Museu Nacional dos Coches – mooiste collectie koetsen in Lissabon

Je zou zeggen dat Elevador de Santa Justa, Castelo de São Jorge of Ascensor da Bica de meest bezochte bezienswaardigheden van Lissabon zijn. Niet helemaal waar, dat is namelijk het koetsenmuseum, Museu Nacional dos Coches.

Wanneer je een bezoek brengt aan het museum is het makkelijk te begrijpen waarom dit zo’n gave plek is om te bezoeken.

Prachtige koetsen uit de hele wereld

Museu Nacional dos Coches bezit een unieke collectie van de meest prachtige koetsen ter wereld. Het binnenstappen in de hal (je zou ook “hangar” kunnen zeggen, dat is een prima omschrijving) waar alle koetsen staan, geeft een surrealistisch gevoel. Hier zijn zoveel prachtig beschilderde rijtuigen uit de zestiende tot negentiende eeuw tentoongesteld.
Museu Nacional dos Coches met kinderen
De oudste koets dateert uit eind 1500 en is één van slechts twee koetsen in de wereld die nog uit deze tijd overgebleven zijn (de andere koets staat in Moskou). De meeste koetsen die tentoongesteld staan zijn afkomstig van het Koninklijke Huis van Portugal. Maar er staan ook staats- en promenade koetsen tussen uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.

Maar er zijn ook koetsen van de kerk en geestelijken, privé-eigendom van adelen, sedans en kinderkoetsen. Aan het einde van de tweede hal vind je vervolgens ook nog postkoetsen.
Museu Nacional dos Coches adelkoets
Er zijn niet alleen koetsen te zien maar ook aanverwante voorwerpen zoals harnassen, lampen, zwepen en rij- en zadelstoelen.
Museu Nacional dos Coches koninklijk

Verhuizing van het museum

In 1905 werd Museu Nacional dos Coches geopend in de voormalige koninklijke manege. De manege behoorde tot Palacio Belém, dat op verzoek van koningin Amélia werd omgebouwd tot Museu Nacional dos Coches. In de voormalige koninklijke manage zijn nog steeds wel koetsen te zien, maar de mooiste en meest bijzondere zijn in het museum te vinden.
Museu Nacional dos Coches postkoets
Je kunt een combinatieticket kopen wanneer je beide locaties wilt bezoeken. Palacio Belém ligt aan de overkant van de weg, je bent er zo!

Touringbussen op de parkeerplaats

Wij gingen met onze twee dochters (1 en 4 jaar) op een doordeweekse dag in de ochtend naar het museum, met de auto. Het museum heeft een kleine parkeerplaats, maar deze staat meestal vol, doorgaans met touringbussen.
Museu Nacional dos Coches overzicht 1
Het moment dat wij er waren was er alleen een schoolklas en geen bussen met toeristen.
Het was ook erg stil in het museum, ons werd verteld dat dat meer uitzondering is dan regel.
Museu Nacional dos Coches koets koningin

Combineren met Belém

Museu Nacional dos Coches ligt tussen de historische gebouwen van Belém. Torre de Belém, Padrão dos Descobrimentos, Mosteiro dos Jerónimos en MAAT liggen op minder dan tien minuten lopen. Ook diverse (bij ons favoriete) eetgelegenheden zijn vlakbij, zoals Pastéis de Belém, Gelato Davvero en om de hoek bij het museum vind je een vestiging van Santini en het leuke restaurant Rui dos Pregos.

Waar vind je Museu Nacional dos Coches

Adres: Avenida da Índia 136, Belém
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10:00 – 18:00 uur | maandag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..