Reservatório da Patriarcal – watervoorziening van Lissabon

Verborgen onder de vijver in het park Jardim do Príncipe Real vind je Reservatório da Patriarca (Patriarcal Reservoir). Dit reservoir was van 1864 tot halverwege de twintigste eeuw een belangrijk onderdeel van de watervoorziening voor grote delen van het centrum in Lissabon.
Het reservoir, ook bekend als Praça de D. Pedro V Reservoir, diende vooral om de aanvoer van water tussen het Arco Reservoir aan Rua das Amoreiras en de lager gelegen wijken in het centrum van Lissabon te kunnen regelen.

Reservatoria da patriarcal ingang

In totaal kan het reservoir zo’n 900.000 liter aan water bevatten en werd ontworpen door de Franse ingenieur Louis-Charles Mary. De oplettende kijker ziet meteen dat de achtvormige ruimte precies lijkt op de vorm van de vijver erboven, in Jardim do Príncipe Real.

Ondergrondse tunnels

Vanuit het reservoir kun je een leuke wandeling door de ondergrondse tunnels maken. Wij liepen ruim 400 meter van het reservoir vanaf het park naar Miradouro de São Pedro de Alcântara. Deze wandeling, door een tunnel die soms niet hoger is dan je kunt staan, volgt na een korte (Portugese) uitleg van hoe alles werkt (geen paniek, je krijgt een helm op).

Reservatoria da patriarcal gang

Tijdens het lopen waren we blij met de zaklantaarn op onze telefoons, want soms was het best donker en konden we niet goed zien hoe de vloer liep.

Ik liep de tour met mijn driejarige dochter, dat makkelijk te doen was en heel avontuurlijk.

Reservatoria da patriarcal met kind

Spookachtige wandeling

Het was een beetje een spookachtige wandeling, zo in het halfduister door een tunnel onder de drukke straten van Lissabon. Uiteraard was het wat vochtig en galmden onze stemmen flink door.

Reservatoria da patriarcal wegwijzer

De uitgang bereik je bij Miradouro de São Pedro de Alcântara, vlak bij de quiosque (kiosk) aan de westkant van het park. Handig, want dan kun je meteen een bica drinken.

Reserveren noodzakelijk

Wil je deze wandeling ook doen? Neem dan van tevoren contact op met Museu da Água, dat de boel runt. Wij stuurden een mail naar [email protected] en vroegen ze wanneer er een tour was en of we mee konden. Uiteindelijk hadden we voor het luttele bedrag van €3 per persoon een heel leuk en uniek uitstapje onder de straten van Lissabon.

Reservatoria da patriarcal plattegrond

Let op! De tour wordt meestal in het Portugees gegeven. Als je geluk hebt val je een Engelse tour binnen. Maar met het informatieboekje is het redelijk te begrijpen als je de taal niet kundig bent.
Maar laat je vooral hierdoor niet tegenhouden, het is een unieke ervaring tijdens jouw citytrip.

Hoe kom je bij Reservatório da Patriarcal

De ingang van Reservatório da Patriarcal is in Jardim do Príncipe Real, een heerlijk park in de wijk Príncipe Real. Dit is ongeveer 10 minuutjes lopen vanaf de bovenhalte van Ascensor da Glória.

Adres: Praça do Príncipe Real, Príncipe Real
Openingstijden: er zijn guided tours elke zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
Entree: €3 per persoon (onder de 12 jaar gratis)
Meer info: Epal.pt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..