Palácio Nacional e Convento de Mafra

Op 45 minuten rijden van Lissabon ligt Mafra. Deze plaats is vooral bekend door het koninklijk paleis, een van de fraaiste gebouwen van Portugese barok. Een bezoek aan dit paleis is zeker de moeite waard wanneer je de omgeving van Lissabon gaat ontdekken.

panorama mafra

Het overdonderde paleis maakt deel uit van een groot complex wat naast het paleis bestaat uit een basiliek en een klooster.

Paleis met enorme afmetingen

Alles aan het gebouw is enorm. Wanneer je het plein voor het paleis op loopt voor een bezoek dan kun je je heel erg klein voelen. Het plein zelf is al gigantisch, en dan moet het paleis, met een voorgevel van meer dan 230 meter, nog komen! Ik vind het erg imposant om het gebouw van zo dichtbij te zien. Wanneer je de voorgevel helemaal op de foto wilt, loop dan naar de overkant van het plein of ga op de weg staan. Alleen dan lukt het!

Zomerresidentie

Achter de voorgevel zit een heel verhaal. Het paleis was de zomerresidentie van de koninklijke familie en weerspiegelt de grote rijkdom van koning João V. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als klooster dat de koning zou bouwen als zijn vrouw hem nakomelingen zou geven.

Doordat er steeds meer goud uit de kolonie Brazilië kwam (waardoor er steeds meer gefinancierd mee kon worden), besloot de koning om naast een klooster ook een paleis en basiliek te bouwen. Daarmee is Palácio Nacional e Convento de Mafra het belangrijkste Portugese barokke monument geworden.

Koop een kaartje: circuito integral

Wanneer je Palácio Nacional e Convento de Mafra bezoekt, koop dan een zogenaamde ‘Circuito integral’. Met dat kaartje bezoek je het klooster, het paleis en de tuin. In 2017 kostte een kaartje 6 euro (kinderen tot 12 jaar zijn gratis), dat is zeker niet veel voor wat je er voor terugkrijgt.

Vanaf het enorme plein is het even zoeken om de ingang te vinden, de glazen deur vind je links van de trappen. De glazen deur valt een beetje in het niets bij de voorgevel.
Je kan de bezichtiging starten met de binnentuin of meteen de trappen nemen naar de residentie van de koning en koningin.

Paleis

Het paleis telt in totaal 1200 kamers, deze zijn niet allemaal te bezichtigen. Met meer dan 4500 ramen en deuren kan je een inschatting maken hoe groot het paleis is.

paleis ramen en kozijnen Mafra

De koning en koningin hadden ieder een eigen vleugel met diverse kamers. Je ziet duidelijk het verschil welke kamers bij de koning hoorde, deze zijn soberder dan die van zijn vrouw.

Vergeet ook niet naar de bedden te kijken, hieraan zie je duidelijk in welke vleugel je bent: het bed van de koningin is vele malen kleiner dan dat van de koning.

Basiliek van boven

Wanneer je door de lange doorgang loopt van de koningsvleugel naar de vleugel van de koningin, vergeet dan niet om halverwege aan de linkerkant te kijken naar de basiliek. Het is een mooi gezicht om de basiliek van bovenaf te zien. Dit was ook de plek van de koning en koningin om de dienst te volgen – vanaf het balkon op de 2de etage.
De koning hield veel van Italiaanse kunst en Italiaanse architectuur, het paleis hangt er vol mee.

vertrek paleis Mafra

Bibliotheek

Vergeet vooral niet om de inpandige bibliotheek te bezoeken. De 84 meter lange bibliotheek is op de 4de verdieping en bevindt zich in de meest statige zaal in het gebouw. Meer dan 38.000 boeken uit de 18de eeuw liggen in de hoge kasten in de bibliotheek. Naast dat de bibliotheek erg indrukwekkend is, is het ook een van de belangrijkste koninklijke boekenverzamelingen in Portugal.

Vanaf de ingang (met een klein stukje in de bibliotheek) kan je de bibliotheek bekijken, maar je mag (helaas) niet verder naar binnen lopen.

bibliotheek mafra

Tijdens ons laatste bezoek vertelde een gids dat er vleermuizen in de bibliotheek wonen om de insecten te vangen die de historische boeken kunnen aanvreten.

Klooster

In het klooster woonden ruim 300 Franciscaner monniken. De Franciscaner monniken stonden bekend om hun sombere leefstijl. Zij geloofden dat zij zich konden overgeven aan de spirituele wereld als zij materiele zaken hebben losgelaten. Een ander bekend klooster van de Franciscaner monniken is Convento dos Capuchos in Sintra.

Mis de ziekenboeg van de monniken niet! In deze kleine kamertjes lagen de zieke monniken, gescheiden van elkaar door azuljos (betegelde wanden) en een gordijn.

ziekenboeg Mafra

Basiliek

Vanaf buiten leiden de brede trappen naar de basiliek, die midden in de voorgevel staat en daardoor het centrum van het paleis is.
Vanaf het plein voor de basiliek zijn de 2 torens van 68 meter hoog goed te zien, in elk toren hangt een carillon van 114 klokken – waarvan er 98 klokken werken en vooral in de zomermaanden door beiaardiers worden gespeeld.

basiliek torens Mafra

De basiliek is voornamelijk versierd met marmer in de tinten wit, roze en grijs. De basiliek is niet overweldigend gedecoreerd, waardoor het als een harmonisch ingerichte kerk oogt, maar daardoor zeker niet minder indrukwekkend. In de nissen en bij de ingang staan grote beelden van heiligen.

Vergeet niet omhoog te kijken wanneer je bij het altaar staat, de lichtkoepel zorgt voor een mysterieuze lichtinval in de basiliek.

basiliek vanaf balkon Mafra

Kinderen mee naar het paleis?

Kom je met de buggy naar het paleis, bereid je er dan alvast op voor dat het gebouw geen liften heeft. Bij een bezoek aan het paleis ga je een aantal trappen op. Dat kan natuurlijk met een buggy als je die een paar trappen op wilt tillen. Het handigste is als je een draagdoek of rugzak bij je hebt voor de kleine, dat is wel zo comfortabel

Voor de kinderen is het leuk om na een bezoek aan het paleis, basiliek en klooster het aangrenzende park, Tapada te bezoeken. Het is een wildpark met herten, everzwijnen, miradouros en vijvers. Een deel van het park is niet toegankelijk voor het publiek, omdat militairen (die een kazerne hebben naast het paleis) een deel van het park gebruiken.

Hoe kom je bij Palácio Nacional e Convento de Mafra

Adres: Terreiro D. João V | 2640-492 Mafra
Openingstijden: elke dag (behalve dinsdag) van 09:00 – 18:00 uur
Website: http://www.palaciomafra.pt/

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..