Palácio Nacional da Ajuda – paleis van pracht en praal

Wil je ontsnappen aan de vele toeristen in het centrum en Belém en toch historisch bezienswaardigheden bezoeken, dan is Palácio Nacional da Ajuda een fijne plek om heen te gaan.

Paleis Ajuda - kamer

Het nationale paleis van Ajuda doet zeker niet onder aan andere paleizen zoals Palácio Nacional de Queluz dat net buiten Lissabon ligt.

Geschiedenis van Palácio Ajuda

Tijdens de aardbeving van 1755 bleven vele gebouwen in de wijken Belém en Ajuda ongedeerd. Paço da Ribeira, het toenmalige paleis van de Portugese koninklijke familie, werd tijdens de aardbeving volledig verwoest, besloot de koning op een paleis te bouwen bovenop de heuvel van de wijk Ajuda.

De koninklijke familie woonde in een tijdelijke residentie tot de bouw van het nieuwe paleis voltooid was. Dat gebeurde als gevolg van de invasie van Napoleon in Portugal echter nooit. Dit was dan ook de laatste officiële residentie van de koninklijke familie.

Groots paleis, maar niet af

Wanneer je voor het paleis staat, kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat het echt enorm is. Het is zo groot dat we de ‘panorama stand’ van de camera moesten gebruiken om het paleis in zijn geheel op de foto te krijgen.
Paleis Ajuda - gebouw
Maar wat je ziet vormt slechts een klein deel van het oorspronkelijke plan. Palácio Ajuda moest één van de grootste paleizen van Europa worden, met tuinen die helemaal tot aan de Taag zouden lopen.

In 1807 viel Napoleon Portugal binnen en de Portugese koninklijke familie vluchtte naar Brazilië. Hierdoor kwam de bouw van het paleis stil te liggen en is het nooit voltooid zoals gepland.

In 1838 nam Koning Luis I tijdens zijn bewind samen met zijn vrouw Maria Pia de Sabóia intrek in het paleis.

In 1910 werd Portugal een republiek en werd Palácio Ajuda tot 1938 gesloten voor het publiek. Vanaf 1938 is het een museum.

Interieur

Twee verdiepingen van het paleis zijn open voor bezoekers en je kijkt je ogen uit. Het interieur is prachtig en rijk gevuld met meubels, sculpturen en extravagante decoratieve kunst.
Paleis Ajuda - binnenin 001
De looproute brengt je door verschillende kamers met een andere functie zoals de muziekkamer, porseleinen kamer en de ambassadeurs kamer.
Paleis Ajuda - muziekkamer
De kamers (of eigenlijk zalen) die het meeste indruk op ons hebben gemaakt zijn de Troonzaal die de de gehele zuidvleugel inneemt en de eetkamer met de kristallen kroonluchters, met zijde bedekte stoelen en sculpturen aan de zijkant van de zaal.
Paleis AJuda - balzaal
De eetzaal wordt trouwens nog regelmatig gebruikt voor staatsbezoeken en andere belangrijke presidentiële ceremonies.
Paleis Ajuda - eetzaal

Museum, ministerie, exhibition

Momenteel wordt de westelijke gevel van het paleis eindelijk gebouwd, de verwachting is dat deze gevel 2020 gereed is en dat daar een permanente tentoonstelling van de Portugese kroonjuwelen komt, één van ‘s werelds grootste collecties in zijn soort.

Naast het museum en de permanente tentoonstelling, is in Palácio Ajuda het ministerie van Cultuur gevestigd.
Paleis Ajuda - plafond
Na een bezoek aan Palácio Ajuda, vergeet dan niet om Jardín Botánico de Ajuda, de botanische tuin, te bezoeken. Je koopt in de botanische tuin hiervoor een kaartje. Er zijn helaas geen combi tickets verkrijgbaar.

Waar vind je Palácio Nacional da Ajuda

Adres: Largo Ajuda, Ajuda
Openingstijden: donderdag t/m dinsdag 10:00 – 18:00 uur | woensdag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..