Ponte 25 de Abril – Golden Gate van Lissabon

Rood, hoog en imposant is de 3 kilometer lange hangbrug over de Taag. De brug Ponte 25 de Abril is naar voorbeeld van de Golden Gate brug in San Francisco ontworpen, door dezelfde architect.

Hoewel de brug rood oogt, is de kleur eigenlijk ‘International Orange’. Deze kleur wordt vaak gebruikt in de vliegtuigindustrie. De brug verbindt de stad Lissabon met Almada.

Onze tip: Maak een bustour over de brug, inclusief toegang tot het Monumento Cristo Rei Christusbeeld. Twee vliegen in één klap!

Ponte Salazar

Onder het bewind van dictator António de Oliveira Salazar werd de brug geconstrueerd en kreeg bij de opening van de brug in 1966 ook zijn naam: Ponte Salazar. 8 Jaar later op de dag van de Anjer revolutie op 25 april 1974 werd de brug officieel omgedoopt tot Ponte 25 de Abril. Tot 1966 was het alleen mogelijk om met de pont van en naar Lissabon te gaan vanuit het zuiden.

Ponte 25 abril in de mist

Deining bij harde wind

Ik vind de brug altijd erg imponerend en ik kan best een beetje zenuwachtig worden als we besluiten om naar het zuiden te gaan, naar de andere kant van de Taag. De brug is namelijk erg hoog (70 meter) en bij harde wind kan de brug zelfs een beetje heen en weer bewegen. Dat niet alleen maakt het spannend, de brug is in de loop der jaren uitgebreid met rijbanen. Bij de opening in 1966 had het 2×2 rijbanen, momenteel 2×3 rijbanen.

Ponte 25abril op de rijbaan

De nieuwe linker rijbanen hebben vanwege de draagkracht geen asfalt maar rijd je op stalen roosters. Persoonlijk vind ik dat niet het prettigste om over te rijden, ik blijf dan ook altijd zo ver mogelijk rechts rijden.

Prachtig uitzicht over de stad

Dagelijks rijden er rond de 150.000 voertuigen over de brug, de brug biedt een mooi uitzicht over de stad, Almada, Monumento Cristo Rei en de Taag. Wil je extra lang van dit uitzicht genieten, zorg dan dat je in de spits gaat rijden. Gegarandeerd dat je in de file komt te staan.

In 1998 werd de Vasco da Gama brug geopend aan de oostkant van Lissabon, om de brug te ontlasten van de vele voertuigen die jaarlijks passeren.

Ponte25abril onderkant

Ponte 25 de Abril met de trein

Het is ook mogelijk om met de trein de oversteek van de Taag te maken, vanaf de stations Santa Apolónia en Estação do Oriente rijden er treinen richting het zuiden. Er is een spoorbaan onder de rijbaan van de brug.

Ponte 25 de Abril is een tolbrug, voor een personenauto betaal je €3,85 (prijzen 2018). Het loket is aan de zuidkant van de brug.

Waar vind je de Ponte 25 de Abril

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..