Street Art in Lissabon: Ongrijpbare Kunst van de straat

We schreven eerder al dat in Lissabon de kunst op straat ligt. We bedoelden natuurlijk de prachtige mozaïeken overal op de straten en pleinen. Maar kunst zit in Lissabon ook op de muren. Welkom in de wereld van Street Art en graffiti in Lissabon!

Ascendor da Gloria street art

Street art is meer dan alleen maar wat verf op de muur; voor kunstenaars en liefhebbers is het een beweging, een uitdrukking van gevoel, politiek, de maatschappij, en in het geval van Lissabon, een absolute must-see. Van kleurrijke portretten tot politieke slogans, de straatkunst in Lissabon is niet alleen indrukwekkend maar ook enorm divers. Geloof ons, veel spectaculairder dan in Lissabon ga je het niet snel vinden.

Meer dan alleen kleurrijke muren

Street art in Lissabon heeft diepe wortels. Het ontstaan ervan kan getraceerd worden naar de periode na de Anjerrevolutie in 1974. Kunstenaars zochten naar een manier om politieke en sociale boodschappen te verkondigen, om hun boodschap aan zoveel mogelijk mensen te kunnen laten zien. Street art was het democratische canvas bij uitstek, beschikbaar voor iedereen die iets wilde zeggen of laten zien.

Waarom street art zo groot is in Lissabon

Lissabon is een stad van contrasten, waar het oude en het nieuwe naadloos samenvloeien. Dat zie je sinds de eeuwwisseling duidelijk terugkomen in het straatbeeld: nieuwbouw en klassieke gebouwen zij aan zij. Street art bloeit op in deze dynamische mix. De gemeente is zelfs zo pro-street art dat ze een project hebben gelanceerd genaamd “Galeria de Arte Urbana“, om kunstenaars legaal hun werk te laten maken. Dit stimuleert niet alleen lokale artiesten maar trekt ook internationale namen aan.

Beroemde en beruchte street artists

Als je in de wereld van Lissabons street art duikt, zijn er enkele namen die je niet kunt missen. Vhils, geboren als Alexandre Farto in 1987, staat bekend om zijn indrukwekkende reliëfwerken. Bordalo II (Artur Bordalo, 1987) maakt kunstwerken uit gerecycled materiaal. Maar er zijn voldoende nog onbekende anonieme kunstenaars van wie de tags stiekem de stad opvrolijken.

Graffiti en street art onderweg naar Restaurante Ponto Final

Street Art hotspots van Lissabon

Geen bezoek aan Lissabon is compleet zonder een tocht door de wijken Mouraria en Bairro Alto. Dit zijn de onbetwiste epicentra van de street art in Lissabon. Maar ook straten als Calçada da Glória waar het trammetje doorheen rijdt, de Avenida Fontes Pereira de Melo middenin het financiele district, de uitgestrekte murals aan de zuidelijke oever van de Taag in Cacilhas (op de route naar restaurant Ponto Final) en natuurlijk de wereldberoemde Escadinhas de São Cristóvão met een prachtig eerbetoon aan de Fado bieden visueel spektakel voor de avontuurlijke ziel.

Tijd om de straat op te gaan!

Nu je een kleine inkijk hebt gekregen in de levendige street art scene van Lissabon, is het tijd om je sneakers aan te trekken en zelf de stad te verkennen. Als je een wereld wilt zien die verder gaat dan toeristische foto’s van Tram 28 en Pastéis de Nata, dan is de straatkunst van Lissabon precies wat je zoekt. Of je nu een kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar wat Instagrammable momenten, de muren van Lissabon vertellen verhalen die het waard zijn om te ontdekken!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..