Sé de Lisboa – de kathedraal van Lissabon

Sé de Lisboa is een kathedraal in Alfama. De kathedraal is de bekendste en oudste in Lissabon, het is de enige overgebleven kathedraal in Lissabon.

Als je een wandeling door de kathedraal maakt, zie je architectuur uit de romaanse, gotische en barokperiode. De kathedraal was het idee van Alfonso Henriques, de eerste koning van Portugal, en is gebouwd op de plek waar eerst een moskee stond. Sindsdien staat hier dus deze rooms-katholieke kerk, die tevens de zetel van de aartsbisschop is.

Tip van Luis (72)
“Ik ben geen diepgelovig man maar de toewijding en de religieuze energie die in deze kathedraal hangt is bijna voelbaar. Een heerlijke plek om op een drukke zomermiddag een tot rust te komen.”
 
Alle Lissabon tips van locals »

Bouwstijl

Loop je een rondje om Sé de Lisboa dan kom je bij de opvallende details op de westelijke muur. Hier zie je een aantal romaanse motieven aan de bovenkant van de gebeeldhouwde zuilen van het portaal.

Se de lisboa vanaf straat
Bij binnenkomst in de kathedraal vind je opvallende gotische gewelf. Bekijk de 17e-eeuwse barokke sacristie en de neoklassieke kapel met de tombe van koning Alfonso. En ook de doopvont waarvan wordt aangenomen dat sint Antonius van Padua er in 1195 mee is gedoopt.

Se de Lisboa - banken
In de gotische kruisgang aan de oostkant van de kathedraal kun je de schade zien die tijdens een aardbeving is ontstaan. Tijdens de aardbeving van 1755 is de kathedraal flink beschadigd maar kon gelukkig helemaal hersteld worden. De kerk werd in de loop van decennia geleidelijk weer herbouwd en onderging in de 20e eeuw een grote renovatie.

Vroeg uit de veren voor mooi licht

Er geldt een toegangsprijs bij Sé de Lisboa. Wil je de drukte voor zijn, doordeweeks vroeg op de dag is het nog rustig. Geniet van het ochtendlicht dat door de ramen naar binnen schijnt.

Se de Lisboa altaar

Tijdens de diensten is de kerk gesloten voor het publiek. Je kan ook het klooster dat achter de kathedraal ligt bezoeken.

Hoe kom je bij Sé de Lisboa

Sé de Lisboa is vanuit de Baixa op loop afstand en ook goed met elétrico 28 te bereiken.
Adres: Largo da Sé, Alfama
Openingstijden: elke dag 09:00 – 19:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..