Bolo do Rei – Kersttraditie in Lissabon

Als je de kerstdagen in Lissabon doorbrengt dan zul je het merken: in het gemiddelde Portugese gezin is het kerstfeest niet compleet zonder een Bolo do Rei op de tafel.

De Bolo do Rei, een traditionele Portugese cake, heeft zijn oorsprong uit het Frans, galette des rois. In de 19de eeuw bakte Confeitaria Nacional de eerste Bolo do Rei (in heel Portugal). Niet zo raar dat zij de officiële bakkerij van de Portugese koning waren.

Vind de tuinboon en koop een Koningscake volgend jaar

De bolo do Rei ziet er bijzonder fraai uit. De cake wordt gebakken in een tulbandvorm (dit moet een kroon symboliseren) met gekarameliseerd en gedroogd fruit, noten, rozijnen en een gedroogde tuinboon. De traditie is, wie de tuinboon vindt in de cake, koopt het volgende jaar de cake voor de familie!

Ben je niet zo’n fan van gedroogd fruit, dan is er ook de Bolo Rainha. Dit is bijna hetzelfde als Bolo do Rei, alleen dan met noten en rozijnen.

Confeitaria Nacional: de beste Bolo de Rei

Confeitaria Nacional bakte niet alleen de eerste Bolo de Rei, maar ook de beste. Ik heb een haat-liefde verhouding met de cake. Sommige zijn zo lekker dat de cake het niet redt tot de kerst (als ik deze eerder dan 24-12 koop). Daar hoort de Bolo de Rei van Confeitaria Nacional zeker ook bij! Soms zijn de Bolo de Rei erg zompig.

De tip voor een goede Bolo de Rei: koop deze bij een bakker of een pastelaria! Bijna zeker dat je dan smult van deze Portugese kersttraditie.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..