Santuário da Peninha – verborgen parel in de Pena

Santuário da Peninha is een verborgen parel in de Pena waar weinig toeristen komen. Dat is heel fijn en uitzonderlijk voor een bezienswaardigheid middenin de Pena.

Convento da Peninha - paleis en kapel

Eigenlijk is Santuário da Peninha niet helemaal verborgen, het heiligdom van Peninha is naast Palácio da Pena één van de hoogste punten van Serra de Sintra en vanaf de weg van Guincho naar Colares (de mooie route langs de kust via N247) goed te zien.

Santuário da Peninha – bouw in drie fases

Santuário da Peninha bestaat uit stallen, een kapel en een paleis dat helaas voor het publiek gesloten. Maar je kan er omheen lopen, wat zeker de moeite waard is.

Convento da Peninha - uitzicht Pena

De bouw van alle gebouwen is in drie fases gegaan.

Fase I: de stallen

Convento da Peninha - stallen

Eerst was er een stal voor herders en hun schapen. In de 16de eeuw werd deze plek religieus vereerd toen de Maagd Maria verscheen aan een herder die al zijn schapen had verloren.

Fase 2: de kapel

Convento da Peninha - kapel
De kapel werd een eeuw later gebouwd en werd in 1710 voltooid. Vanaf dat moment werd de kapel ook een bedevaartsoord voor families van zeevaarders.

Zij brachten veel tijd door in de kapel om te bidden voor een veilig terugkeer van de schippers. Daarnaast kun je bij mooi weer wel 50 kilometer ver kijken. Dit was een mooie kans om een terugkerend schip te herkennen.

Fase 3: Het paleis

Convento da Peninha - deur van paleis

Het paleis is gebouwd in begin 20ste eeuw is ontworpen door Carvalho Monteiro, hij is ook verantwoordelijk voor de bouw van Quinta da Regaleira.

Het paleis werd nooit bewoond omdat Carvalho Monteiro stierf voordat de bouw was voltooid.

Met Santuário da Peninha wilde hij een kleinere versie bouwen van Palacio de Pena. De naam Peninha is daar dan ook een verbastering van. In het Portugees worden woorden verkleind door de toevoeging -inha erachter te zetten. Zo ook Peninha, de verkleinende trap van Pena.

Prachtig uitzicht

Bij mooi weer heb je een 360 graden uitzicht omdat je bijna helemaal om het paleis heen kan lopen. Dat geeft een mooi uitzicht over de Pena, Cabo da Roca, Cascais en Guincho.

Convento da Peninha - uitzicht Cabo da Roca

Toegankelijkheid van Santuário da Peninha

Om bij Santuário da Peninha te komen maak je vanaf de parkeerplaats een korte klim. Ben je slecht ter been of wil je met de buggy een bezoek brengen? Beter is het om het dan niet te doen, het is een steile klim op een slecht pad.

Hou je spullen goed vast!

Omdat het één van de hoogste punten is van Serra de Sintra, onbeschut en vlakbij de zee, waait het bovenop de berg bij Santuário da Peninha erg hard. Houd goed je spullen vast, want het kan zomaar wegwaaien.

Convento da Peninha - kaart

Hoe kom je bij Santuário da Peninha

Vergeet Google Maps, want die stuurt je een hele andere kant op.

Santuário da Peninha is te makkelijkste te vinden via de N247.
Via de N247 is vlak na de afslag Cabo da Roca (links vanaf Lissabon) aan de rechterkant de afslag naar Santuário da Peninha.

Vanaf de afslag is het niet langer dan 10 minuten, Santuário da Peninha staat op bordjes aangegeven als Convento da Peninha

Adres: EN 247, Peninha, Serra de Sintra, 2710 Sintra, Portugal
Openingstijden: vrij te bezichtigen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..