São Vicente de Fora – kerk en klooster

Jarenlang was de zeevaart erg belangrijk voor Portugal in het algemeen en in het bijzonder voor Lissabon. Zo belangrijk dat één van de grootste kerken in de stad naar de beschermheilige van de zeelieden is genoemd: Igreja de São Vicente de Fora.

Igreja de São Vicente de Fora, Lissabon

São Vicente de Fora is een kerk met een naastgelegen klooster dat bepalend is voor het stadsbeeld van Lissabon. Tijdens de aardbeving van 1755 raakte het gebouw zwaar beschadigd en het heeft bijna een eeuw geduurd voordat het klooster en de kerk in huidige staat was gerestaureerd.

Igreja de São Vicente de Fora, Lissabon

Klooster

Ben je maar een paar dagen in Lissabon en wil je de tijd optimaal benutten, sla dan de kerk over en ga gelijk naar het klooster. Hier is een pantheon gebouwd speciaal voor de laatste koninklijke heersers van Portugal – de Bragança familie.

Het klooster is prachtig ingericht met handgeschilderde blauwe en witte Azulejos (Portugese tegels), die het verhaal over St. Vincent laten zien.
De grote witte klokkentorens die je niet kan missen wanneer je voor de kerk staat, kan je via het klooster bezoeken.Dit is best spannend want de trappen die je boven brengen zijn erg smal, het voordeel is dat veel mensen hier niet voor kiezen en dat maakt het erg rustig.

Uitzicht op de Taag

Vanaf het dak is er een prachtig uitzicht over de Taag en Alfama, ook het pantheon wat op steenworp afstand ligt is goed te zien vanaf het dak. Vergeet vooral ook niet naar de indeling van het dak te kijken met de pilaren en hekjes ziet het er betoverend uit.

Voorkant Igreja de São Vicente de Fora, Lissabon

Bezoek je met kinderen die nog in een kinderwagen zitten São Vicente de Fora, dan moet je de kinderwagen tillen om bij de kerk te komen. Helaas is er geen makkelijke ingang voor rolstoelen en/of kinderwagens. De trappen lijken hoger dan dat ze echt zijn.

Hoe kom je bij Igreja de São Vicente de Fora

Adres: Largo de São Vicente
De kerk en klooster liggen nabij de halte van tram 28.

Openingstijden: Maandag – zaterdag van 09:00 – 20:00 uur
Zondag 9:00 – 12:30 uur en 15:00 – 17:00 uur

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Arjen Klooster

    Heeft iemand enig idee wat voor materiaal de gevel is?
    De witte stenen zegmaar, ik heb nogal moeite met het vinden van deze informatie.

    Ik hoop snel van jullie te horen.

    Alvast bedankt