Cataplana pan – een typische pan uit de Algarve

cataplana 003 2

Een van de heerlijke Portugese gerechten die ik graag proef, is Ameijoas na cataplana. Aangezien ons huis in de buurt van Sintra staat, kan het soms een uitdaging zijn om dit gerecht in een lokaal restaurant te vinden. Het gebruik van een cataplana pan is kenmerkend voor de Algarve regio, wat betekent dat je vooral in het zuiden van Portugal gerechten tegenkomt die met een cataplana zijn bereid.

Cataplana van koper

Oorspronkelijk werden cataplanas gemaakt van koper, en het is dan ook logisch dat ze hun oorsprong vinden in de Algarve regio. Vroeger stond de Algarve bekend om zijn koperproductie en de vele kopersmeden.

Cataplanas werden met de hand vervaardigd, maar tegenwoordig zie je steeds vaker fabriek gemaakte varianten. Deze zijn niet van koper, maar van roestvrij staal. Thuis hebben we beide varianten, maar als je er een wilt aanschaffen, raad ik je aan om voor de koperen cataplana te gaan. De aluminium cataplana heeft de neiging snel aan te bakken en stoomt het eten minder goed. Hoewel een koperen cataplana duurder is, is het zeker de beste keuze als je de lekkerste gerechten wilt bereiden.

Stoven en stomen tegelijk

De cataplana is een grote koperen pan bestaande uit twee diepe, bolvormige deksels die via een scharnier met elkaar zijn verbonden. De pan kan goed worden afgesloten, waardoor de smaken en geuren van schelpdieren, groenten en vlees volledig tot hun recht komen. De vorm van de cataplana maakt het mogelijk om stoven en stomen te combineren.

Wanneer het deksel gesloten is, bereikt de pan hoge temperaturen, waardoor vis, vlees en groenten gelijkmatig garen en al hun smaken en aroma’s behouden blijven. De onderkant van de pan zonder deksel kan worden gebruikt voor het aanbraden van bijvoorbeeld ui, knoflook en een pepertje.

Cataplana en Lissabon

Je hebt ook grote kans om de cataplana pan in Lissabon tegen te komen. Ze worden zowel bij de meeste supermarkten als bij A Vida Portuguesa verkocht. Hoewel het geen specialiteit is van Lissabon en omgeving, kom je relatief weinig restaurants tegen die met een cataplana koken. Als je er eentje vindt met een cataplana in de vitrine, stap dan zeker naar binnen en geniet van een gerecht uit de cataplana. Het is werkelijk verrukkelijk!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..