Torre de Belém – Toegangspoort van Lissabon

Torre de Belém werd gebouwd tussen 1515 en 1521 naar ontwerp van de militaire architect Francisco de Arruda, die voordien al militaire bolwerken had gebouwd in de Portugese bezittingen in Marokko.

Vanaf het begin van de 16de eeuw heeft Torre de Belém het uitgangspunt voor vele handel,- en ontdekkingsreizen ingewijd door Vasco da Gama, een ontdekkingsreizen maar ook een grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen.

UNESCO werelderfgoed

Torre de Belém is een van de voornaamste bezienswaardigheden in Lissabon, vandaar dat je het op bijna alle ansichtkaarten terugvindt. In 1910 werd het uitgeroepen tot nationaal monument en vanaf 1987 staat het samen met het nabijgelegen Mosteiro dos Jerónimos op de UNESCO werelderfgoed lijst.

In de rivier de Taag

Torre de Belém werd opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon, maar had ook de functie als verdedigingstoren. Als je goed kijkt ligt de Torre de Belém ook nog op een eiland, je moet ook een kleine brug over om er te komen. Vroeger lag dit eiland in het midden van de Taag, maar door de aardbeving van 1755 wijzigde de loop van de Taag en met het geleidelijke opschuiven van de oever ligt de Torre de Belém nu vrijwel aan de kade.
Torre de Belém, Lissabon

Uitzicht vanaf de toren

Het is mogelijk om de torens te beklimmen, deze bieden prachtig uitzicht over de Taag en de omgeving. Combineer een bezoek aan Torre de Belém met de overige bezienswaardigheden van Belém zoals Padrão dos Descobrimentos. Dit monument ligt ook aan de oever van de Taag en is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de Torre de Belém. Voor de overige bezienswaardigheden in Belém neem je de loopbrug over de weg. Zo kom je bij Mosteiro dos Jerónimos en de Pasteis de Belém.

Hoe kom je bij Torre de Belém

Adres: Av. Brasília, Belém
Openingstijden:
Oktober t/m mei: 10:00 – 17:30 uur
Juni t/m september: 10:00 – 18:30 uur
Gesloten op: maandagen, nieuwjaarsdag, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 25 december.

Je kan er ook per water komen, neem dan de veerboor naar Belém. De veerpont vertrekt vanaf de overkant van de Taag bij Trafaria en stopt ook nog op Porto Brandão om vervolgens over te steken naar Belém. Binnen 15 minuten is de pont aan de overkant en de kosten van de oversteek zijn 1,15 euro. Er is niet zoveel te zien in Porto Brandão en Trafaria maar de route biedt een mooi uitzicht op Belém.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..