Voetbal in Lissabon – Dit zijn de bekendste clubs

Het is geen understatement om te zeggen dat Portugal behoorlijk voetbalgek is. Iedereen die wel eens een wedstrijd van een Portugese club in de Champion’s League heeft gezien zal dat beamen. En we kennen allemaal de beelden van gekte toen het Portugese nationale elftal Europees kampioen werd in 2016. 

In de Portugese voetbalcompetitie, de Primeira Liga, voeren drie clubs van origine de boventoon. Dat zijn Benfica en Sporting uit Lissabon, en FC Porto uit, je raadt het al, Porto. Dit zijn ook de enige drie clubs in Portugal die sinds het begin van de officiële  voetbalcompetities op het hoogste niveau uitkomen. Aangezien wij vooral geïnteresseerd zijn in Lissabon wilden we graag op een rijtje hebben welke landelijk spelende voetbalteams er uit de hoofdstad komen. Dit zijn ze.

Benfica, de adelaars

Sport Lisboa e Benfica of  SL Benfica, ook wel bekend als Benfica, is met 37 Primeira Liga-titels de meest succesvolle voetbalclub in Portugal. De club werd opgericht in 1904 en speelt haar thuiswedstrijden in het Estádio da Luz, dat plaats biedt aan meer dan 65.000 toeschouwers. Het stadion ligt in de wijk Benfica, waardoor je ook gelijk snapt waar de naam vandaan komt.

benfica estadio da luz lissabon

De officiële mascotte van de ploeg is de adelaar, die bij aanvang van elke wedstrijd naar de middenstip komt vliegen. Hier komt de bijnaam van de Benfiquistas vandaan, “de adelaars” of “As Aguias”. Hét clubicoon van de jaren ’60 is Eusebio. Van de Nederlanders die ooit bij Benfica speelden zijn Pierre van Hooijdonck en Glenn Helder de bekendste. Tevens heeft Ronald Koeman het elftal in het seizoen 2005/6 onder zijn hoede gehad.

Het Benficastadion Estadio da Luz is een echte aanrader om te bezoeken. De twee uur durende tour brengt je langs alle hoogtepunten van deze roemruchte club.

Boek de tour nu via GetYourGuide.com


Sporting, de leeuwen

Sporting Club de Portugal, ook wel bekend als Sporting Lissabon of gewoon Sporting, werd opgericht in 1906 en heeft door de jaren heen 19 Primeira Liga-titels verzameld. Ze spelen hun thuiswedstrijden in het Estádio José Alvalade, een stadion met meer dan 50.000 plaatsen. De bijnaam van Sporting is “de leeuwen” of op z’n Portugees “Os Leões”. De bekendste oud-speler van Sporting is ongetwijfeld Cristiano Ronaldo. Van de Nederlanders herinneren we ons waarschijnlijk Frank Rijkaard en Bas Dost en Ricky van Wolfswinkel het beste.

elio santos kel2 9l9qxm unsplash
Photo by Elio Santos on Unsplash

Onderlinge rivaliteit in Lissabon

Sporting en Benfica zijn echte aartsrivalen, onderlinge wedstrijden staan bekend als de “derby van Portugal.” Smeuïg detail is dat beide stadions minder dan drie kilometer van elkaar liggen, wat vooral bij derby’s spannende taferelen oplevert. Het is ook meteen de reden dat Benfica en Sporting nooit in hetzelfde weekend een thuiswedstrijd spelen.

Belenenses, de pasteitjes

Naast Sporting CP en SL Benfica zijn er in Lissabon verschillende andere voetbalclubs gevestigd. De bekendste kleinere club is ongetwijfeld Clube de Futebol Os Belenenses, kortweg Belenenses, uit de wijk Belém, een club die in 1919 is opgericht en in het verleden verschillende trofeeën heeft gewonnen. Omdat ze uit Belem komen heeft de club de prachtige bijnaam Os Pastéis, vernoemd naar de Pastéis de Belém die niet ver van het stadion wordt gemaakt in Confeitaria de Belém. Belenenses speelt doorgaans in de hoogste divisie en kenmerkt zich door een prachtig stadion, met uitzicht over de rivier de Taag

Andere clubs in Lissabon

Lissabon is verder de thuisbasis van verschillende kleinere clubs, zoals F.C. Alverca en C.F. Estrela da Amadora, die spelen in lagere divisies. Deze clubs zijn vrij onbekend en komen af en toe in het nieuws als voedingsbodem voor talentvolle spelers uit de hoofdstad die vanuit hier kunnen doorstromen naar één van de grote clubs. 

Over het algemeen is voetbal diep ingebed in de cultuur in Lissabon, en de clubs van de stad hebben een lange en succesvolle geschiedenis in de sport. Of je nu een echte voetbalfanaat bent, gewoon een wedstrijd wilt bijwonen of graag stadions bezoekt, Lissabon is absoluut een geweldige bestemming voor voetbalfans.


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..