Trams en liften – in een hijsbakkie de stad door

Maak gebruik van de trams en liften in de stad die je naar een hoger deel van de stad brengen. Naast dat het een makkelijke manier is om je te verplaatsen door Lissabon, is het ook een hele leuke manier.

Om je te verplaatsen door Lissabon heb je verschillende manieren. Te voet is de beste manier om de stad te ontdekken, maar met de hoogteverschillen is het na een dag lopen door Lissabon een uitdaging om geen blaren op je voeten te krijgen of kramp in jouw kuiten.Openbaar vervoer

Naast dat het leuke toeristische attracties zijn, zijn ze dus ook heel praktisch om je te verplaatsen naar de ene heuvel naar de andere. Neem je een van onderstaande vervoersmiddelen, dan valt je vast op dat ook locals gebruik maken van de trams en liften.

De trams en liften worden geëxploiteerd door de openbaar vervoer maatschappij in Lissabon: Carris.
Dat betekent dat je hier met een Viva Viagem-kaart of Lisboa Card mee kan reizen.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,40) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je alle liften op & neer kan op één dag. Anders wordt het een hele dure dag: elevador de Santa Justa kost op en neer al €5,30Kabelspoorweg en liften

Lissabon telt een aantal ascendors (kabelspoorweg) met gele trams om je te vervoeren door de stad, daarnaast zijn er ook elevadors (liften) om je kuiten te verlichten. Zie hieronder welke trams en liften dit zijn.

Ascensor da Bica

Ascendor da Bica Chiado

Ascensor da Bica is één van de oudste liften van Lissabon en sinds een aantal jaar geleden ontdekt door de toeristen, waardoor het redelijk druk kan zijn in en rond deze charmante gele tram. De gele tram met veel graffiti en de schuine straat met op de achtergrond de Taag zijn erg fotogeniek.
Wil je op een snelle manier van Cais de Sodré naar Chiado of visa versa, rij dan een ritje mee.

Meer over Ascensor da Bica »


Ascensor da Gloria

Ascendor da Gloria wagon

Door de lange rijen die voor de Ascensor da Gloria vergeet je dat deze tram ook veel door Lisboetas wordt gebruikt om van Baixa naar Bairro Alto te komen. Ascensor da Gloria is zeer geliefd bij toeristen, de gele kabeltram komt dan ook in vele reisgidsen voor en terecht van ons betreft.

Meer over Ascensor da Gloria »


Ascendor do Lavra

Ascendor do Lavra wagon beneden

De minst bekende tram van Lissabon in de categorie kabeltrams is de Ascendor do Lavra. Deze trambaan verbindt Largo da Anunciada met Rua Câmara Pestana, via da Calçada do Lavra. Ascendor do Lavra is de oudste kabeltram.

Meer over Ascendor do Lavra »


Elevador de Santa Justa

Elevador Santa Justa vanaf de baixa

Eén van de meest geliefde herkenningspunten van Lissabon is Elevador de Santa Justa. De lift heeft gelijkenissen met de Eiffeltoren is Parijs. Dat komt doordat Elevador de Santa Justa is gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel: Raoul de Mesnier du Ponsard.

Meer over Elevador de Santa Justa »


Elevador Castelo

Elevador Castelo, Lissabon

Vanuit Baixa op een snelle en makkelijke manier Castelo São Jorge bezoeken!? Neem Elevador Castelo naar het kasteel.
Ik vind het erg geestig dat in – op het oog ziend – normale gebouwen, liften zijn die je naar een andere heuvel van de stad brengen. Dat is toch al een attractie op zichzelf.

Meer over Elevador Castelo »

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

 1. says: Foeke Van Acker

  Beste,

  Zéér interessante informatie voor personen die naar Lissabon wensen te reizen.
  Wel even een kleine opmerking: de Santa Justa lifttoren is gebouwd in 1902, dus niet begin 19de eeuw. Voor diegenen die geen zin hebben om te wachten aan de wachtrijen van de Santa Justa lift of liever niet betalen om naar boven te gaan: in het gebouw waar de overdekte brug op uitkomt zit een gratis publieke lift (dan wel een moderne) verscholen in een winkeltje (naam ervan is me wel even ontgaan) waarmee je ook vlot het uitkijkplatform kan bereiken.

  Met vriendelijke groeten,

  Foeke Van Acker

 2. says: Ignace De Smet

  Hallo

  Eerst en vooral een dikke proficiat met jullie (Nederlandstalige) website.
  Werkelijk een juweeltje.
  We zijn twee jaar geleden naar Lissabon geweest voor drie dagen en dan verder getrokken naar het noorden.
  Aangezien we niet alles hebben gezien gaat we dit jaar terug, Lissabon is echt een stad naar ons hart.
  We hebben toen wel wat moeten zoeken naar de liften, we logeren terug in ons zelfde hotel aan het kasteel (Ollissippo Castelo) een aanrader trouwens!
  In jullie beschrijving van de Elevador Castelo staat er, dat je de lift kan nemen van in de Baixa tot aan het kasteel, echter met een tussenstop.
  Is het de bedoeling dat je dan uitstapt en een andere lift neemt of kan je gewoon rechtstreeks naar het kasteel?
  Alvast bedankt!

  Ignace & Els

  1. says: We Heart Lisbon

   Allereerst dank voor jullie complimenten! Ik weet zeker dat jullie een heerlijke tijd gaan hebben!

   Om bij Castelo de São Jorge te komen neem je inderdaad twee liften. De eerste is de Elevador Castelo met de benedeningang aan de Rua dos Fanqueiros. Je stapt boven uit in de Rua da Madalena (daar heet het Elevador Baixa).

   Daar steek je de straat schuin over richting Largo Chão do Loureiro, waar je de supermarkt Pingo Doce ziet. In die supermarkt is de lift naar boven richting het Zambeze Restaurant. Deze lift is gratis.

   Eenmaal boven is het nog een minuut of 10 naar het kasteel.

   Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Er zijn gelukkig ook bordjes met Castelo erop die je kunt volgen.

   En als je het alvast voor je wilt zien, hier is een stemmige video die de route goed uitlegt: https://www.youtube.com/watch?v=GGe3lzh9Ovg