Museu Nacional de Arte Antiga

Het Museu Nacional de Arte Antiga, het Nationaal Museum voor Oude Kunst, is het belangrijkste kunstmuseum in Portugal. Vanwege hun collectie is het ook een belangrijk museum in Europa. Het museum is gevestigd in een voormalig paleis en een oud klooster.

De museumcollecte wat voornamelijk van de Middeleeuwen tot de vroeg 19de eeuw is, is uitgebreid van schilderkunst tot meubels tot textiel, beeldhoudkunsten en andere decoratieve kunsten die voornamelijk over religie gaan. Er zijn veel wisselende tentoonstellingen in het museum.

Jeroen Bosch

*update (2018) de tentoonstelling is niet meer te zien in Museu Nacional de Arte Antiga*

Als je de Jeroen Bosch tentoonstelling in Den Bosch hebt gemist, dan is het zeker de moeite waard om de Antonius Drieluik te bezichtigen in Lissabon. Ook als je wel kaarten hebt bemachtigd voor de tentoonstelling in Den Bosch is het zeker de moeite waard. De Antonius drieluik was namelijk niet uitgeleend door het museum omdat (vooral als zij uitlenen aan Nederland) de goederen beschadigd en/of gestolen worden.

En waar in Den Bosch het erg druk was om van de tentoonstelling te bewonderen, heb je in Lissabon de hele zaal voor jezelf.
Een tip voor als je de Antonius Drieluik gaat bezichtigen, loop helemaal om de drieluik heen. Ook de buitenste luiken horen bij de drieluik. Als de luiken dicht zijn is het een somber stuk met tekeningen in grijstinten.

Op een regenachtige dag is het museum een goede optie, maar ik raad je niet aan om er met kinderen heen te gaan.

Hapje eten

Heb je na het bezichtigen van de collectie zin om iets te gaan eten, dan kan je bij de Boulangerie een sandwich halen. Dit is een klein café in Rua Olival en je komt er als je via Largo Dr. José Figueiredo omhoog loopt. Bij mooi weer heeft de Boulangerie een klein terras buiten. Het eten is simpel en niet typisch Portugees. Wil je meer keuze, ga dan naar Time Out Mercado da Ribeira, de foodhal van Lissabon.

Hoe kom je bij het museum

Het museum ligt tussen Cais do Sodré en Belem, dus op je weg van of naar Pasteis de Belem is het museum een goede stop om de Antonius Drieluik te bewonderen. De toegangsprijs is vrij laag, 6 euro – senioren krijgen 50% korting.

Adres: Rua das Janelas Verdes, Alcântara

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 18:00 uur | op maandag en feestdagen is het museum gesloten

Wil je weten welk tentoonstelling er is kijk dan op de site van het museum: http://www.museudearteantiga.pt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..