Mãe d’Água – Verborgen watertempel

Mãe d’Água (vrij vertaald “moeder van het water”) is het oude hoofdreservoir, voltooid in 1834, waar het aangevoerde water vanuit Aqueduto das Águas Livres werd opgeslagen en gedistribueerd naar de fonteinen in de stad. Mãe d’Água is niet alleen de oudste waterreservoir van Lissabon, maar is ook met de capaciteit van 5500 m3 het grootste waterreservoir van de stad.
Mãe d’Água - entree

Voor 1748 was er een chronisch watergebrek in Lissabon, er waren slecht drie fonteinen in de stad waar de bewoners hun water tapten. Met komst van de in het oog springende Aqueduto das Águas Livres kwamen er grote verbeteringen in de watervoorziening.

Rustgevende watertempel

Mãe d’Água ligt net buiten het centrum, het is voor veel locals een favoriete plek om naartoe te gaan. Wanneer je het waterreservoir hebt bezocht dan snap je zeker ook waarom.

Het waterreservoir doet zich voor als een kleine kasteel dat midden in de woonwijk Amoreiras staat. Met z’n muren van vijf meter dik brengt het in de zomer een heerlijk koelte.
Mãe d’Água - fontein
Mãe d’Água is prachtig om te zien. Wanneer je binnenloopt valt de schoonheid van dit waterreservoir je meteen op. De grote massieve zuilen bedekt met marmer, en water zo helder dat je de bodem op 7,5 meter makkelijk ziet. En daar komt de opvallende waterval fontein, het eindpunt is van het aquaduct, nog bij.
Mãe d’Água - trap in bassin
Vergeet niet om de trap op te lopen, je kunt vanaf daar de waterval van boven bekijken. Een verdere klimt leidt naar het panoramische terras van Mãe d’Água, waar je kunt genieten van een uitzonderlijk en werkelijk adembenemend uitzicht over Lissabon.

Mãe d’Água - dakterras

Weinig toeristen

Mãe d’Água is een populaire locatie geworden voor speciale evenementen zoals bruiloften, modeshows, klassieke concerten en kunsttentoonstellingen. Wil je ontspannen na een tijdje in het drukke centrum te hebben vertoefd, dan is dit een fijne plek om heen te gaan. Er is niet veel toerisme, de sfeer is er erg relaxed. Ter illustratie: wij hebben hier met onze baby en peuter ruim een uur doorgebracht.

En leuk bijkomstigheid is dat het uit het centrum ligt, maar uitermate goed bereikbaar is met het openbaar vervoer! Tram 24 rijdt langs er praktisch langs. Vanaf Marques de Pombal is het 15 minuten lopen.

Mãe d’Água ligt aan Jardim das Amoreiras, een klein en knus stadspark waar wij graag komen door de ontspannen sfeer die er is (en de weinig toeristen).

Waar vind je Mãe d’Água

Adres: 10 Praça das Amoreiras, Amoreiras
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 12:30 uur en 13:30 – 17:30 uur. Zondag en maandag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..