LX Factory – ministad verborgen onder de brug

In 1846 verhuisde één van de grootste fabrieken van Lissabon naar de plek waar nu de LX Factory te vinden is. Destijds was dat net buiten de stad. Meer dan 23.000 m2 industrie was daar aanwezig tijdens de gouden tijden die Lissabon op dat moment kende.

Het terrein heeft er een tijd verlaten bijgelegen maar sinds 2008 is er hard gewerkt om de LX Factory te maken wat het nu is. LX Factory wordt door de locals gezien als een ministad voor creatievelingen.Industrial uitstraling

Het vinden van LX Factory kost wel wat concentratie maar als je eenmaal in de buurt bent dan herken je het aan de poort waar de naam in grote lichtgevende letters op staat. Zodra je de poort van LX Factory binnenstapt waan je je in de industriële omgeving van vroeger. Op het terrein staan nog de oude robuuste gebouwen waar nu winkels, barretjes en galerijtjes in huizen.

Industriele uitstraling van LX Factory in Lissabon

Er zijn veel ateliers, (traditionele) restaurants, design shops en zelfs een concertzaal waar lokale bands optreden. Een oude container is omgebouwd tot kiosk waar je naast tijdschriften en kranten ook diverse tassen kan kopen.

Heerlijke sfeer

De sfeer die er bij de LX Factory hangt, is erg relaxed en no-nonsens. Dat maakt het extra leuk om rond te lopen en de winkels te bekijken. Er is elke dag wel wat anders te doen bij de LX Factory dus ben je van plan om te gaan, kijk dan op de website wat er die dag te doen is.Hip, maar niet alleen voor hipsters

Geniet van de creativiteit en laat je verwonderen door de vele graffiti art (street art) op de muren op het terrein. LX Factory is nog niet in veel reisgidsen opgenomen – wat voordelig is omdat er daardoor nu nog meer locals dan toeristen rondlopen. Heb je er wel al wat over gelezen, dan kan het zijn dat de indruk van LX Factory hip en trendy is.

Ik vind dat niet per se het geval. De sfeer is absoluut anders dan in de stad, maar zeker niet alleen voor hipsters. Dat is juist het leuk aan de LX Factory, ben je geen groot kunstkenner en/of creatieveling dan is de sfeer hier alsnog erg fijn.

LX brug

Eten in LX Factory

Als je besluit om wat te gaan eten bij een van de winkels op het terrein, houdt er dan rekening mee dat de prijzen bovengemiddeld zijn. Eén van de restaurants op het terrein is Rio Maravilha. Het restaurant lijkt op een grote huiskamer met een enorm dakterras, waar je over de Taag en Ponte 25 Abril kunt uitkijken. De cocktails zijn hier erg goed en ‘s avonds is er gelegenheid om te dansen.

Om bij het restaurant te komen ga je op zoek naar de lift die je naar de 4de etage brengt. Let op want dit is een oude lift. Maar bedenk maar zo dat er elke dag vele mensen naar boven gaan, dus waarom zou het precies nu misgaan?

Hoe kom je bij LX Factory

Adres: Rua Rodrigues de Faria 103, Alcântara
Openingstijden: Elke dag geopend van 06:00 – 04:00 uur

LX Factory ligt onder de pijlers van de Ponte 25 de Abril en is te bereiken per bus 714 (opstap Praca Figueira) en vanaf halte Calvário nog 3 minuten lopen.

Lopend is het ruim 60 minuten vanaf Rossio. De beste manier om er te komen is de taxi, dat kost je ongeveer 10 euro.

Of neem een elektrische step om je snel en makkelijk door te stad te bewegen, rij langs de taag met je elekrtische step.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..