Mosteiro dos Jerónimos – Indrukwekkend klooster

Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster), is waarschijnlijk gebouwd als dank voor de geslaagde Indië reis van ontdekkingsreizer Vasco da Gama.

Klooster Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon
De ontdekking van de zeeweg zorgde ervoor dat in de 16de eeuw Koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd.

Bouwstijl

Mosteiro dos Jerónimos is gebouwd uit kalksteen en je vindt er prachtige Oosterse en Moorse decoraties welke allemaal zijn geënt op de scheepvaart. Het is gebouwd in de manuelstijl, dat is de bouwstijl die vernoemd is naar de koning. De Zuidportaal van het klooster is uitbundig versiert en het klooster heeft dubbele kloostergang met brede overdekkingen.

Mosteiro dos Jerónimos voorkant lang

Museum

De westelijke vleugel van het klooster is een maritiem museum. Hier krijgt je een goed beeld van de zeemacht die Portugal ooit was. Er hangen oude zeekaarten en verder zijn er veel modellen te zien van de schepen waarmee de Portugezen de wereld ontdekten. En ook nog de voorwerpen die de ontdekkingsreizigers terugbrachten naar Portugal zijn hier te zien.
Mosteiro dos Jerónimos drie torens

Beroemde graven

In de kerk Santa Maria (wat in het klooster gelegen ligt) liggen graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões.

Mosteiro dos Jerónimos graf
Een andere dichter, Fernando Pessoa is in 1985, vijftig jaar na zijn overlijden, bijgezet in de gang van het aanpalende klooster.

Indrukwekkend

Mosteiro dos Jerónimos is bovenal heel indrukwekkend. Als je ervoor staat en je probeert het hele gebouw op de foto te krijgen, dan zul je zien dat je eigenlijk alleen maar achteruit loopt.

Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon

Het klooster is zo groot dat je het bijna nooit helemaal op de foto krijgt. Hoe verder je van het klooster af gaat, hoe mooier de doorkijkjes worden en hoe groter de kans op dat ene mooie shot!

Mosteiro dos Jerónimos maria

Vanaf het klooster is het niet meer dan 5 minuten lopen naar Pastéis de Belém. Als je veel mensen uit een winkel ziet komen dan weet je dat je er bent.

Hoe kom je bij Mosteiro dos Jerónimos

Adres:Praça do Império, Belém
Openingstijden: oktober t/m april: 10:00 – 17:00 uur | mei t/m september: 10:00 uur – 18:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..