Igreja de São Roque – verraderlijk saaie gevel

Vele malen ben ik Igreja de São Roque voorbij gelopen, de kerk is mij eigenlijk nooit opgevallen. Waarom?! Ik snap het ook niet.

Igreja de São Roque ingang

Het is een massief gebouw op de hoek van een hele smalle weg (R. São Pedro de Alcântara) die naar de Ascensor Gloria en Instituto Dos Vinhos Do Douro E Do Porto gaat. En vooral bij een bezoek aan die laatste ben ik meerdere malen aan deze kerk voorbij gelopen.

De kerk trok mijn aandacht toen er in een wijkkrant met informatie over de wijken Bairro Alto en Baixa werd geschreven. Bij het zien van de prachtige foto’s stond een bezoek aan deze kerk bovenaan mijn lijst.

Een van Lissabons mooiste monumenten

Igreja de São Roque is één van de mooiste monumenten van Lissabon, vanwege zijn historische betekenis en artistieke rijkdom. De kerk en het gelijknamige museum dat aan de kerk vast zit, is rijk aan nationale en internationale religieuze kunst.

Igreja de São Roque kapel

Oudste Jezuïetenkerk

De kerk is de oudste Jezuïetenkerk van Portugal en één van de oudste ter wereld. De kerk is gebouwd aan het einde van de 16de eeuw en de bouw heeft iets meer dan honderd jaar geduurd. Igreja de São Roque is net zoals São Vicente de Forza a in de wijk Alfama ontworpen door Filippo Terzi.

Eenvoudige façade

Het is niet heel raar dat ik al jaren deze kerk voorbij loop: de buitenkant ziet er simpel en gewoon uit. Niets dat erop wijst dat zich achter de grote houten kerkdeuren een ongekend mooi interieur bevindt met spectaculaire Portugese Barok.

Igreja sao roque Lisboa Kapel

Het interieur is gemaakt van de meest kostbare materialen en overal in de kerk zie je versieringen. Bijna alle zuilen zijn versierd met gigantische barokke ornamenten en ranken van bladgoud.

Je weet niet waar je moet kijken

Naast al het pracht en praal in de kerk is het plafond ook een enorm kunstwerk. Maar vergeet ook niet om naar de vloer te kijken, het is op vele plekken een mozaïekvloer en veel ingelegd marmer.

Igreja sao roque Lisboa orgel en plafond

Je kijkt je ogen uit in deze kerk.

Igreja sao roque Lisboa altaar

Duurste kapel van de wereld

Er zijn diverse kapellen in de kerk, maar de uitbundige Capela de São João Baptista spant de kroon. Dit is ‘s werelds duurste kapel. Het is gebouwd tussen 1742 en 1747 in Rome en werd met drie schepen vervoerd naar Lissabon. De kapel is gemaakt van de meest kostbaarste materialen.

Igreja de São Roque Capela de São João Baptista

Benieuwd naar Capela de São João Baptista? Het is de vierde kapel aan de linkerkant bij het hoofdaltaar.

Ben je Bairro Alto en Chiado aan het ontdekken, loop dat niet deze kerk voorbij. Er is zoveel moois te zien. En de kerk is zo anders dan de andere kerken die je in Lissabon tegenkomt. Je krijgt zeker geen spijt van je bezoek.

De kerk is gratis te bezoeken, voor het museum betaal je wel entree. Deze is op zondagochtend tot 11 uur gratis te bezoeken.

Igreja de São Roque ingang museum

Waar vind je Igreja de São Roque

Adres: Largo Trindade Coelho, Bairro Alto
Openingstijden: maandag 14.00–18.00 uur, dinsdag-zondag 9.00–18.00 uur, donderdag tot 21.00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..