Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto

Port Wine of Vinho Do Porto is een van de bekendste dranken uit Portugal. Vinho do Porto vind je in heel Portugal, echter wordt de productie van Port alleen rondom de stad O Porto gedaan. Om port in het hele land te promoten kun je bij IVDP (voluit: Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto) meer dan 20 verschillende portwijnen drinken.

IVDP entree port
Voor 2020 kon je en portje nuttige in een salon waar knorrige obers de lekkerste portjes voor je inschonken. De salon had een stoffig imago maar was eigenlijk wel een parel in de stad om langs te gaan. Wanneer je van Portwijn houdt natuurlijk.

Het gebouw heeft een renovatie gehad, Palácio Ludovice; het hotel in het pand werd opgeknapt tijdens de corona jaren, met als resultaat dat de salon van IVDP een andere locatie in het pand kreeg. Er werd afscheid genomen van de vele zitplaatsen en van de (knorrige) obers die de bestelling bij een lounge bank kwamen opnemen.

Vinho do Porto uit de automaat

De obers hebben plaats gemaakt voor een machine waar de portwijn uitkomt. Bij binnenkomst ontvang je bij de kassa een kaart die eruit ziet als een bankpas. Op deze kaart staat nog geen saldo, je rekent af als je weggaat. Je rekent af met wat je hebt verbruikt.
IVDP automaat flessen port
In de machine staan ongeveer 25 flessen port, verschillende jaren, type en merken. Je kan het zo gek maken als je wilt. Het werkt heel simpel, steek de kaart in de gleuf waar het voor bedoeld is, om vervolgens je glas onder het tutje te hangen van de port die jij hebt uitgekozen.
Ga vervolgens op de bank zitten om te genieten!

Ook kun je meer informatie lezen en horen over hoe port wordt geproduceerd en welke soorten port er zijn van Ruby tot rose. Heb je een lekkere port geproefd, dan kun je die vinden in de rekken om mee te nemen voor thuis.

IVDP portbank

Moeite waard om te gaan proeven!

Het was even wennen om niet meer in een art deco salon te zitten en door de obers bediend te worden. IVDP is met de tijd meegegaan, heb je interesse in Portwijn en wil je meerdere (goede) portjes proeven. Dan is IVDP zeker een aanrader om heen te gaan!

Het is ook niet meer mogelijk om hier iets te eten, maar ik raad je aan om alleen een paar portjes te drinken en dan de straat uit te lopen naar Cervejaria Trindade.

Bereikbaarheid met Ascendor da Glória

IVDP is goed te bereiken met Ascendor da Glória. Eenmaal bovenaan gekomen bij Miradouro de São Pedro de Alcântara hoef je alleen nog de weg over te steken.

Het is niet heel duidelijk aangegeven, wanneer je het zebrapad oversteekt vanaf Ascendor da Glória kijk je gelijk naar de ramen waar poster hangen.

Hoe kom je bij IVDP

Adres: Rua Sao Pedro de Alcantara 45, Bairro Alto
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 11:-00 – 13:00 en 14:00 – 19:00 uur | zaterdag en zondag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..