Padrão dos Descobrimentos – eerbetoon aan ontdekkingsreizigers

Het monument Padrão dos Descobrimentos werd in 1960 gebouwd ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder, de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen.


Het monument is ter ere van alle Portugese ontdekkingsreizigers van de 15de en 16de eeuw, toen Portugal een echte wereldmacht was.

Beroemde Portugezen

Het monument is 52 meter hoog en staan 33 verschillende standbeelden op die te maken hebben met ontdekkingsreizen: Ontdekkingsreizigers, cartografen, kunstenaars, wetenschappers, missionarissen en leden van het koningshuis. Op de top van het monument staat Hendrik de Zeevaarder, uitkijkend over de Taag. Als je goed kijkt (en weet hoe men eruit zag) zie je ook nog ergens Luís de Camões, Vasco da Gama, Bartolomeu Dias op het monument staan.

Niet beklimmen!

Het is verboden om op het monument te klimmen om tussen de standbeelden te staan om een foto te maken (ik kan je uit ervaring zeggen dat er binnen no-time een bewaker uit het monument rent om je eraf te halen. Je hoort natuurlijk ook niet op dingen te klimmen die daarvoor niet bedoeld zijn). Maar pas als je tussen de 9 meter hoge standbeelden staat, voel je hoe hoog deze zijn.
Padrão dos Descobrimentos haven
Je kunt het monument bezoeken, in de filmzaal (in de kelder) wordt een film vertoond over de geschiedenis van Lissabon. Ook is er een lift om naar het dak te gaan, zodat je kan genieten van het weidse uitzicht op de haven en de Torre de Belém.

Kompas op over te lopen

Vanaf het dak is het kompas en de landkaart, van straatmozaïek, goed te zien. Deze mozaïeken geven aan welke Portugese ontdekkingen zijn gedaan en welke gebieden in bezit waren van de Portugezen in de tijd van de ontdekkingsreizigers.
Als je voor het monument staat (dus op de straat) is het lastig om deze mooie straatmozaïek goed te bekijken, een bezoek is daarom al alleen de moeite waard.

Hoe kom je bij Padrão dos Descobrimentos

Adres:Av. Brasília, Belém
Openingstijden:
Maart t/m september: elke dag – behalve in maart op maandag gesloten 10:00 – 19:00 uur
Oktober – februari: dinsdag t/m zondag 10:00 18:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..