De hele stad ruikt naar kastanjes

Met de komst van São Martinho, op 11 november, zie je in het straatbeeld de kastanjeverkopers met hun mobiele karretjes vol geroosterde kastanjes. Dat kan maar één ding betekenen: de kastanjetijd is begonnen in Portugal!

Geroosterde kastanjes eten in Lissabon

Kastanjes eten in Lissabon

De karretjes staan vaak opgesteld op de drukke plekken in de stad. De kastanjes hebben een onmiskenbare geur, de hele stad ruikt naar geroosterde kastanjes. Ik vind de geur van gepofte kastanjes heerlijk, maar als je het mij vraagt zou ik het daarbij houden en ze niet eten. De smaak is oké, maar de substantie in je mond is lastig weg te slikken. Mijn reisgenoot vindt ze daarentegen heerlijk!

Kastanjes: een eeuwenoude traditie

Op 11 november herdenken de Portugezen São Martinho – een Romeinse soldaat, Martinho geheten, die zich bekeerde tot het christelijke geloof na een ontmoeting met Jezus die vermomd was als bedelaar. Het verhaal is ongeveer gelijk aan ons eigen Sint Maarten verhaal.

Kastanjeverkoper in Lissabon

In plaats van dat kinderen van deur tot deur lopen met een lampion, vieren Portugezen São Martinho met familie en vrienden. Het is een heus volksfeest, door het hele land worden vele kastanjes geroosterd.De spreuk die bij 11 november hoort is: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho”, vrij vertaald betekent dat: “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Niet zomaar wijn, maar Jeropiga – een speciale wijnlikeur die hoort bij het pellen en eten van de kastanjes.

Gepofte kastanjes en Jeropiga eten & drinken in Lissabon

24 Oktober: kastanjefestival in Lissabon

Wanneer je aankomende week in Lissabon bent: 24 oktober is het kastanjefestival in Lissabon! Ga daarvoor naar Praça Luís de Camões, nabij Bairro Alto. Het feest begint om 12 uur en van 12:30 – 13:30 uur is er happy hour. Tijdens het kastanjefestival kan je – uiteraard – kastanjes eten, zijn er wijnproeverijen en probeer je allerlei regionale drankjes. Daarnaast wordt de middag gevuld met muziek en een workshop over koken met kastanjes.

Ben je in de buurt, dan is het zeker de moeite om een kijkje te nemen. Het festival eindigt om 18:00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..