Páteo Alfacinha – best bewaarde geheim van Lissabon

Eén van de leukste dingen aan het hebben van een reisblog over Lissabon is om speciale plekken te ontdekken en vervolgens eigenlijk niet te kunnen wachten om erover te schrijven. Maar tegelijkertijd tijdens het ontdekken van die plek je afvragen of je het niet liever voor jezelf wilt houden. Zo’n plek is Páteo Alfacinha.


De naam Páteo Alfacinha is te herleiden tot de liefkozende naam voor inwoners van Lissabon: Alfacinha (een slasoort) – bij een rondvraag bij onze vrienden kan niemand ons echt precies vertellen waarom dit een koosnaampje is voor de inwoners van Lissabon.

Passie voor Lissabon

Páteo Alfacinha werd in 1981 opgericht door Vitor Seijo, een zeer gepassioneerde connaisseur van de stad. Páteo Alfacinha is de plek waar hij zijn droom bouwde en een speciaal deel van de stad opnieuw vormde.
Páteo Alfacinha overzicht plein
Door zijn passie voor de stad dacht Vitor Seijo na over typische woonwijken, adellijke zones en traditionele handel.

Páteo Alfacinha kruidenier

Zo begon hij aan de bouw van de verschillende ruimtes: een kapel, een kapperszaak, een taverne, bakkerij, pub, antiquariaat, en natuurlijk huizen voor de “alfacinhas”. Na 30 jaar is Páteo Alfacinha nog steeds een veelzijdige plek waar je kunt eten, een evenement kunt organiseren of een kantoorruimte kunt huren.

Best bewaarde geheim

Met uitzicht op de Taag en verscholen tussen gewone huizen is dit een van de best bewaarde geheimen van Lissabon. Als bezoeker heb je het gevoel dat de constructie origineel is voor de periode, door de originele materialen.

Páteo Alfacinha azulejos
De Páteo is gebouwd als een levend openluchtmuseum en staat bol van de Portugese tradities, zoals het Portugese trottoir, de smeden, de stenen en de tegels, waardoor de pittoreske kant van de stad tot leven komt.

Restaurants bij Páteo Alfacinha

Naast een bezoek aan de páteo kun je genieten van heerlijk typisch Portugees eten in de restaurants die erbij horen.
Páteo Alfacinha plein
In het restaurant Horta kun je tijdens de zomer op het terras genieten van het prachtige uitzicht op de huizen van Lissabon en de Taag, Ponte 25 de Abril en nog verder.

In de winter is Mercearia open, met een adembenemend uitzicht over Lissabon, maar in een meer verwelkomende versie, reconstrueert de supermarkt de typische Portugese sfeer. De menu’s, geïnspireerd door de traditionele Portugese keuken, zijn gemaakt met verse ingrediënten van speciaal geselecteerde producenten.

Waar vind je Páteo Alfacinha

Adres:Rua Guarda-Jóias 44, Ajuda
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12:30 – 15:00 uur en 19:30 – 22:00 uur. Gesloten op maandag

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..