Duque Brewpub – Craft beer in Lissabon

Portugal staat natuurlijk vooral bekend om de uitstekende wijnen en allerlei (vaak zelfgestookte) sterke dranken. Maar sinds een aantal jaren is ook de craft beer movement zich langzaam aan het ontwikkelen. Een duidelijke exponent hiervan is Duque Brewpub.

Duque Brewpub Lissabon

Duque Brewpup opende haar deuren in de Chiado in februari 2016. Het verhaal is vergelijkbaar met dat van vele andere kleine craft beer brouwerijtjes: een groep vrienden besluit bier te brouwen, vindt op een gegeven moment een perfecte mix en besluit dat kleinschalig te gaan verkopen.

Die vriendenclub zit overigens niet alleen in Duque. Er zijn banden met een andere brouwerij genaamd Aroeira, waar je ook een paar interessante biertjes van kunt krijgen bij Duque.

Het pand

De brouwerij zit achterin de pub zelf. In een kleine ruimte van misschien 20 vierkante meter staan drie tanks van 250 liter per stuk, waarin op elk moment een batch bier aan het rijpen is. Is -ie klaar? Dan verhuist het bier naar de tap in de pub. Zo heb je elke paar weken een complete wisseling van de eigen bieren op de tap.

Duque Brewpub Lissabon interieur

Noodlot

Begin 2017 sloeg het noodlot toe. Op de vierde verdieping van het pand waarin Duque Brewpub zit, brak in februari van dat jaar brand uit. Gelukkig werd de brand snel bedwongen maar de rook- en waterschade was ook op de begane grond bij Duque zichtbaar. Pas sinds november 2017 hebben ze alles weer op de rit zoals ze het willen en kunnen ze weer op volle toeren doen wat ze het liefste doen: bier brouwen.
Duquebuitenbinnen
Ze maken trouwens lange dagen bij Duque: op sommige dagen beginnen ze al om zeven uur ‘s ochtends met het brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Vanaf vier uur ‘s middags gaat de bar open en kun je tot minstens middernacht lekker genieten van een uniek Portugees biertje.

Alles voor eigen gebruik

Duque hanteert dus het principe van kleine batches. En alles is voor de verkoop in de pub zelf, er gaat helemaal niks naar andere bars, naar restaurants of naar speciaalzaken. Catarina Freitas, die die dag de tent runde, vertelde me dat ze ook geen plannen hebben om uit te breiden. Ze willen het graag kleinschalig en gezellig houden. En geef ze eens ongelijk!

Duque Brewpup Lissabon terras

Het Bier

Je vindt bij Duque zeker 50 verschillende bieren op fles, allemaal lokaal. Daarnaast hebben ze 9 taps met op 2 daarvan het eigen Duque bier. Zoals ik al zei wisselt het aanbod vrij snel vanwege de kleine productie: wat er maar klaar is zit op de tap. Op het moment dat wij Duque Brewpub bezochten hadden ze een IPA, de Pale-Ónia, en een Blonde die ze Pica Pau Amarelo noemen. Ik ben voor de Pale-Ónia gegaan en dat was een uitstekende keuze! Een heerlijk frisse IPA met fijne tropische hints.
Duquebordmetbier
Zin in een proeverijtje? Geen probleem, je kunt bij Duque Brewpup ook een flight krijgen met 6 kleintjes bier om te proeven. En mocht je klaar zijn om iets te knabbelen bij je biertje dan kan dat natuurlijk ook, ze serveren een klein menu van tapas.

Voor de niet-bierdrinkers: Duque schenkt naast bier een behoorlijk lekkere zelfgemaakte ijsthee!
Duquebierenijsthee
Het moge duidelijk zijn: als je een echt local Portugees biertje wilt proberen in een zeer charmante en knusse setting, dan is Duque Brewpub jouw next stop!

Waar vind je Duque Brewpub

De pub ligt heel pittoresque halverwege een lange trap in de Chiado, ruwweg halverwege de trap tussen station Rossio en de Sāo Roque kerk. Er is een klein terras voor de deur met zo’n vijf tafeltjes. Binnenin is ruimte voor een man of dertig, schat ik zo in.

Adres: Calçada do Duque 49-51, 1200-156
Openingstijden: Zondag t/m woensdag: 16:00-00:00 uur | donderdag 16:00-01:00 uur | vrijdag en zaterdag 16:00-02:00 uur
Web: duquebrewpub.com

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..