Museu Nacional do Azulejo – de tegel en zijn verhaal

Wanneer ik door Lissabon dwaal, word ik altijd erg blij van de huizen die vanaf de buitenkant te bewonderen zijn met de Portugese tegels: azulejos. Het moest er dus een keer van komen dat ik het Museu Nacional do Azulejo zou bezoeken. Op een snikhete dag in augustus was het eindelijk zo ver. Samen met mijn man, de kleuter en de peuter hebben we het hele museum in ongeveer anderhalf uur gezien.

Museu Nacional do Azulejo - ingang

Gevestigd in een klooster

Het museum is één van de belangrijkste musea in Portugal vanwege de unieke collectie die geheel gewijd is aan dit Portugese cultureel erfgoed: azulejos.

Een bijzondere bijkomstigheid is de locatie van het museum – en alleen daarvoor al een bezoek waard als je niet per se gefascineerd bent door azulejos zoals ik. Namelijk het schitterende klooster waarin het museum gevestigd is: Convento Madre de Deus.

In 1509 gaf de vrouw van de Koning Don João II de opdracht om het klooster te bouwen. Door de eeuwen heen werd het klooster uitgebreid en verfraaid met een kerk, sacristie, hoogkoor en Capela de Santo António. Alle ruimtes zijn opgenomen in het museum.

De tegel en zijn verhaal

Na een bezoek aan het museum ga je Lissabon door andere ogen bekijken en opeens zal het je opvallen hoeveel azulejos er in de stad zijn. Een azulejo is als een kunstwerk, het vertelt een verhaal.

De azulejos in het museum volgen de historische, technische en artistieke ontwikkelingen van de azulejos in Portugal.
Museu Nacional do Azulejo patio
Per jaartal word je door het museum meegevoerd, waardoor de ontwikkeling van veranderingen en invloeden van buitenaf goed te zien zijn. Zoals de eigenaar van Solar Antiques me al eerder vertelde, zijn vanaf de 17de eeuw ook Nederlandse invloeden zichtbaar in de ontwerpen van de azulejos.

Hoogtepunt van het museum

Veelal wordt het panorama van Lissabon beschouwd als het hoogtepunt van het museum. Dit is ook echt heel indrukwekkend, maar eigenlijk geldt dat het hele museum.
De bekleding van Capela de Santo António is prachtig met al het goud en schilderingen, maar ook de panelen Lição de Dança en Painel de Nossa Senhora da Vida zijn prachtig.

Museu Nacional do Azulejo piano in kerk
Wat mij betreft zijn er geen afzonderlijke hoogtepunten, maar is het hele museum een groot hoogtepunt.

Panorama Lissabon

Op de bovenste etage is een panorama van Lissabon van 23 meter lang (zo breed als de muur)

Museu Nacional do Azulejo paneel
Het bestaat uit 1300 tegels.

Museu Nacional do Azulejo overzicht stad

Het geeft een beeld van hoe Lissabon eruit zag in 1738, voordat de grote aardbeving de stad verwoestte.

Kindvriendelijk

We hebben ons goed vermaakt met een peuter en een kleuter in het museum. Er zijn vele trappetjes in het museum die leuk en avontuurlijk zijn voor kinderen.
Museu Nacional do Azulejo met kinderen
Ook zijn er een aantal activiteiten in het museum voor kinderen, zodat zij zich kunnen vermaken en de ouders de azulejos bewoneren.

Pitstop op het einde

Het museum heeft een hele fijne binnentuin met veel groen en afscherming tegen de zon. Dat maakt de tuin heel erg koel. Er zijn kinderstoelen die je kunt gebruiken. Er is een vijver achteraan in de tuin met schilpadden en vissen. Dit was zeker een hoogtepunt voor onze dochters tijdens het museum bezoek.
Museu Nacional do Azulejo met restaurant
Het restaurant heeft een betaalbaar menu en binnenin is het helemaal in harmonie ingericht met het museum.

Hoe kom je bij Museu Nacional do Azulejo

Adres: Rua Madre de Deus 4, Marvila
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 – 18:00 uur | Maandag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..