Igreja do Santo Condestável – Immense kerk in neogotische stijl

Nabij de eindhalte (Prazeres) van elétrico 28 kom je langs een enorme kerk, gebouwd in neogotische stijl. Elke keer weer verbaas ik me dat deze imposante kerk, Igreja do Santo Condestável, midden in een woonwijk staat.

Igreja do Santo Condestável achterkant

De kerk ligt in Campo de Ourique, je komt er waarschijnlijk ook langs als je naar Mercado de Campo de Ourique gaat.

Nieuwe Kerken

In 1951 is deze kerk gebouwd en ingewijd. Het bouwwerk komt voort uit de beweging “Nieuwe Kerken”, die volgens een soort modernistisch insteek dit soort panden ontwerpt en bouwt. Ze proberen hiermee “de modernistische verhoudingen te toetsen door het toelaten van nieuwe materialen en technieken. Daarmee grijpen ze terug naar een “herleving van stijlen”.

Dat klinkt allemaal heel architectonisch en filosofisch verantwoord, en dat is het ook. Maar belangrijker, het is zoals gezegd vooral een heel imposante kerk geworden. Je gelooft pas hoe groot het gebouw is als je op het plein ervoor staat, en je richting de immens grote dubbele deuren wandelt. Ook dat is indrukwekkend, want het plein voor de kerk is ook al zo gigantisch.

Groot, groter, grootst

De Igreja do Santo Condestável past wel in de categorie groot, groter, grootst. Dat was voor ons vooral heel erg zichtbaar toen onze driejarige dochter op de trappen voor de kerk stond en ze ineens weer piepklein leek.
Igreja do Santo Condestável groot klein
De kerk is gebouwd ter ere van D. Nuno Álvares Pereira, een Portugees veldmaarschalk die de Slag bij Aljubarrota won tegen een flinke overmacht Castilianen. Deze Nuno Álvares Pereira was trouwens interessant genoeg ook de grondlegger van Convento do Carmo.

Waar vind je Igreja do Santo Condestável

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..