uit. Toch zijn er een paar verschillen. Het belangrijkste verschil zit hem in de naam en waar ze gebakken worden. De originele pastel de Belém komt uit de wijk Belém. Pastel de nata is een meer algemene term die overal wordt gebruikt. Qua smaak en textuur is de Pastel de Belém iets meer meer knapperig en romig, zoals custard, met een lichte citrussmaak en licht gekaramelliseerd aan de bovenkant. De gewone pastel de nata heeft doorgaans een zachter en iets minder knapperig deeg en een zoetere vulling, meer als vanillepudding.
Wat is het recept van pastel de Belém?
Het recept voor Pastel de Belém is een van de meest bewaakte geheimen in Portugal en is bekend bij slechts een handvol mensen in de wereld. Er zijn er talloze versies van het recept die je thuis kunt maken en die erg lekker zijn, allemaal op basis van eierdooiers, melk en suiker, met een vleugje citroen, in een bladerdeeg omhulsel. Hieronder vind je een door ons beproefd recept:
Ingrediënten
- 500g bladerdeeg
- 400 ml melk
- 200 g suiker
- 50 g maizena
- 6 eidooiers
- 1 citroenschil
- Kaneel
- Poedersuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Snij het bladerdeeg in kleine vierkantjes en leg ze in een muffinvorm.
- Breng de melk aan de kook in een pan samen met de citroenschil.
- In een aparte kom, meng je de suiker en maizena.
- Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot een gladde massa.
- Verwijder de citroenschil uit de pan met de melk en voeg het eimengsel toe.
- Roer het mengsel constant door tot het dikker wordt en haal het dan van het vuur.
- Giet het mengsel in de muffinvormpjes tot ongeveer 2/3 vol.
- Bak de Pastel de Belém gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de gebakjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Strooi wat kaneel en poedersuiker over de gebakjes en serveer.
Smaakt het net niet precies zoals je in Belém zelf bent tegengekomen? Schaam je niet hoor. Dit niet het exacte recept voor de echte Pastel de Belém is, maar een variant daarop. Het echte recept blijft zoals gezegd een goed bewaard geheim van de fabrikant in Lissabon!
Hier vind je Confeitaria de Belém
Adres: Rua Belém 84-92, Belém
Openingstijden: elk dag:
Oktober – juni: 08:00 – 23:00 uur
Juli – September: 08:00 – 24:00 uur
Gesloten op: 24,25, 31 december en 1 januari zijn ze om 19:00 uur dicht.
Meervoud is pastéis, enkelvoud pastel. Dus als je schrijft : “als je nog nooit een pastéis de nata hebt geproefd” is dat toch niet correct?
Hoi Erna. We gaan er eigenlijk vanuit dat je er nooit 1 proeft maar altijd meer. Taaltechnisch gezien staat ‘een’ dan niet goed. We gaan het aanpassen.