Óbidos – vestingstad met ginja

In Óbidos, het ommuurde stadje op een uur rijden ten noorden van Lissabon, staat de tijd stil. Ooit lag deze stad aan zee en had een belangrijke strategische functie bij het verdedigen van het Portugese grondgebied.

Obidos uitzicht stad

De stad is gebouwd op een heuvel van 75 meter hoog en de muren zijn meer dan 13 meter hoog. De historie van Óbidos en het behouden van deze gedachten maakt Óbidos een groot openluchtmuseum. Alleen de bewoners kunnen met hun auto de stad in, parkeren voor bezoekers kan je het beste doen bij het 15e-eeuwse viaduct aan de weg van en naar Torres de Vedras.

Openluchtmuseum

Vanaf het moment dat je de dubbele poort, Porta da Vila, binnenstapt en de hoofdstraat inloopt (Rua Direita) waan je je terug in de middeleeuwen. Niet dat de bewoners kledingdracht of iets dergelijks dragen. Maar de sfeer, de steentjes op de grond en de huizen ademen allemaal historie. Met als hoogtepunt van dit gevoel Castelo de Obidos aan het einde van Rua Direita.

Vergeet bij binnenkomst van de Porta da Villa niet omhoog te kijken: binnenin de poort is een kapel met wit en blauwe azulejos die de Passion of Christ laat zien met op het plafond de troon van doorns.

Obidos toegangspoort

Veelal lopen toeristen (automatisch) dezelfde route richting het kasteel, maar het allerleukste is om van de hoofdstraat af te dwalen en door de achterliggende straatjes te lopen. Hier komt je ook de meeste inwoners van Óbidos tegen, druk doende met hun alledaagse bezigheden.

De huizen in Óbidos zijn bijna allemaal wit met verschillende felle kleuren rondom de kozijnen en deuren, met de vele bloemen die aan de muren en deuren hangen. Overal waar je kijkt is het het maken van een foto wel waard.

Wanneer je een beetje afwijkt van de route kom bij Igreja de Santa Maria. De kerk met de schandpaal waar de dieven en heksen op hun straf konden rekenen. De wanden van de kerk hebben (net zoals bij de toegangspoort) wit – blauwe azulejos met religieuze afbeeldingen.

Obidos kerk

Castelo de Óbidos

Momenteel wordt het kasteel gebruikt als Pousada, luxueus hotel dat vaak gevestigd is in een historisch gebouw. Een aanrader is om een trap te vinden naar de vestingmuur om te genieten van het uitzicht van de omgeving, vanaf de vestingmuur heb je ook een mooi uitzicht over de stad.

Obidos uitzicht kasteel

Rua Direita

De hoofdstraat Rua Direita is niet te missen. Niet alleen de gekleurde huisjes met de bloemen zijn mooi om te zien, ook de vele winkeltjes waar je souvenirtjes kan kopen zijn leuk om even in te lopen. De winkeltjes lijken wel allemaal op elkaar met hun aanbod.

Obidos hoofdstraat
Halverwege Rua Direita vind je Livraria do Mercado Biológico, een tweedehands boekenwinkel met achterin een biologische groenteboek.

Er zijn ook voldoende mogelijkheden in Óbidos om ergens lekker te eten of een kop koffie te drinken.

Ginja drinken

Vergeet niet om de streeklikeur te drinken, Ginja de Óbidos. De ginja komt uit Óbidos en is gemaakt van de Mariquinhas, een specifieke kers, relatief klein en bijzonder zuur en ideaal voor de ginja. Waar je in Lissabon de shot ginja in een borrelglaasje krijgt, drink je in Óbidos het drankje uit een chocolade bekertje.

Wees je ervan bewust dat er mensen wonen in Óbidos. Het lijkt misschien wel op een openluchtmuseum maar het is business as usual in Óbidos. Een ergernis van de bewoners is dat er toeristen zijn die te luidruchtig zijn of niet de privacy van de bewoners respecteren.

Via ‘get your guide’ kan je ook (diverse) dagtripjes boeken naar Óbidos.

Op rondreis in Portugal?

Is Óbidos een bestemming op je rondreis door Portugal en/of wil je in de buurt een paar dagen overnachten. Dan raden wij aan om dat te doen bij Geert en Iris. Net zoals wij werden zij jaren geleden verliefd op Portugal en besloten om vakantiehuisjes te laten bouwen op 25 minuten rijden van Óbido. Waan je in een oase van rust in een van hun casas. Geert en Iris kennen de omgeving van Costa de Prata heel goed en kunnen je tips geven om deze omgeving te ontdekken.

Hoe kom je in Óbidos

Met de auto: neem de A8 richting het noorden. Afrit 15 brengt je bij Óbidos. Circa 1 uur rijden.

Met de trein: Neem vanaf Santa Apolónia de ‘R’ trein richting Caldas da Rainha. Bijna 2 en een half uur later ben je in Óbidos.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..