Palácio dos Marqueses de Fronteira – bewoond jachtpaviljoen

Gebouwd in de 17de eeuw en bedoeld als jachtpaviljoen voor de eerste Markies van Fronteira, dat is het paleis Palácio dos Marqueses de Fronteira.
Palácio dos Marqueses de Fronteira paleis
Na de aardbeving van 1755 werd dit paleis de residentie van de familie de Fronteira, omdat hun huis in de binnenstad van Lissabon zwaar beschadigd was.

Huidige bewoners

Tegenwoordig bewoont de 13de Marquis de Fronteira het paleis. De familie woont op de begane grond en op de eerste verdieping van de rechtervleugel die in de 18de eeuw is gebouwd.

Wanneer je het paleis bezoekt, merk je aan bijna niets dat het nog wordt bewoond. Om die reden is het niet mogelijk om zelf door het huis te lopen, om het half uur start een begeleide tour op de eerste verdieping en terras.

Begeleide tours

Het is zeker een aanrader om met een tour mee te gaan. De tour wordt in het Engels gegeven en makkelijk te volgen. Het start op de begane grond bij de fontein waar de familie thuis kwam na een jacht. Vervolgens met de trap naar de 1e verdieping waar de bibliotheek, balzaal, eetzaal, woonkamer en recreatiekamer te zien zijn, met veel Portugese azulejos (tegels) met Nederlandse accenten.

Veel van de azulejos hebben die typische blauwe kleuren, zoals we dat van Delfts blauw kennen. Veel van de tegels in dit paleis zijn dan ook in Nederland gemaakt en als puzzels verscheept naar Portugal, om hier weer in elkaar te worden gelegd en tegen de muur geplakt.Palácio dos Marqueses de Fronteira planeten

Het is heel leuk om de vele symbolen te horen van de gids, deze haal je er zelf nooit uit.

Bij de rondleiding hoort ook een bezoek aan het terras en de kapel. Het terras is ook een tentoonstelling van azulejos (afbeeldingen van katten zijn goed vertegenwoordigd) en ook de zeven klassieke planeten die geassocieerd worden met een god.
Palácio dos Marqueses de Fronteira kerk en borden
De kapel is klein, vooral de entree is opmerkelijk. Tussen de ornamenten en de versiering zijn stukjes van borden te zien waar de koning van had gegeten. De koning van Portugal at vroeger wel eens bij de Marquis en van het bord van de koning kan niet voor een tweede keer gegeten worden. Het bord werd kapot gemaakt en als versiering van de kapel gebruikt.

Tuin

Eigenlijk zijn er drie verschillende tuinen aangelegd. Waaronder de galerij, het middelste deel (Arabische tuin) en de franse tuin op de laagste etage.

De tour eindigt (na 50 minuten) bij het terras en de kapel, met de trap naar beneden loop je naar tuin nummer twee. Dit is een fijne tuin als het een warme dag is (zoals tijdens ons bezoek) om een beetje verkoeling te krijgen. Er zijn veel bomen en ook nog een zitje dat uitkijkt op de lager gelegen tuin.
Palácio dos Marqueses de Fronteira vijver
Niet te missen is de galerij met de vijver ervoor. De galerij bestaat bijna helemaal uit azulejos met op de overloop tussen de twee trappen de bustes van alle koningen van Portugal.

Kindvriendelijk

De tour is leuk om te doen met kinderen, het is helemaal in het Engels en als de kinderen wat ouder zijn kunnen ze het zelf volgen. Onze kleuter had het vooral druk met op de vloer liggen en de prachtige plafonds te bekijken. Als ze een beetje ongeduldig werd kreeg ze zoekopdrachten om op het plafond de haan, de uil, het kindje met de snor, de vaas en ga zo maar door, te vinden.
Palácio dos Marqueses de Fronteira kindvriendelijk
Ook de azulejos waren leuk om een zoekplaatje van te maken. Kom je met een baby, dan is een draagzak handig. De trappen in en bij het paleis en de tuinen maken het gebruik van een buggy wat onhandig.

Weg uit de toeristenmassa

Het is een mooi en leuk paleis om heen te gaan. Het ligt iets buiten het centrum van Lissabon en dichtbij Monsanto.
Palácio dos Marqueses de Fronteira vijver bovenaf

Het paleis is een fijne plek om even de drukke binnenstad achter je te laten en te genieten van de tuin en het paleis met de mooie azulejos.

Waar vind je Palácio dos Marqueses de Fronteira

Adres: Largo São Domingos de Benfica 1, Sete Rios
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9:30 – 13:00 uur | 14:00 – 17:00 uur
zaterdag en zondag worden beperkte tours gegeven. Check de website voor de actuele tijden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..