Igreja do Loreto – een kerk op zijn Italiaans

Igreja do Loreto ligt aan de noordkant van de Largo do Chiado en is gebouwd op de plaats waar in de 14de eeuw de stadmuren stonden. De kerk dateert uit 1676. Op de voorgevel is boven de architraaf een afbeelding van Nossa Senhora do Loreto te zien met prachtige kleding met het kind, die over de linkerschouder kijkt.
Igreja Loreto binnenin
In het portaal zijn twee engelen te zien die geflankeerd worden door de pauselijke wapens. Dit werk wordt toegeschreven aan de Italiaan Borromini (17e eeuw). In de zijnissen bevinden zich afbeeldingen van de apostelen Petrus en Paulus, ook met Italiaanse invloeden.

Het interieur

Het interieur, van het enkele middenschip, eindigt in een plafond, dat gedecoreerd is met een schildering van de maagd Virgem do Loreto, die toegeschreven wordt aan Pedro Alexandrino (1730-1809). Aan weerszijden van het middenschip zijn 12 kapellen, met panelen met mooi schilderwerk.
Igreja Loreto plafon
Het interieur is met Italiaanse marmer bekleed, dat niet verloren is gegaan toen de tempel getroffen werd door de aardbeving van 1755. De reconstructie is te danken aan José da Costa e Silva, dezelfde architect die het theater Teatro S. Carlos ontworpen heeft.

Mis bijwonen

Vaak stap ik even de kerk binnen als die open is, helaas tref ik de kerk vaker dicht dan open aan. Je kan een mis bijwonen, verstandig is om op de deuren van de kerk te kijken wanneer deze wordt gehouden. Anders sta je net als ik vaak voor een dichte deur.

Hoe kom je bij Igreja do Loreto

Adres: Largo do Chiado, Chiado

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

 1. says: Mário Costa

  Hallo Goedenavond,
  mijn naam is Mário Costa en ik vertegenwoordig de kerk van Loreto,
  Ik stel voor om, indien mogelijk, onze website toe te voegen aan de blootgestelde inhoud die naar deze kerk verwijst.
  Dit is het nieuwe adres:
  http://www.igrejadoloreto.pt

  Bij voorbaat dank voor uw aandacht,
  Hartelijke groeten