Palácio Nacional de Queluz – koninklijke paleis buiten de stad

Niet meer dan 15 km ten westen van Lissabon ligt Palácio Nacional de Queluz, of Palácio Nacional e jardins de Queluz, zoals het voluit heet.


Het paleis is vernoemd naar de plek waar het staat, Queluz, een kleine voorstad ten westen van Lissabon.

Imponerend, veel restauratiewerkzaamheden

Tijdens een eerder bezoek in 2015, stond veel in de stijgers en zag het paleis niet goed uit. Destijds was ik niet onder de indruk van dit paleis, ondanks dat het één van de beste voorbeelden is van de Portugese architectuur van eind 18de eeuw. Het lag dus ook niet aan de bouwstijl van het paleis; de zalen zijn imponerend en er is nog een behoorlijke collectie die toebehoorde aan de koninklijke familie. Waarom dan wel? Het was slecht onderhouden, oogt daardoor als vergane glorie en het kwam oud en stoffig over.

Onze tip: koop online tickets, sla de rijen over en krijg direct toegang tot het paleis. Koop je kaarten via getyourguide.nl

Restaureren loont!

We zijn in maart van 2017 nog eens wezen kijken in Palácio Nacional de Queluz en we moeten toegeven, het ziet er al een stuk beter uit dan de laatste keer dat we er waren! De restauratie gaat voorspoedig en het lijkt erop dat ze eindelijk flink vaart maken. De tuinen zijn ook een stuk netter dan een paar jaar geleden, evenals het paleis zelf.

Palácio Nacional de Queluz, Lissabon

Paleistuinen

De tuinen van het paleis zijn vooral groot en zijn heerlijk om in rond te lopen. Ook de tuinen zijn de afgelopen jaren goed onderhouden en zien er weer mooi uit. Echter buiten het hoogseizoen zijn ze minder spectaculair, maar dat komt ook omdat in de lente en zomer de meeste planten in bloei staan. Er zijn veel fonteinen en meertjes met fonteinen die mythologische figureren uitbeelden. De tuin is enorm, achteraan in de tuin zijn de paardenstallen waar je binnen kan en mag lopen.

Niet zo druk

Ben je heel nieuwsgierig naar de 18e eeuwse Portugese bouwstijl dan is het paleis zeker een must om te gaan. Ook is er een grotere kunstcollectie dan bij Palácio Monserrate of Palácio de Pena. Mocht je daar geïnteresseerd in zijn bezoek dan het paleis. Wat wel heel fijn is van het paleis, is dat het niet druk is. Waar je in Sintra je soms moet manoeuvres door de toeristen, is een bezoek aan Palácio Queluz erg rustig. Het paleis wordt vaak voor officiële ontvangsten gebruikt.

Palácio National de Queluz met kinderen

Middagje buiten de stad

Als je het een dagje rustig aan wilt doen of een dagje buiten Lissabon wilt zijn dan is Palácio Nacional e jardins de Queluz een goede optie om te gaan. Helemaal als het mooi weer is, dan zijn de tuinen erg fijn om in te zitten en te genieten van de zon.



Hoe kom je bij Palácio Nacional e jardins de Queluz

Adres: Largo Palácio de Queluz, Queluz
Openingstijden: elke dag (behalve 25 december en 1 januari) van 09:00 – 18:00 uur (laatste toegangskaarten worden om 17.00 uur verkocht).

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..