Panteão Nacional – igreja de Santa Engrácia

Niet te missen tijdens je wandeltocht door Alfama: de kerk van Santa Engrácia, beter bekend als Panteão Nacional. De legende gaat dat de plek waar het Pantheon staat vervloekt is. Omdat er in de tijd dat het nog een kerk was, een onschuldige man was veroordeeld voor roof.

Panteão Nacional, Lissabon

Bewogen geschiedenis

Deze veroordeling leidde tot de vloek, waardoor de kerk rond 1630 werd afgebroken. Men begon aan de bouw van een nieuwe kerk. Maar, zo’n 50 jaar later stortte het dak in door onweer. Aan het begin van 18de eeuw werd er gestart met de bouw van wederom een nieuwe kerk, maar door geldgebrek bleef de bouw lange tijd stil liggen.

Toen de bouw tijdens het uitroepen van de eerste republiek, in 1916, nog niet klaar was, werd door de regering besloten dat het een pantheon zou worden, omdat het nog geen dak had.

Het pantheon is geopend voor het publiek en erg leuk om te bezoeken. Ben je op zoek naar Portugese Barok, dan moet je hier zeker naartoe!

Het interieur

Wanneer je de trappen oploopt naar de hoofdingang dan zie je vier grote Toscaanse zuilen. Het gebouw heeft een achthoekige vorm met een grondplan van een Grieks kruis. Binnen in is het interieur kleurrijk en versierd met licht marmer.

Interieur Panteão Nacional, Lissabon

In 1966 is de bouw van het pantheon uiteindelijk voltooid met een koepel die je bij bijna elke miradouro ziet uitsteken boven de skyline. Naast de galerijen heeft het pantheon ook een dakterras met een mooi uitzicht. Vanaf de galerijen worden de patronen op de vloer goed zichtbaar.

Beroemde graven

Tegenwoordig liggen hier belangrijkste figuren uit de Portugese geschiedenis begraven, zoals voormalig presidenten, schrijvers en artiesten. Ook zijn er monumentgraven te vinden van oude Portugese zeehelden.

Ontloop de drukte van Alfama

Wat ik heel prettig vond aan het Panteão Nacional is dat je aan de drukte van Alfama even kan ontsnappen. In de buurt van Castelo de São Jorge is het soms (te) druk met toeristen, in en rond het pantheon zijn er veel minder toeristen.

Het pantheon is een goede stop als je door Alfama aan het dwalen bent en/of op weg bent naar Feira da Ladra, de “dievenmarkt” die hier om de hoek ligt.

Hoe kom je bij Panteão Nacional

Het pantheon ligt 10 minuten lopen vanaf het treinstation Santa Apolónia
Adres: Campo de Santa Clara, Alfama
Openingstijden: dinsdag – zondag van 10:00 – 17:00 uur. Gesloten op maandag en op feestdagen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..